TEMA KÜTAHYA’DAN YAPRAK DEDE’YE VEDA

345

TEMA Vakfı Kurucu Onursal Başkanı, Yaprak Dede Ali Nihat Gökyiğit, 98 yaşında hayatını kaybetti. Gökyiğit’i son yolculuğunda TEMA Kütahya’da yalnız bırakmadı. TEMA Vakfı İl Temsilcisi Mustafa Satılmış, “Yaprak Dede Ali Nihat Gökyiğit, çevreye, doğaya çok büyük emekleri olmuş büyük bir vatanseverdi. Bütün ülkemizin başı sağ olsun” dedi

TEMA Vakfı Kurucu Onursal Başkanı, Yaprak Dede Ali Nihat Gökyiğit 98 yaşında hayatını kaybetti. Ali Nihat Gökyiğit, 26 Ocak Perşembe günü Edirnekapı Sakızağacı Mezarlığı’nda ailesi, sevenleri, TEMA Vakfı gönüllüleri ve çok sayıda doğaseverin katılımıyla düzenlenen törenle toprağa verildi.

İLHAM VEREN BİR YAŞAM ÖYKÜSÜ

Yol arkadaşı Hayrettin Karaca ile TEMA Vakfı’nı kuran Gökyiğit, TEMA Vakfı’nın biyolojik çeşitlilik ve kırsal kalkınma konularında yaptığı ilk projelerin hem lideri hem de destekçisiydi. Tekfen Grubu’nun ve ANG Vakfı’nın da kurucusu olan Gökyiğit, Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi’nin ve dünya barışına hizmet eden önemli kültür faaliyetlerinden biri olan Tekfen Filarmoni Orkestrası’nın da kurucusuydu. Cumhurbaşkanlığı Devlet Üstün Hizmet Madalyası ve TBMM tarafından verilen Üstün Hizmet Ödülü’nün de sahibi olan Gökyiğit, Artvin’in Borçka ilçesine bağlı Camili (Macahel) köylülerinin TEMA Vakfı’na gönderdikleri, içinde bulundukları ekonomik ve sosyal sıkıntıyı anlatan mektuba kayıtsız kalmadı. Camili Kırsal Kalkınma Projesi’ni başlatan Gökyiğit, gelir yaratacak üretimin doğaya dost olması gerektiğine inanırdı. Yapılan çalışmalar ile bölge tanıtıldı, halka ek geçim kaynakları sağlandı ve UNESCO tarafından Camili’nin Dünya Biyosfer Rezerv alanına dâhil edilmesine katkı verildi. Bunun yanında bölgede yapılan çalışmalar ile neslinin tükendiği sanılan saf Kafkas arısı bulundu ve üretilen damızlık ana arılarla beldeye gelir yaratıldı. Proje ayrıca Camili’nin Türkiye’nin İlk Biyosfer Rezervi olmasına öncülük etmiş ve Johannesburg Dünya Zirve Konferansı’nda ödüle layık görülmüştü.

Yaprak Dede Ali Nihat Gökyiğit’i son yolculuğunda Kütahya Tema da yalnız bırakmadı. Cenaze törenine katılan Kütahya TEMA gönüllüleri, Gökyiğit’in ailesi, sevenleri ve doğa dostlarına baş sağlığı diledi.

‘DOĞAYA KATKI SAĞLAYAN

BÜYÜK BİR VATANSAVERDİ’

Ali Nihat Gökyiğit’i kaybetmelerinin üzüntüsünü GAZETE KIRKÜÇ ile paylaşan TEMA Vakfı İl Temsilcisi Mustafa Satılmış, “Bizim Yaprak Dede dediğimiz kurucu onursal başkanlarımızdan Ali Nihat Gökyiğit vefat etti. Defin işlemleri 26 Ocak günü yapıldı. Kütahya TEMA’yı temsilen de bir arkadaşımızı gönderdik.” İfadelerini kullandı. Türkiye’ye ve doğaya çok katkıları olan Hayrettin Karaca’dan sonra iki numaralı isim olan Ali Nihat Gökyiğit’i de kaybetmenin üzüntüsünü dile getiren Mustafa Satılmış, “Bütün ülkemizin başı sağ olsun çevreye, doğaya çok büyük emekleri var. Büyük bir vatanseverdi kendisi. Biz Hayrettin Karaca’ya “Toprak Dede” kendisine de “Yaprak Dede” diyorduk. Yaprak Dedemizi de kaybettik.” Dedi.

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *