BORÇLARI ‘1453 KONUTLARINI SATTIN ÖDEDİN’ DEDİLER  ‘SATMADIK!’

678

Borçların 1453 Konutlarının satılarak ödendiği yönündeki iddiayı çürüten Başkan Işık, “Satmadık değerli hemşehrilerim. Bir tane daire satıp da kasaya para girmedi. Sizden aldığımız binaları yıktık, arsası kaldı. Onlar konuta dönüşecek, belediye arsa karşılığında kendine düşen konutu alacak, satacak para öyle girecek. Belki on sene sonra, belki 5 sene sonra.” Dedi.

BAŞKAN IŞIK İDDİALARA CEVAP VERDİ

Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık, Kütahya Belediyesinin Vefa Mahallesi’nde yapımını tamamladığı Muhtarlık Hizmet Binası ve Vefa Futbol Sahası için yapılan tesisin açılışını gerçekleştirdi. Açılışta kentsel dönüşümün önemine vurgu yapan Başkan Işık, “Bizden önce Vefa Mahallemizin toptan dönüşümü amacıyla 1453 Konutları’nda kentsel dönüşüm amaçlı bir proje başlatılmış. Biz yüzde 92 orandayken orayı teslim aldık, 6 ay sonra tamamlattık. Vefa Mahallemizde 300 civarında konutun sahibi hemşehrilerimiz, takas usulüyle yerleştiler. Biz o binaların üzerindeki taşa, toprağa, pencereye, çürümüş ağaca bir değer biçtik, arsasıyla beraber bir para verdik. Arsaların üzerindeki binaları yıktık, bize sadece arsası kaldı. Bazen diyorlar bu kadar borcu öderken zorlandık dediğimizde; ‘1453 Konutları vardı sattın, ödedin’ dediler. Satmadık değerli hemşehrilerim. Bir tane daire satıp da kasaya para girmedi. 950’sini Vefa, Sultanbağı ve Osmangazi Mahallelerimizdeki hak sahibi vatandaşlarımızla takas usulüyle değiştirdik. Sizden aldığımız binaları yıktık, yüz metrekare, iki yüz metrekare arsası kaldı. Onlar konuta dönüşecek, ondan belediye oradan o arsa karşılığında kendine düşen konutu alacak, satacak para öyle girecek. Belki on sene sonra, belki 5 sene sonra.” İfadelerini kullandı.

‘TEK BİR KURUŞU ÖDENMEMİŞTİ’

1453 Konutları için çekilen kredinin bir kuruşunun dahi kendinden önceki dönemde ödenmediğini dile getiren Başkan Işık, “Alim Işık başkan olduktan iki ay sonra geri ödenmeye başlandı, 3 yıl boyunca ödenecek. Belediye binamızla beraber toplam 550 milyon lira, 100 milyon da piyasa borçları toplam 650 milyon lira. Belediyenin bir yıllık geliri 280 milyon lira. İki buçuk yıl hiçbir iş yapmasak sadece devraldığımız borcu ödeyeceğiz. Bahane bulup ben borçla devraldım, iş yapamam mı diyeceğim benden öncekiler gibi. Hayır. Borç belediyenin borcu, hem borcumuzu ödeyeceğiz hem de bu şehri ihya ve imar edeceğiz dedik” ifadelerini kullandı.

‘BELEDİYENİN MÜLKÜNÜ BEDAVA VEREMEZDİM’

Tek düşüncelerinin kentsel dönüşümü yerinde başlatmak olduğunu belirten Başkan Işık, “Yerinde dönüşüm isteyenlere saygı duyduk. Belediyemizin yaklaşık 100 dönümlük arsasını TOKİ’ye verdik, arsa karşılığında daire ya da para istedik. Dediler ki “TOKİ’nin öyle bir sistemi yok TOKİ’ye bedava vermeniz lazım.” Belediyenin mülkünü TOKİ olsa bile bedava veremem. O zaman dedik ki Milli Emlak Müdürlüğü ile bu arsayı takas edelim. Dolayısıyla devletin malı olduktan sonra TOKİ müracaatını yapıyor, kanun gereği oradan ücretsiz alabiliyor. Bu yol bizim işimize de gelir, vatandaşlarımızın arsa maliyeti de düşer, dağın başındaki arsaları da TOKİ ile takas ettiğimiz bu arsa karşılığında zamanı gelince değerlendiririz dedik. Öyle 1453’leri satıp, arsaları satıp borç falan ödemedik. Şu anda 500 konutluk birinci etapta başlayan yerin sahibi belediyemizdi. Verdik devletimize, onun karşılığında Parmakören’in sırtlarında veya başka yerlerde Milli Emlak Müdürlüğümüze ait olan arsalarla değiştik. Ben bilmiyor muydum buradaki arsayı satıp ya da müteahhide verip 3’te 1’ini belediyenin dairesi yapıp daireleri satıp belediyenin kasasını doldurmayı.” şeklinde konuştu.

‘YERİNDE DÖNÜŞÜMÜNÜ GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ’

2013 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla toplam 12 mahalle, yaklaşık 500 hektarlık alanda riskli alan ilan edildiğini ve 20 yıl içerisinde bunların dönüşümü belediyelerin organizasyonuna bırakıldığını ifade eden Başkan Işık, “2019 yılında geldiğimde 7 yıl geçmişti ve hiçbir somut adım atılmamıştı. Şimdi 500 konutu başlattık, camisi ve işyerleriyle. Yerinde dönüşümün inşallah bu yıl sonu itibariyle ilk 500 konutu tamamlandıktan sonra buradaki hak sahiplerine onların dağıtımı yapılıp boşaltılan binaların da yıkımıyla beraber belediyenin arsalarıyla da birleştirince ikinci, olmazsa üçüncü 500’er konutluk geride kalan yaklaşık bin hemşehrimizin yerinde dönüşümünü gerçekleştireceğiz” dedi.

KÜTAHYA BELEDİYESİ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *