ELÜSMARKET ÜPAK A.Ş. KURULDU: ‘AKTÖRLER PİYASADA AKTİF OLABİLECEK’

126

KÜTBO’nun da yer aldığı 21 ticaret borsası ve İş Yatırım Menkul Değerler ortaklığıyla kurulan ElüsMarket ÜPAK’ın tarımsal borsacılık faaliyetlerinde yeni bir dönem başlayacağını belirten KÜTBO Başkanı Necati Gültekin, farklı aktörlerin de bu piyasaya aktif olarak katılabileceğine işaret etti.

KÜTBO DA YER ALIYOR

Lisanslı depolarda saklanan ürünler için hazırlanan Elektronik Ürün Senetleri (ELÜS) ile buna dayalı vadeli sözleşmelerin Türkiye Ürün İhtisas Borsası’nda (TÜRİB) alım satımına aracılık etmek üzere, Kütahya Ticaret Borsası’nın (KÜTBO) da yer aldığı 21 ticaret borsası ve İş Yatırım Menkul Değerler ortaklığıyla ElüsMarket Ürün Piyasası Aracı Kurumu Anonim Şirketi (ElüsMarket ÜPAK) kuruldu.

ElüsMarket Ürün Piyasası Aracı Kurumu A.Ş. İmza töreni 29 Nisan Pazartesi günü tüm şirket ortaklarının yetkililerinin katılımıyla İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli başkanlığında gerçekleşti. Şirketin kuruluş imza törenine KÜTBO Yönetim Kurulu Başkanı Necati Gültekin katıldı.

Toplantı ile ilgili değerlendirmede bulunan KÜTBO Başkanı Necati Gültekin; ElüsMarket ÜPAK’ın Afyonkarahisar, Alaşehir, Antakya, Aydın, Balıkesir, Bandırma, Bolvadin, Denizli, Edremit, Gemlik, Gönen, İstanbul, İzmir, Kütahya, Malkara, Manisa, Ödemiş, Salihli, Sandıklı, Söke ve Turgutlu ticaret borsaları ile İş Yatırım Menkul Değerler AŞ ortaklığıyla kuruldu ve şirketin 21 milyon 450 bin lira sermayeye sahip olduğunu belirtti.

TARIMSAL BORSACILIK FAALİYETLERİNDE YENİ DÖNEM

Elektronik ürün senetlerinin aracı kurumlar vasıtası ile alınıp satılacağı yeni dönemin işlem hacmini ve piyasa derinliğini artıracağını dile getiren Gültekin, lisanslı depoya ürün koyan çiftçiler ve bu ürünlerin kullanıcısı olan sanayicilerin yanı sıra farklı aktörlerin de bu piyasaya aktif olarak katılabileceğine işaret etti.

ElüsMarket ÜPAK uzman ekibi ile tarımsal ürün piyasalarında işlem yapan yatırımcılara kurumsal hizmet verileceğini ifade eden Gültekin, “Bu sistem ile tarımsal ürün piyasalarında fiyat belirsizliği azalırken tarım piyasalarının finansman sorunu çözülecek. Diğer borsalar tarafından kurulan bölgesel ÜPAK aracı kurumlarla birlikte ülkenin tarımsal ticaretini geliştirmeye odaklanacak. TÜRİB’de işlem gören Elektronik Ürün Senedi TÜRİB sisteminde 2023 yılında 331 binin üzerinde işleme karşılık 12 milyon ton tarım ürünü ve 82 milyar liralık işlem hacmi gerçekleşti ve 186 lisanslı depo, 45 il, 136 ilçe ve 261 farklı lokasyonda 10 milyon ton saklama kapasitesi ile hizmet vermekte. TÜRİB faaliyete geçtiği dönemde 4 milyonun üzerindeki saklama kapasitesi günümüzde 2,5 katına yükselmiş durumda, bu rakamlarla ELÜS piyasaları her geçen gün büyümeye devam etmektedir. İfadesini kullandı.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *