DİYABETİN İZİ KALMASIN

1686

Diyabetli çocukların parmakları delinmeden şeker ölçümü yapma imkanı sağlayan cilt altı sensörün önemine değinen Kütahya Tip 1 Diyabet Derneği Başkan Yardımcısı Ayşe Şahin, “Geçen sene Vali Bey’in önderliğinde başlatılan proje bu sene de devam etsin istiyoruz” dedi

14 Kasım Dünya Diyabet Günü’nde diyabete dair farkındalık oluşturmak amacıyla Sevgi Yolu’nda stant açıldı.

İl Sağlık Müdürlüğü ve Kütahya Tip 1 Diyanet Derneği tarafından açılan stantlarda vatandaşlara diyabet hakkında bilgi verildi ve şeker ölçümü yapıldı. Vali Ali Çelik, İl Sağlık Müdür Dr. Eser Şenkul ve Milli Eğitim Müdürü Hasan Başyiğit’in ziyaret ettiği stantta şeker hastası çocuklar ve aileleri ile bir araya gelindi.

‘ÇOCUKLARIN PARMAĞINA

BİZİM YÜREĞİMİZE İŞLİYOR’

14 Kasım Dünya Diyabet Günü’nde diyabet hastası çocukların yaşadığı sorunlar hakkında açıklamalarda bulunan Kütahya Tip 1 Diyanet Derneği Başkan Yardımcısı Ayşe Şahin, çocukların günde en az 8-10 kez parmakları delinerek şeker bakmak zorunda olduğunu ifade etti. Şahin, “Çocuklarımızın parmakları delik deşik olurken; o izler bizim yüreğimize saplanıyor” dedi. Diyabet ölçümde sensör teknolojisine dikkat çeken Şahin, “Sensör, cilt altına uygulanıyor günlük 288 bazı cihazlarda 100 kadar ölçüm yapılıyor. Geçen sene Vali Bey’in önderliğinde Kütahyalı iş insanlarının bağışlarıyla bu sensor desteği verilmişti. Ancak sensörlerin ömrü tükeniyor. Bu yüzden biz aynı projenin bu senede devam etmesini diliyoruz.” İfadelerini kullandı.

‘SÜREKLİ ÖLÇÜM ÇOK ÖNEMLİ’

Geçen sene sensör kullanan 85 çocuğun mutluluğunu ifade eden Şahin, “Bir anne “Çocuğum diyabet olduğunu unutmuştu.” dedi. Çocuklarımızın parmakları dinlendi, annelerin yürek çarpıntısı geçti. Diyabet teknolojileri sayesinde hem onlar rahat hem anne babalar rahatlıyor” dedi. Diyabet hastalığında sürekli ölçümün önemine vurgu yapan Şahin, şeker ne kadar düzenli giderse göz komplikasyonları böbrek ilgili sorunlar yaşama ihtimallerini düşürdüğünü böylece bir diyabetlinin hem daha sağlıklı hem daha uzun yaşadığını belirtti.

Geçen sene Kütahya Valisi Ali Çelik’in önderliğinde başlatılan proje ile Tip-1 Diyabetli çocuklar için parmak delmeden şeker ölçümlerini yapacak sensörler hayırsever iş insanları ile Sivil Toplum Kuruluşlarının destekleriyle temin edilmişti.

‘BİR DİYABETLİNİN EN ÇOK PARMAK UÇLARINI SEVİN’

Kurulan stantları inceleyen Vali Ali Çelik, diyabetli çocukların yaptığı resim ve el işi faaliyetleri inceledi. Diyabet hastası çocuklar ve aileleri ile bir araya gelen Vali Ali Çelik, ailelerin yaşadığı sorunları dinledi. Stant ziyaretinin sonunda Vali Ali Çelik, diyabet hastası çocuklarla fotoğraf da çektirdi. Vali Çelik’le birlikte poz veren çocukların ellerindeki “Bir diyabetlinin en çok parmak uçlarını sevin”, “Hayat şekerden daha tatlı” dövizleri dikkat çekti.

Stantlarını gezerek sorunlarını dinleyen Vali Ali Çelik’e şükranlarını sunan Kütahya Tip 1 Diyanet Derneği Başkan Yardımcısı Ayşe Şahin, farkındalık oluşturmak amacıyla düzenledikleri etkinliğe 50 ailenin katıldığını ifade etti.

VALİ ÇELİK’E TEŞEKKÜR ETTİ

Geçen hafta çocukların öğretmenlerinin şeker hastalığı ile ilgili bir eğitim aldığını ifade eden Ayşe Şahin, gelen tüm eğitimcilere teşekkür etti. Şahin, sınıfında diyabetli bir öğrenci bulunan öğretmenin bu eğitimi almasının önemine değindi. Engelli raporu ve evde bakım maaşı ile ilgili de sıkıntıları olduğunu dile getiren Şahin Vali Çelik’e destekleri için teşekkür etti.

 ‘SGK KAPSAMINA ALINSIN’

Eczanelerde şeker hastalığına dair ilaçlara erişim sorunu da yaşadıklarını ifade eden Şahin, “Ölçüm çubuklarımız, güvenilir cihazlar var biz onları kullanmak istiyoruz. Bu cihazları üç aylık alıyoruz Bin TL civarı bir meblağ. Başka ölçüm cihazları var ama çocuğun şekeri düştüğünde anlayamıyor. Atıyorum 50 geldi şeker ama diğer cihazla bakıyorsunuz 100 geliyor. Uygun dozun ayarlanabilmesi için doğru ölçüm; doğru ölçüm için güvenilir cihaz çok önemli.” Dedi. SGK’nın insülin teknolojilerine dair cihazları ödeme kapsamında alması gerektiğini vurgulayan Şahin, “Pompada 7 bin TL civarında bir destek var ama sensörlerde hiçbir ödeme yok. SGK bu konuda bize destek olsun işitiyoruz.” İfadelerini kullandı.

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *