GÜROK GRUP ANTİK KENTİN KAPILARINI ARALIYOR ‘AİZANOİ KÜTAHYA’YI REKABETTE AYRIŞTIYOR’

219

Aizanoi Antik Kentin kazı sponsorluğunu üstlenerek antik kentin kapılarını aralayan Gürok Grup’un Yönetim Kurulu Başkan Vekili Esin Güral Argat, “Kütahya çok şanslı çünkü Aizanoi gibi bir tarihi eserimiz var ve bu Kütahya’yı rekabette ayrıştırıyor ve farklılaştırıyor” şeklinde konuştu.

2020 yılından bu yana Aizanoi Antik Kentin kazı sponsorluğunu üstlenen Gürok Grup, Aizanoi Antik Kenti’nde basın toplantısı düzenledi. Kazı Başkan Yardımcısı Doç.Dr. Fikret Özbay ve ekibinin anlatımıyla Aizanoi Antik Kentti gezen basın mensupları tarihi kente hayran kaldı.

‘GÜCÜMÜZÜ BU TOPRAKLARDAN ALDIK’

Yolculuğuna 75 yıl önce Kütahya topraklarında başlayan Gürok Grup’un yatırımlarına tüm dünyada da devam ettiğini belirten Gürok Grup Yönetim Kurulu Başkan Vekili Esin Güral Argat, “Ama biz gücümüzü Kütahya’dan aldık. Topraklarımızdan aldığımız güçten geri ödememiz gerekenler var. Bu yüzden Aizanoi bizim için çok kıymetli” dedi. Gürok Grubun “Sınırsız düşün, cesur davran, iyi yap” mottosu ile stratejilerini yönlendirdiklerini ifade eden Güral Argat, “İyi yap derken sadece işlerimizi değil; doğaya insana çevreye de ne yapıyorsak iyi yapmanın peşindeyiz. Buradan yola çıkarak kültür ve sanat destek vermeyi bir ana stratejik olarak belirliyoruz” Dedi.

Kütahya’nın bu açıdan çok şanslı olduğunu dile getiren Güral Argat, “Rekabette ayrışmak çok kıymetlidir. Biz üretimlerimizi yaparken maliyetlerimiz, fiyatlarımız, ürün çeşitliliğimiz ile rekabette nasıl ayrışacağımızı hep planlıyoruz. Kütahya çok şanslı çünkü Aizanoi gibi bir tarihi eserimiz var ve bu Kütahya’yı rekabette ayrıştırıyor ve farklılaştırıyor” şeklinde konuştu.

‘ANTİK KENT UNESCO MİRAS LİSTESİ’NDE KALICI OLMALI’

Aizanoi Antik Kent’te devam eden kazılar ile birlikte bir ekosistemin ortaya çıktığını ifade eden Güral Argat, çevre düzenlemesinin yapıldığını projenin devamında büyüyeceğini vurguladı. Güral Argat, UNESCO Geçici Miras Listesi’nde bulunan Efes’ten sonra Anadolu’nun en büyük roma kentlerinden biri olan Aizanoi Antik Kentin kalıcı olmasını da istediklerini belirtti. Kütahya’nın güçlü bir sanayi altyapısı olduğunu ve sanayi şehri olarak bilindiğini dile getiren Güral Argat, “Ama arzumuz sadece sanayi şehri değil, çok önemli bir turizm destinasyonu da olması” ifadelerini kullandı.

ANTİK KENTTE GEZİ DÜZENLENDİ

2020 yılından bu yana Aizanoi Antik Kentin kazı sponsorluğunu üstlenen Gürok Grup, Anadolu’nun en iyi korunmuş, dünyanın en iyi korunmuşlarından biri olan Zeus tapınağına, dünyanın ilk borsasına, geçmişi 5 bin yıl öncesine dayanan dünyanın ilk örneklerinden Stadyum-Tiyatro gibi tarihi yapılara ev sahipliği yapan Aizanoi Antik Kentinde basın toplantısı düzenledi.  Gürok Grup Yönetim Kurulu Başkan Vekili Esin Güral Argat, Gürok Grup Kurumsal İletişim Direktörü Ebru Özoğul ve Kazı Başkan Yardımcısı Doç.Dr. Fikret Özbay ev sahipliğinde gerçekleştirilen program ilk olarak antik kentin gezilmesi ile başladı.

Gürok Grup’un 75 yıl önce Kütahya topraklarında kurulduğunu açıklayan Esin Güral Argat, o günden bugüne tüm sanayi yatırımlarını Kütahya’da yaptıklarını belirtti. Yeni bir yatırımı Burdur’da başlattıklarını açıklayan Güral Argat, turizm yatırımlarını ise yurtdışı da olmak üzere farklı lokasyonlarda yaptıklarını, Network’ta, Milano’da, Hollanda’da, ofisleri; Maldivlerde yatırımları bulunduğunu belirtti.

‘KÜTAHYA’NIN TURİZM POTANSİYELİNİ ARTIRACAK’

Aizanoi Antik Kentin gün yüzüne çıkmasını iki nedenle çok önemli bulduklarını ifade eden Güral Argat,  “Bu toprakların tarihini gün yüzüne çıkarmakla birlikte Kütahya’nın turizm potansiyelinin artması, daha fazla pay alması ve rekabette ayrışması için çok kıymetli. 2020 yılında beri bu bakış açımızla kazı çalışmalarına sponsor oluyoruz”dedi.  Türkiye’de yurtiçi turizmin geliştiğine değinen Güral Argat, 2023 yılında yüzde 102 civarında bir artış yaşandığına değinerek; turizmin tarihi, kültürel ve sağlık turizmi ile çeşitlendiğini Türkiye’nin bu çeşitlilik adına muazzam bir potansiyele sahip olduğunu vurguladı.

Türkiye’nin ilk çeyrekte 8,8 milyar dolar ile turizmde tarihi rekor kırdığını ifade eden Güral Argat, “Bildiğiniz üzere geçen sene aşağı yukarı 55 milyon turistle 54 milyar dolarlık bir turizm geliri elde edildi. Bu sene hedef 60 milyar dolar” dedi. Güral Argat, benzer çalışmaların bu gelirlerin artmasını sağladığına dikkat çekti.

‘ARZUMUZ UÇTAN UCA DENEYİM’

Özel sektörün bu konularda öncü olması gerektiğinin altını çizen Güral Argat, “Bizim arzumuz diğer şirketlere örnek olmak. Sayıların, desteklerin artması gerekir. Turizm Bakanlığı çok önemli çalışmalar yapıyor ama tek başına hiçbir yerde bırakılmamalı. Kamu, üniversiteler, STK’lar, özel sektör işbirliği yayılmalı. Biz bir işbirliğinin neticelerini en iyi şekilde görüyoruz. Buraya gelen turistler sadece buraları görüp gitmiyor, bizim kültürümü görüyor. Kültürün de en önemli parçası bölgenin yemekleridir. Yemek hayatını ekonomik koşulları hakkında çok ipucu verir. Arzumuz bunları uçtan uca bir deneyim haline getirmek” şeklinde konuştu.

Gürok Grup’un sanayi ve turizm yatırımları hakkında bilgi veren Güral Argat, “Lav ile 100’den fazla ülkeye ihracat yapıyoruz, sektörde dünyanın beşinci büyük üreticisiyiz. 200 bin noktada dünyada satış yapıyoruz. GCA ile önemli işlere imza attık. Cam ambalajda 40 ülkeye ihracat yapıyoruz. Antalya’da Dünyanın en büyük tenis oteli Alibey Otel Resort 30 yılı aşkın süredir faaliyet gösteriyor. 2023 sonu itibariyle hızlı tüketim sektörüne adım attık. Gürok içecek ile Burdur’da üretime başladık. Avrupa’nın en büyük ve gelişmiş laboratuvarı ile mineralli su ve türevlerini üretiyoruz. Önümüzdeki günlerde raflarda yerini alacak yine hedefimiz ihracat. Bundan sonra da yatırımlarımıza ve sosyal kültürel desteklerimize devam edeceğiz. Hem ülkemizde katma değerli üretimi hem de ihracatı artıracağız.” Dedi.

‘GÜROK GRUP BU SESİ DUYDU’

Aizanoi Antik Kentin Kütahya ve çevre iller için bir avantaj olduğunu dile getiren Kazı Başkan Yardımcısı Doç.Dr. Fikret Özbay, şu ifadeleri kullandı: “Stratejik bir noktada ve çevre kentlerden de kolay bir ulaşıma sahip. Antik çağda popüler olmuş bir kent modern çağda da popülerleşiyor. Biz arkeologlar olarak sesimizi duyurmak isteriz siz Gürok Grup olarak bu sesi duyduğunuz. Devletin katkılarının yanında özel girişimlerin katkıları da bu işi geniş çapta ve profesyonelce yapmamamızı sağlıyorsunuz”

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *