GÖRME ENGELLİLERİN HAYATINDA 10 YILDA NELER DEĞİŞTİ? YAŞANABİLİR KÜTAHYA MÜCADELESİ SÜRECEK

400

6 Nokta Körler Derneği Kütahya Şube Başkanı olarak görev yaptığı 10 yıl boyunca Kütahya’daki görme engellilerin yaşam kalitesini artırmak adına hayatlarına dokunduklarını belirten İsmail Barış, görme engeller için Kütahya’yı daha yaşanabilir bir şehir yapmak için mücadelelerini sürdüreceklerini ifade etti.

6 Nokta Körler Derneği Kütahya Şube Başkanı İsmail Barış, Dernek Başkanlığı görevini üstelendiği 23 Şubat 2014 tarihinden beri Kütahya’da yaşayan görme engeliler için hayatın nasıl değiştiğini anlattı.

‘HAK TEMELLİ MÜCADELEMİZ GÜÇLENDİ’

1985 yılında Kütahya’da kurulan ilk engelli derneği olduklarını belirten İsmail Barış, 6 Nokta Körler Derneği’nin kurumsal bir kimliğe sahip, kamu yararına çalışan dernek statüsüne sahip olduğunu açıkladı. 23 Şubat 2014 tarihinde o dönemki başkanlarının rahatsızlığı sebebiyle olağanüstü genel kurula gittiklerini ifade eden Barış, “Neticesinde başkanlık görevini ben üstlendim. Başkanımızın hastalığından dolayı derneğimiz o dönem yeterince aktif değildi.” Dedi. Başkanlığı üyelerin aralarındaki bağların kopmaya başladığı bir dönemde devraldıklarını ifade eden Barış, “Yapmamız gereken ilk şey üyelerdeki birliktelik duygusunu yeniden kazandırmaktı. Çalışmalarımızı bu yönde şekillendirdik. Özellikle mevcut üyelerimizle tekrar iletişime geçtik. Derneği faal hala getirdik. Dernek binamız hep açık kaldı üyelerimizle telefonda ve bir bir iletişim kurduk. İnsanlar buradaki samimiyeti görünce derneğimize katıldı faaliyetlere katıldı. Bunlar sağlandıkça derneğimize üye olmayan diğer görme engelliler de derneğimizin üyesi olmaya başladı. Bu da hak temelli mücadeleyi yürütme noktasında bizim elimizi güçlendirdi. Çünkü ne kadar güçlü olursanız sesiniz de o kadar güçlü duyuluyor.” İfadelerini kullandı.

‘BİNAMIZ YARDIMSEVERLERLE

DERNEĞİMİZİN MÜLKÜMÜZ OLDU’

Birlik beraberliği sağladıktan sonra diğer hedeflere yöneldiklerine değinen İsmail Barış, “Dernek binamız belediyemize aitti biz bir aylık karşılığında burada kalıyorduk. Geçtiğimiz belediye başkanı döneminde dernek binamız satılığa çıkarılınca biz de Polis Evi’nde büyük bir kampanya düzenledik. Kültür ve Turizm Bakanlığı Çini Sanatçısı Nida, Mimarlar Odası Başkanımız ve Kütahya’dan birçok ismin desteği ile bilet satışı gerçekleştirdik. Şu anki dernek binamızı derneğimize kazandırdık. Şu anda kira gibi bir derdimiz de kalmadı. Böylelikle mekân sıkıntımızı da gidermiş olduk.” Şeklinde konuştu.

‘ŞEHİR ŞEHİR GEZDİK’

Önceki yıllarda görme engelli vatandaşların kullanmış oldukları bastonlara ücret karşılığında ulaştığını hatırlatan İsmail Barış, “Bu 10 yılda hiçbir üyemizin ne beyaz bastonundan, ne konuşan saatinden, ne de görme engellilerin hayatını kolaylaştıran diğer araç gereçlerden ücret temin edilmedi.” Dedi. Beyaz baston bir görme engellinin özgürlüğünün ve bağımsızlığının sembolü olduğunu ifade eden Barış, “Görme engelli bir kardeşimiz gideceği yere beyaz bastonu sayesinde varır. Ben de her zaman bu kadar önemli olan bir malzemenin görme engelliye ücretsiz olarak verilmesi taraftarı oldum hatta bence bu araç gereç görme engellilere devlet tarafından ücretsiz verilmeli. Çünkü zaten engelli vatandaşlar hayata zor adapte oluyor. Biz de Altı Nokta Körler Derneği Kütahya Şubesi olarak bunu yapmaya çalıştık aslında.” Dedi. Bir yıl içinde sayısız araç gereç desteği verdiklerini ifade eden Barış,  Birçok görme engellinin Kütahya sokaklarında bağımsız ve özgür bir şekilde dolaşmasına vesile olan destek veren tüm bağışçılara teşekkür etti. Bir görme engelli için en önemli unsurlardan birinin evinden dışarı çıkması olduğuna değinen Barış, “Yönetim anlayışı olarak bunu da düzenlediğimiz etkinlikler ile olacağına inandık. Şimdi arkadaşlarla görüşüyorum. İnanın evinden çıkıp başka bir şehre hiç gitmemiş arkadaşlarımız vardı. Ama son 10 yıllık periyodda Ankara Anıtkabir ziyaretinden Yalova’ya, Çanakkale, Konya’ya İstanbul’a Afyon’a Kastamonu’ya kadar geziler düzenledik. Kültürel etkinlikler yaptık. O şehirleri tanıdılar ve bizim amacımız evden çıkmalarıydı. Bunu sağladık. Özgüvenleri artmış oldu” ifadelerini kullandı.

Eğitimin çok önemli olduğunun altını çizen Barış “Düzenlediğimiz kurslar var. Diksiyon ve bilgisayar gibi. Önümüzdeki zamanlarda ilk yardım kursumuz başlayacak. İstanbul’daki merkeze yönlendirerek 6 aylık bir eğitim aldırıyoruz. Bu şekilde arkadaşlarımız hayatlarını kolaylaştıracak birçok eğitimden geçiyor. Beyaz baston kullanımı eğitimi de dâhil birçok eğitim alıyorlar”dedi.

KÜTAHYA’DA YAŞAYAN GÖRME

ENGELLİLER DAHA ŞANSLI

Görme engelli bireylerin Braille alfabesiyle de ihtiyaçlarını da karşılamaya çalıştıklarını belirten Barış görme engellilerin yaşam kalitesini artırmak için 10 yıllık süreçte ellerinden gelen her şeyi yaptıklarını ifade etti. Yapmış oldukları çalışmalarla Kütahya Altı Nokta Körler Derneği’nin Türkiye’de örnek bir şube haline geldiğini vurgulayan Barış “Kütahya’da 12-13 engelli derneğimiz var bizim. Birçok arkadaşımızın özel sektörde işe yerleşmesinden, devlette KPSS yoluyla yönlendirmelerimizle devlet memuru olmasına fırsat sağladık. Kütahya’da yaşayan görme engellilerimiz bu noktada şanslı. Nerede bir görme engellinin ihtiyacı varsa bizimle iletişime geçebilir. Biz de kendi imkânlarımız çerçevesinde onların hayatına dokunmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

Her görme engelli bireyin dernek ile iletişime geçmesi gerektiğinin altını çizen Barış, “Bizim en üzüldüğümüz nokta görme engelli arkadaşlarımızın bizimle iletişime geçememeleri. Lütfen bize ulaşsınlar biz haberdar olduktan sonrasında elimizden gelen her şeyi yaparız” dedi.

‘BİLİNÇ DEVLET ELİYLE ARTIRILABİLİR’

Toplumdaki bilincin değişebilmesi için devlet bilincinin değişmesi gerektiğine vurgu yapan Barış “Eskiden bu şehirde bu kadar kılavuz yol yoktu. Devlet bu anlamda erişilebilirlik çalışmalarını başlattıktan sonra toplumda da ister istemez bir bilinç oluşmaya başladı. Toplumda bilinç o konu ile ilgili muhatap olursa başlar. Eskiden sarı çizgili kılavuz yol olmadığı için vatandaş görme engellinin gideceği yere nasıl ulaşacağını bilmiyordu. Trafik işaretlerinin birçoğu şu anda sesli hale getirildi. Toplumdaki bilinç o şekilde oluşuyor. Eğer biz bilinç oluşturmak istiyorsak devletimizin bu alandaki çalışmalarını artırması gerekiyor. Biz çocuklarımıza küçük yaşta ne kadar engellilik ile ilgili eğitimler verirsek inanın ileride daha bilinçli insanlar yetiştirmiş olacağız. Biz teyzelere amcalara kılavuz yolun önemini anlatmakta zorlanıyoruz. Çocuklara küçük yaşta bu eğitimi verirsek çocuk büyüdüğünde kılavuz yol üzerine aracını park etmez. Ama şu var hala bilinçsizlik mi vurdumduymaz olmak mı bilemem birçok insan her şeye rağmen kılavuz yolların üzerine araç bırakmaya onlara özel yolları işgal etmeye görme engelli vatandaşları muhatap almamaya devam ediyor. Ben vicdanen de bu konu da rahatım 10 yıl boyunca elimizden geldiğince bu bilinci uyandırmaya ve engelli arkadaşımıza yeni haklar elde etmek, Kütahya’mızı daha yaşanabilir bir şehir yapmak için mücadelemizi sürdürdük.” diye konuştu.

‘EN BÜYÜK SIKINTIMIZ: ŞEHİR İÇİ

OTOBÜSLERDE SESLİ SİNYALİZASYON’

Bir şehirde STK’lar ne kadar çalışır o şehrin yönetilmesinde ne kadar aktif rol alırsa sıkıntıların da o kadar çabuk çözüldüğünü kaydeden Barış “Biz Kütahya’da bu tür yöneticileri zorlayan çalışmalarla gündeme getirdiğimiz için birçok problemimizi diğer şehirlere göre çözüldüğünü gördük. Birçok şehre gittik. Kılavuz yol açısından çok şanslıyız. Hala eksik yerlerimiz var ama diğer şehirlerle kıyaslandığında iyi durumdayız. Birçok caddemizde sesli sinyalizasyon sistemi var. Kendimize yakın nüfuslu illeri değerlendirdiğimizde Kütahya bu anlamda şanslı. Ama bizden iyi olan illerde var. Biz de o illerde yapılan çalışmaları belge haline getirip yöneticilere sunuyoruz. Bugün yarın Kütahya’mızda iyi bir çalışma tekrar yapacak. Tüm bu kazanımlar bizim dernek olarak yaptığımız mücadele sayesinde oldu. İyiyiz. Bizim en büyük sıkıntımız şehir içi otobüslerde sesli sinyalizasyon sisteminin olmayışı. Engeli arkadaşlarımız nerede ineceklerini bilmiyorlar. Yapmamız gereken hala çok fazla çalışma var ama biz iyiyiz” ifadelerine yer verdi.  Faaliyetlerini aralıksız sürdürdüklerini dile getiren Barış “Hafta sonu Yoncalı’daydık. Termal otel programımız vardı. Bu cumartesi ‘Beşikten Cepheye’ diye bir tiyatro oyunu var ve biz Kütahya Altı Nokta Körler Derneği olarak proje ortağıyız. Gönüllü üyelerimiz var oynayan. Ayın 9’unda yemek programımız var. Ramazan da yine iftarlarımız olacak” dedi.

FATMA SÜMER




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *