SEÇİM SONUÇLARINI İYİ OKUMAK GEREK

258

 14 Mayıs seçimlerinin sonuçlarını hepimiz büyük bir merakla beklerken, böyle bir tablo ile karşılaşacağımızı herhalde en iyi anket firması bile tahmin edememiştir.  Sonuçlara bakıldığında Kalesini koruyan bir AK Parti, ancak tüm ilçelerde ve merkezde oyunu artıran bir CHP, beklediği hiçbir oyu alamayan İyi Partiden bahsetmek gerekir. Yine MHP’nin kayıpları ve kazançlarını da göz önüne alarak tüm sonuçların iyi okunması gerekiyor.  

12 ilçede CHP merkezle birlikte oylarını artırmış olduğunu görüyoruz. Azda olsa CHP’ye doğru bir dönüş yaşandığı tabloda net. 1 Milletvekili çıkaran CHP’nin Kütahya genelinde oyunu yaklaşık yüzde 4 artırdığı görülüyor.

AK Parti’nin de tam tersine tüm bölgelerde düşüş yaşaması aslında mesajında alınması gerektiği bir husus. Yani seçmen AK Parti’ye bir ikaz verdiğini okumak gerekir. Bunu ekonomiden de sayabiliriz, yapılmayanlardan da… Tabi burada bu kadar uzun bir süre iktidarda olan bir partinin bu derecede kayıp yaşaması da normal olarak görülebilir diye düşünüyorum. AK Parti’nin yaklaşık yüzde 8’lik bir düşüşü söz konusu… Her şeye rağmen bu oranda bir oy almak yine başarıdır.

MHP’ye baktığımızda yine kayıp ortada. Yüzde 5’den fazla bir kayıp yaşayan MHP’de en dikkat çeken sonuç merkez sonuçları. MHP şehir merkezinde oylarının yarısından fazlasını kaybetmiş görünüyor. Bunun yanında Gediz, Simav, Çavdarhisar, Pazarlar ve Domaniç’te ise oylarını artırmış ve bir anlamda 1 vekil çıkarmasında bu ilçelerin büyük bir rol oynadığı kesin.

Bu seçimin asıl kaybedeni oy oranında çok küçük bir artış olmasına rağmen beklenenin çok altında kalan İyi Parti olmuştur. En az 1 vekil çıkaracağı ifade edilen ancak Gediz, Emet, Çavdarhisar ve merkezde küçük bir artış kaydeden ve diğer ilçelerde ise düşüş yaşayan İyi Parti’nin içinde olduğu durumun net olarak aday tercihinden kaynaklandığı görülüyor. İl yönetiminin de aslında hayal kırklığı yaşadığı aday tercihinde Tavşanlı başta olmak üzere doğru isimlerin listede yer almaması İyi Partiyi hem vekilden ederken hem de içinden çıkılmaz bir tartışmaya sürükleyecek gibi duruyor.

Yeniden Refah Partisine de bir parantez açmak gerekirse yüzde 7 oy alan bir partinin ilk seçime oranla başarılı görülebilir. 28 bini aşkın oy alan Yeniden Refah Partisinin ilerleyen yıllar içinde yapacağı atılım 1 vekilinde gelmesine neden olabilir.

Sonuç itibariyle Kütahya ve Türkiye genelinde Erdoğan’a destek devam etmiş ve bu durum mecliste sandalye sayısın da yansımıştır. Cumhur ittifakı zaferinin ikinci tura kalan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde devam etmesine kesin gözle bakılırken, 15 gün sonra son kararı millet verecek ve tercihini sandıkta gösterecektir. Kütahya’nın 3-1-1 olarak milletvekili dağılımı ise çokta sürpriz olmayan bir sonuç gibi görülmüştür.

Bu seçimlere genel bir tabloda bakıldığında ise terör söylemi aslında sonuçların gerçek sonucunu ortaya çıkarmıştır. Millet ekonomiden önce ülkenin güvenliğini ön plana koymuş ve bu durumda sandığa yansımıştır.  Bundan sonrasını yine hep birlikte bekleyip göreceğiz.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *