‘PARA ARTARSA ANNE, BABAYA SIRA GELİYOR’: ALIŞVERİŞ KRİZİN VİCDANINA KALDI

225

Bayram alışverişinin yoğunlaşmasıyla Kütahya’nın cadde ve sokaklarını bayram havası sardı.  Müşterilerinin hayat pahalılığından yakındığını, anne babaların çocuklarından para kalırsa kendilerine yeni bir şey alabildiğini ifade eden esnaflar ise  “Nerede o eski bayramlar?” diyor.

Ramazan Bayramına kısa bir süre Kütahya’da alışveriş yoğunluğu başladı, bayram alışverişinin ortak noktası ise hayat pahalılığı oldu.

KÜTAHYA’DA BAYRAM HAREKETLİLİĞİ

Ramazan ayının son günlerinde Kütahyalı vatandaşları, bayram telaşı sardı. Bu sene seçimler sebebiyle yoğun bir Ramazan ayını geride bırakan vatandaşlar alışverişi de son günlere sarkıttı.

Bayramlık kıyafet, ayakkabı alan ya da alınan bayramlığa tadilat yaptırmak isteyen vatandaşlar, kendilerinin şehrin cadde ve sokaklarına attı. Sevgi Yolu, Samanpazarı gibi bayram alışverişçilerinin uğrak noktası olan mekânlarda yoğunluk yaşandı.

Bayram öncesi yoğunlukla aldığı bayramlığa tadilatlar yaptırmak isteyen vatandaşlara hizmet verdiklerini ancak sıfırdan bayramlık diktirenler de olduğunu belirten Terzi İbrahim Zeren, işler önceki yıllara göre çok yoğun olmadığını vurguladı.

‘ENFLASYON BU BAYRAM DA HİSSEDİLİYOR’

Son yılların kabusu enflasyonun bu bayramda da hissedildiğini belirten Butik Sahibi Neval Akdoğan, enflasyon yükseldikçe alım gücünün düştüğünü bu yüzden artık önceki yıllarda bayram öncesi dönemde olduğu kadar satış yapamadıklarını dile getirdi.

‘HEP SON GÜNE KALIR’

Genelde çocuk ayakkabılarında satış olduğunu ifade eden Ayakkabıcı Kamuran Arat, “Ama son günlerde anneler de almaya başlıyor. Para artarsa anne, babaya sıra geliyor. Öncelik çocuklarda. Her bayram böyle olur. İş hep son 3 güne kalır.” İfadelerini kullandı. Fiyatlarının uygun çeşitlerinin bol olduğuna değinen Arat, her vatandaşın kesesine uygun, kaliteli bir ayakkabı bulabileceğini belirtti.

TADİLATA GELEN DE VAR

SIFIRDAN DİKİME GELEN DE

Geçtiğimiz senelerdeki bolluğu yaşamadıklarını belirten Terzi İbrahim Zeren, “Ama yine de yeterli Allah’a şükür.” Dedi. Tadilat ağırlıkta olsa da sıfırdan bayramlık diktirmek için gelen müşterileri de olduğunu ifade eden Zeren, “Oradan da işlerimiz güzel diyebiliriz.” Dedi. Fiyatların piyasaya göre daha ucuz olduğunu aktaran Zeren, paça kesiminin 40 TL, fermuar yapımının 40 TL, mont fermuarlarını 75-80 TL’den yapıldığını vurguladı. Gençlerin daha çok yazlık kıyafet getirdiği için paça işi yaptıklarını belirten Zeren, ancak yaşlılar hala mevsimlik aldığı için her işe talep olduğuna dikkat çekti.  

ENFLASYON ALIŞVERİŞİ AZALTTI

Bayram alışverişinde anne babaların çocuklarını öncelediğini ifade eden Butik Sahibi Neval Akdoğan, “Ama sonra kendilerine sıra geldiğinde işler açılıyor bizde de. Bizim müşteri yaş Aralığımız 30-65 yaş arası. Annesine kayınvalidesine hediye alan müşterilerimiz de oluyor.” İfadelerini kullandı. Satışların enflasyon sebebiyle düşüş olduğunu söyleyen Akdoğan, insanların alım gücü de düştüğü için işlerin son güne açılıp açılmayacağını tahmin edemediklerini vurguladı.

‘MARKALAR İSİM SATIYOR’

Vatandaşta AVM’lere, mağazalara eğilim olduğunu dile getiren Akdoğan, “Ama ben buralarda daha güler yüzlü hizmet olduğunu düşünüyorum ve burada daha çok pazarlık kültürü var. AVM’lerde yok. Burada istedikleri gibi geliyor istediğini alıyor. Değişimlerini yapıyoruz. İadelerini yapıyoruz. AVM’lerin sağladığı her şeyi sağlıyoruz. Markalar isim satıyorlar ama buralarda hem daha uygun hem daha kaliteli ürünler bulabilirler” Şeklinde konuştu.

YOĞUNLUK ÇOCUK GRUBUNDA

Bayram önce yoğunluğun 0-16 yaş arası grupta olduğunu ifade eden Ayakkabıcı Kamuran Arat, “Ondan önce ara ara yoğunluk olur. Son 3 gün işler hızlanır. Son günde anne, babalar kendine bakmaya başlar. Önce yıllarla kıyasladığımızda da önceki yıllarla aynı işler bir değişim yok. Biz çeşidi takip ediyoruz. Biz küçük esnafız. Her şeyi satacağız diye de uğraşmıyoruz. Müşteri portföyümüz belli. Satabileceğimiz tercih edilecek ürünü getiriyoruz. Bizim müşterilerimiz orta direkten. Asgari ücretli bize geliyor. Zengin kesim başka yere gidiyor. Vatandaşın tercihi de zaten bu yüzden saman pazarı fiyatlar uygun.” İfadelerini kullandı.

FATMA SÜMER




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *