Adam Gibi Yaşamak Bedava

95

Sözümün hayatın, ailenin ve yaşam ortamının sağladığı imkanları iyi değerlendirip bu imkanlar sayesinde yaşamını iademe ettiren insanlar için olduğunu hatırlatmak isterim. İşte bu insanların adam gibi yaşamasının bedava olduğu konusu bu haftaki yazımın.

Hadi oradan dediğinizi duyar gibiyim. Bu dünyada parasız hiçbir şey olmaz diye düşündüğünüzü hissediyorum. Evet, evet inansanız da inanmasanız da, insan gibi iyi yaşamak için paraya ihtiyacınız yok.

Mesela tebessüm etmek bedavadır. Değer vermek ve değer bilmek içinde asla para talep edilmez. Yahut “sen niye iyilik yaptın karşılığında şu kadar borcun var” diyen olmaz.

Yardımsever olmak için para verip kursa gitmek gerekmiyor. Aşkın sevginin de asla para ile karşılığı yoktur. Zaten para ile karşılığı varsa o da aşk sevgi değildir.

Hırsızlık – sahtekârlık yapmamak, yalan söylememek bedavadır. Çalıştığı işte adam gibi çalışıp, hakkıyla kazandığın parayı harcamak. İnsanlara saygı duymak, güzel konuşmak, hitap ve üslubu efendice ve kullanmakta bedava.

Dedikodu yapmadan duranlardan, başkalarını kıskanmayandan para istemezler.

Gerçek bir dost gibi hareket etmek, çevremizdekilerin mutlulukları ile mutlu olmak, acılarını paylaşmak ve insanlara faydalı olmak için bir ödeme yapmaya gerek yok.

Edebi, ahlâkı, HAKKI, hakikati, kişiliği, saygı ve sevgiyi çok iyi bilip uygulayınca insandan hiç para istemiyorlar. Kalbi güzel olan, her şeye kalp gözüyle bakan insan olmak bedava.

He birde İNSAN olmak da bedava, evet, evet İNSAN olmak bedava, yeter ki insanın özü ve sözü bir olsun…

Değerli dostlar; hayat sonu belli bir yolculuk. Ancak bu sonun zamanı belli değil. Hayatın en temel amacı, ADAM gibi yaşamak, ADAM olarak bilinmek ve ADAM olarak anılmaktır. Bunun için en başta yapılması gerekenlerin çok büyük çoğunluğu, çok zor değil ve  bedava. Böyle yaşayanlara rabbim ihtiyacı için gerekeni bir şekilde fazlası ile veriyor. O yüzden başka türlü yaşamaya, başka şekilde anılmaya ne gerek var? Unutmayalım ki başkalarının başarısız, mağdur ve bizim yaşam şartlarımızdan daha kötü durumda olmasının bize hiçbir faydası yok.  Hepinize iyi haftalar…  




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *