YAŞANAN İNSANLIK SUÇUNA SESSİZ KALMAYIN! ‘KENDİ TOPRAKLARIMIZDA MÜLTECİ KONUMUNA DÜŞTÜK’

260

Filistin’e yönelik İsrail saldırılarını kınamak ve Gazzelilere destek olmak amacıyla çadırda kalan DPÜ öğrencilerinden olan Filistinli Salam Atallah Filistin’in halkının topraklarını sattığı iddilarının yanlış olduğu vurgulayarak “Biz Filistinliler yaşanan soykırımlarla kendi topraklarımızda mülteci konumuna düştük” dedi. 

DPÜ öğrencileri, Gazze’de yaşanan zor koşulları anlatabilmek için çadırlarda kalacak, Filistinli öğrenciler 11. Gününü tamamladı. Öğrenciler bölgede yaşanan zulmü anlatıyor. İnsanlık suçuna sessiz kalınmaması çağrısı yapan DPÜ Bilgisayar Mühendisliği Öğrencisi Filistinli Salam Atallah Filistin ile ilgili sarf edilen yanlış bilgilere açıklık getirerek ‘Filistin’de saat başı ortalama iki anne ve dört çocuk öldürülüyor. Filistin ya da Filistinlileri sevmiyor olabilirsin ama o topraklarda bebeklerin öldüğünü görmezden gelemeyiz’ dedi.

‘BEBEKLER ÖLÜRKEN

TOPRAK SATTILAR DENMEZ’

Çadırda 11. Gününü tamamlayan Filistinli Salam Atallah “Burada arkadaşlarımızla birlikte bu zulme tepki gösteriyoruz. Tüm dünyanın gözü önünde yaşanan Gazze zulmüne sessiz kalamıyoruz. Bu konu şu an bütün dünyanın gündeminde. ABD üniversitelerinde başlayan eylemler dünya gençliğinin bu konuda duyarlı olduğunun kanıtı. Burada işlenen soykırım, bütün insanlığın ortak sorunu” dedi.

Filistin hakkında konuşarak, Filistin tarihini anlatarak Türk vatandaşlarında yanlış bir kanı olan ‘Filistinliler topraklarını sattı’ söylemlerine açıklık getirmeye çabalayan Ataallah “Filistin işgal edildiği günden bugüne kadar o kadar çok soykırım yaşandı ki. 1948 de bir soykırım var. Daha sonrasında yaşanan bir soykırım var. Yaşanan bir soykırımda erkeklerin bir bacağını arabaya bağladılar. Diğer ayağını de başka bir arabaya bağladılar. Bu şekilde yol gittiler. Bunlar onca acının içinde yaşanıyor” diyerek işgalin 7 Ekim’den öncesinin de olduğunu belirtti.

‘BİZDEN GÜÇ KULLANARAK TOPRAKLARIMIZI ALDILAR’

Filistin’in İsrail gelmeden öncede İngiltere işgali altında olduğunu hatırlatan Atallah “İngiltere Filistin’den çıkmadan önce bir araştırma yaptı ve bu araştırma sonucu Yahudiler Filistin topraklarının sadece yüzde 5’ine sahipti. İngiltere Filistin toraklarından çıkarken devlete ait bütün arazileri Yahudilere verdi. Bu yüzden Yahudilerin Filistin’de toprakları arttı. Bizden güç kullanarak topraklarımızı aldılar. Köylerde bir sürü insan öldürdüler” dedi.

Dünyaca ünlü Filistin kökenli Amerikalı modeller Bella ve Gigi Hadid’in babası Mohamed Hadid, İsrail’in Gazze işgali sonrasında “Ben henüz dokuz günlükken, annem iki yaşındaki ablamı da yanına alarak Safed’deki evimize dönmüş. Safed, oradaki Yahudiler tarafından neredeyse ele geçirilmişti. Annemle ailemize ait olan kısma geldiğimizde bizi içeri almamışlar” sözlerini hatırlatan Atallah ​​​​​​​“Mohamed Hadid, mülteci durumuna düştü. Evden battaniye almak istediler ancak Yahudi ailenin onları eve almadı, annesinin aile albümünü dahi yanına almasına izin verilmemiş. Filistin’de her vatandaş kendi ülkesinde mülteci konumuna düştü. Kendi evlerinden topraklarından zorla kovuldular” şeklinde konuştu.

Toprak satan Filistinlilerin de olmuş olabileceğine değinen Atallah “Bu insanlar bizim için de hain. Ama bunu bütün ülkeye yükleyemeyiz. Orada bebekler çocuklar ölüyor. Bugün Filistin’de bir savaş var. Topraklarını satmak isteseler satıp kurtulurlar, bir hayat şansları olur. Ama onlar kalıp savaşıyorlar. Benim ailem arkadaşlarım herkes Filistin’de. Hiç kimse Filistin’i bırakıp gitmek istemiyor. Filistin’den uzakta yaşayan insanlarda asla kökenini unutmuyor. Hepsi ‘Nerelisin?’ dediğinde Filistin diyor. Bugün orada bir yaşam şansı verilse hepsi geri döner” ifadelerini kullandı.

‘İSRAİLLİLER BİZDEN ZORLA ALDILAR AMA

BİZ TEKRAR DÖNECEĞİZ’

‘Filistin’de milliyet duygusu yok’ algısının çok yanlış olduğunun altını çizen Atallah “Herkes vatanını seviyor. Bugünlerde ‘Toprak sattılar, milli ruhları yok’ denilmez. Bebeklerin öldüğü topraklarda bu söylemlerin yeri yoktur. Gazze’de de insanlar bırakıp kaçabilir ama kaç kişi kaçmış şu ana kadar. Gidenler de tedavi için komşu ülkelere geçenler. Bu insanların evi yıkıldı ve bir bölgeye aldılar. Ve ‘Bizi bırakın biz evlerimize dönelim’ diyorlar. Gittiklerinde orada bir çatı bir bina olmayacak ama kendi yurtlarına, doğup büyüdükleri mahalleye, sokaklara dönmek ve yeniden bir hayat inşa etmek istiyorlar. İsrailliler bizden zorla aldılar ama biz tekrar döneceğiz” diye konuştu.  

Filistin’in 3 büyük din için önemli olduğunu kaydeden Atallah, Müslümanlar olarak bu kutsal topraklara sahip çıkmayı ve yaşanan insanlık suçunun görmezden gelinmemesini istediğini dile getiren Atallah sözlerine şöyle son verdi; “Belki Filistinlileri sevmiyorsundur. Olabilir. Ama bu toprakların her Müslüman için önemli olması gerekiyor. Hem Filistin için hem Araplar için hem de Türkiye için. Yahudiler için Hristiyanlar için de çok önemli. Ama biz Müslümanlar olarak sahip çıkmalıyız.”

FATMA SÜMER




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *