ENGELLİLER VE SEÇİM HAFTASI BİR ARADA YAŞANDI: ‘ENGELLİLER YOK SAYILDI’

290

Engelli vatandaşları en çok üzen konunun engellilerin bu seçimde de yok sayılmış olduğunu belirten Altı Nokta Körler Derneği Kütahya Şube Başkanı İsmail Barış “Engelliler bu seçimde temsil noktasında yok sayıldılar. Seçilebileceği halde hiçbir parti engelli vatandaşları milletvekili adayı göstermedi” dedi.

10-16 Mayıs Engelliler Haftası’nda, Altı Nokta Körler Derneği Kütahya Şube Başkanı İsmail Barış ve Türkiye Sakat Derneği Kütahya Şube Başkanı Hatice Yakar seçim sürecini ve oy pusulalarındaki eksiklikleri GAZETE KIRKÜÇ’E değerlendirdi.

BRAİLLE ALFABESİ İLE PARTİ

İSİMLERİ YAZILMALIYDI

Bu Seçimde Yüksek Seçim Kurulu tarafından her sandıkta için oy şablonları verileceğinin altını çizen Altı Nokta Körler Derneği Kütahya Şube Başkanı İsmail Barış “Cumhurbaşkanlığı için hazırlanan oy pusulasında, görme engelli hangi adaya oy kullanacaksa aday sıralamasını aklında tutup, o şablonun içerisine mührü basacak. Ama milletvekili seçiminde böyle bir durum söz konusu değil. Çünkü fazla parti ve aday var. Burada oy pusulasının üstüne Braille alfabesi ile siyasi partilerin kısa isimlerinin yazması gerekirdi” diye konuştu.

ENGELLİ BİREY YANINDA BİRİ

OLMADAN OY KULLANABİLİR Mİ?

Eskiye nazaran insanların değerlendirme yapıp kıyaslama içine girdiğinde iyileştirmelerin mevcut olduğunun altını çizen İsmail Barış “Yani cumhurbaşkanlığı seçiminde görme engelliler için bir şablon oluşturuldu ama milletvekili seçimlerinde böyle bir kolaylık yok. Ama onu da yapmak mümkün mü bilmiyorum. Örneğin, bazı ülkelerde görme engelliler oyunu elektronik ortamda kullanıyor. O şekilde bir sistemin getirilmesi getiriyor. Ama vekillik şablonlarında da görme engellilerin kişi sayısına göre pusulalar oluşturulup, mahallelerine dağıtılabilirdi. Ama sonuçta şu an bir görme engelli yanında bir kişiden destek alamadan oyunu kullanabilir mi? Bu da tartışılır” ifadelerini kullandı.

TBMM’DE ENGELLİ

VEKİL KOTASI OLMALI

Bu seçimde engelli bireyleri en çok üzen konulardan birisinin bu seçimde de engellilerin yok sayılmış olduğunu dile getiren İsmail Barış, birçok yerde seçilebileceği halde hiçbir partinin engelli vatandaşları aday göstermediğini belirtti. Bu konuda engellilerin mağdur edildiğine dikkat çeken Barış sözlerine şöyle son verdi; “Engelliler bu seçimde temsil noktasında yok sayıldılar. Nasıl bugün kamuda yüzde 3 engelli memur çalıştırma kotası varsa bugün muhakkak TBMM’de de milletvekili sayısında da engelli kotasının olması gerekiyor. Mecliste de engellilerin temsil edilmesi gerekiyor. Mecliste 600 vekil var ama sadece 2 engelli vekilimiz var.”

OY KULLANIMI

BİREYSEL GERÇEKLEŞECEK

Engelli vatandaşların engel durumunu daha önceden bildirmeleri halinde, oy kullanmak üzere evlerinden alındığını ifade eden Türkiye Sakat Derneği Kütahya Şube Başkanı Hatice Yakar, çoğu üyenin daha önceden de oy kullandıkları için engelli vatandaşların tespitinde de bir sorun yaşamadığını kaydetti.  

Dernek üyelerinin genellikle bedensel engelli olduğunu ve oy kullanma kabinine yalnız gireceklerinin altını çizen Hatice Yakar, “Refakatçi arkadaş engelli vatandaşımıza sadece kabine kadar eşlik ediyor. Onun dışında oy kullanımı bireysel gerçekleşecek” diye konuştu.

‘ENGELLİ RAPORLARI BOZULDU’

Seçim süresince birçok partinin kendisiyle görüştüğünü belirten Hatice Yakar, sıkıntılarını paylaştıklarını aktardı. En önem arz eden sorunun raporların bozulması olduğuna vurgu yapan Yakar şu ifadeleri kullandı; “Bu sebeple gelirlerimizin kesildiğini partilere anlattık. Bunun üzerine rapor hazırlanıp yetkili bakanlığa sunulacağı sözünü aldık. Bu konu bakanlıkla da görüşüldü. Sayın Valimiz ve Sağlık İl Müdürümüze de görüştük. Bunun giderilmesi için de hep beraber çalışacağız.” FATMA SÜMER




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *