ÇOCUKLAR YARINIMIZ

343

   Bugünün küçüğü yarının büyüğüdür. Yarınlarımızı şekillendirecek çocuklar olduğuna göre çocuklarımıza aileler dahil devletin daha çok önem vermesi gerekir. Kaliteli büyüyen çocuk,  kaliteli eğitim alıp ekonomik zorlukları en az hissederek daha kaliteli bir gelecek olur.

    Tabi burada ailelere düşen görev kadar, ailelerin yetmediği alanlarda özellikle dar gelirli ailenin çocukları devletin sıcak ve kucaklayıcı tavrı ile iyi okur, iyi yaşar, iyi idareci olur. Yarının müdürleri, bürokratları, siyasileri, vekilleri ve bakanları olur. İşte altın anahtar bu, daha çok özveri yapması gereken devlet elidir.  Devlet çocukları önemserse kazanan hepimiz oluruz.   

     Devletin yapması gerekenler dedik, bunların başında okul sayısı, derslik sayısı, öğretmen sayısı gibi unsurların önemsenip temel alt yapıyı oluşturan bu unsurun iyi inşa edilmesi demek kalite demektir.   Baktığımızda bu üç unsurun günümüzde hala eksik olduğu aşikar, okullar yetersiz, balık istifi sınıflar, öğretmen açığının giderilememesi söz konusu. Hal böyle olunca sıkıntılar büyüyor, okullardaki eğitimin kalitesi de düşündürücü,     Adı üstünde MİLLİ olması gereken eğitim maalesef yap boz tahtası gibi, her gelen bakanın kendine göre düzen kurması abes, belli temele dayanmayan sistemler çökmeye mahkumdur. Bu konuda yıllardır aynı terane, neden bu işi bir temele oturtmuyoruz aklım almadı nedeni bilen var mı.

     Her şeyden önce çalışan aileler için kreşlerin çoğalması şart. Çocukların iyi yetişmesi adına sağlıkta 18 yaşa kadar ücretsiz tedavi gayet olumlu bir hizmet ama ilaçlarında ücretsiz olması gerek.  Özellikle bazı ilaçlara uygulanan kotalar anlamsız .Şu anda yaygın olan çocuk işçiliği mutlak son bulmalıdır.  Devletin sıcak eli her yere değmeli. Ayrıca okullarda özellikle ilk öğretim çağında olan ve büyüme içindeki çocukların yeterli beslenmesi sağlanıp, Devletçe her öğrenciye, süt, kahvaltı ve beslenme desteği vermesi şart.  Yine çalışkan çocukların özellikle dar gelirli ailenin çalışkan çocuğuna burs vererek destek sağlanması elzemdir.

    Okul kantinlerinin yeniden gözden geçirilip eski haline dönmesi şart. Eskiden okul kantinleri kar amacı gütmezdi. Okul kantini öğretmenler çalıştırır ucuz ve kaliteli ürünler temin ederdi. Okul kantinleri özelleşti öğrenci kantine uğramaz oldu. Nedeni basit kar amacı güdülüyor.  Baktığımızda çoğu sorunun ekonomik olduğu aşikar. Devlet pek çok ürüne süspanse uyguluyor, ama eğitime yapılacak süspanse geleceğe yatırım demektir. 

    Son olarak ta ailelere düşen görev çocuğunu iyi ahlak ile yetiştirip, çocuğun arkasını araştırıp, zararlı alışkanlıklar konusunda takipçi olmalı ve  onlara daha çok zaman ayırmalıdır. Eğer bu temel konulara önem verirsek geleceğimiz parlak olacaktır.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *