MÜHENDİS ÇOK, ARA ELEMAN YOK ‘BUNDA BİR TERSLİK VAR’

373

Açılan niteliksiz üniversitelerin ara eleman sorununu artırdığına dikkat çeken OSB Yönetim Kurulu Başkanı Salih Çetiner, mühendislerin çok, ara elemanın ise yok denecek kadar az olduğunu dile getirdi. Sorunun ücretlere de yansıdığını vurgulayan Çetiner, mühendisin 20 bin TL alırken ustabaşının 60 bin TL aldığının altını çizerek “Bunda bir terslik var’ dedi.

30 Ağustos OSB İdari Bina Toplantı Salonu’nda basın mensuplarıyla bir araya gelen 30 Ağustos OSB Yönetim Kurulu Başkanı Salih Çetiner, OSB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mahmut Öztaş, Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Yenipazar sadece Kütahya’nın değil tüm Türkiye’nin çözüm aradığı ara eleman sorununu Kütahya’nın çözeceğine vurgu yaptı.

NİTELİKSİZ ÜNİVERSİTELER

SORUNU DORUĞA ÇIKARDI

Türkiye’nin en büyük sıkıntısının ara eleman eksikliği olduğuna vurgu yapan 30 Ağustos OSB Yönetim Kurulu Başkanı Salih Çetiner, Uluslararası gayrimenkul zirvesinde Avrupa konutlarının sahibi Süleyman Çetinkaya’nın ‘Artık nitelikli usta bulamıyorum. Ustaya verdiğim para 60 bin TL’nin üzerinde. Ama inşaat mühendisine 20 bin TL veriyorum’ dediğini aktararak “Bunda bir terslik var’ dedi.

Bu kadar niteliksiz üniversitenin açılması sanayicinin ara elaman sıkıntısını doruğa çıkardığını vurgulayan Çetiner “Sanayicilerin en büyük sıkıntısı bu. Bizim Meslek Edindirme Merkezleri’nin sayısını artırmamız lazım. Bununla ilgili komisyon kurduk” dedi. Komisyon raporunu Vali Musa Işın’a sunduklarını belirten Çetiner, Vali Işın’ın milletvekilleri ile birlikte bakanlıkla görüştüğünü, Meslek Edindirme Merkezlerinin sayısını, ara eleman sıkıntısının sorununu çözmek için artıracaklarının müjdesini verdi. Firmaların Halk Eğitim Merkezleri ile sürekli protokol yaptıklarını kursalar düzenlediklerini ancak bunların çözüm olmadığını dile getiren Çetiner, Meslek Edindirme Merkezlerinin sayısını artırarak, merkezi bir cazibe haline dönüştüreceklerini ifade etti.

TÜRKİYE’NİN SORUNUNU

KÜTAHYA’DA ÇÖZECEĞİZ

Meslek Edindirme Merkezleri’nin yüzde 100 iş garantili olduğuna vurgu yapan Çetiner “Makine mühendisleri veya elektrik elektronik mühendisleri çok fazlayken elektrik teknisyeni, elektronik teknisyenleri yok. Bizde bunun çözümünü Merkez Edinme Merkezlerinin sayısını artırmak olarak görüyoruz. Biz hemen hemen her hafta Vali Işın ile OSB’ler olarak görüşüyoruz. Ara elaman sıkıntısı artık Türkiye’nin sıkıntısı ama Kütahya’da çözmeyi planlıyoruz” ifadelerini kullandı.

Aile bilincinin de önemli olduğuna dikkat çeken Çetiner, “Örneğin bir firma istediği makine ya da endüstri mühendisini alabilir. Ama şu anda bir ustabaşı istediği firmayı tercih ediyor. Sıkıntı o kadar büyük. Ara eleman yetiştirecek bir liseyi 1. OSB’ye açtık. İhtiyaç olursa burada da açılacak. Bizim OSB’ye bu konuda ne görev düşerse yaparız açmak gerekirse hemen açarız” dedi.

DÜŞÜNCENİN OKUL SIRALARINDA

BENİMSENMESİ LAZIM

OSB’ler, Kütahya Valiliği ve Milli Eğitim Müdürlüğü olarak birlik içerisinde çalıştıklarının altını çizen 30 Ağustos OSB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mahmut Öztaş “Şirketler de kendi içinde çalışıyor. Okullarda mesleki anlamda kabiliyeti olan öğrencileri, öğretmelerle görüşerek yönlendirilmelerini sağlıyoruz. İş garantisi veriyoruz” diye konuştu.

Devletin de bununla ilgili uygulama yönetmenliğinin bulunduğunu hatırlatan Öztaş, meslek liselerinde öğrencilerin ücretleri daha yukarı çıkarılarak mesleğin, öğrencilerin aldıkları ücretin stajda dahi hayatlarını geçindirmelerini sağlayacağına ikna etmesi gerektiğine vurgu yaptı. Bu düşünceyi okul sıralarından itibaren benimsemesini istediklerini kaydeden Öztaş şu ifadeleri kullandı. “Bu tabii 2-3 senede olacak bir şey değil. Ama her geçen gün bununla ilgili bilinç her yerde artıyor. Şirketler zaten kendi uygulamalarını yapıyorlar. İnşallah bu önümüzdeki yıllarda art arta sıkıntılara çözüm olunacak.”

  • 30 Ağustos OSB Yönetimi, OSB İdari Bina Toplantı Salonu’nda düzenledikleri programda basın mensuplarıyla bir araya geldi. Basın toplantısına 30 Ağustos OSB Yönetim Kurulu Başkanı Salih Çetiner, OSB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mahmut Öztaş, Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Yenipazar, Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Erkan Sağlam ve basın mensupları katıldı.

GENİŞLEME PARSELLERİNİN

TAHSİLİ BAŞLADI

Kütahya 30 Ağustos Organize Sanayi Bölgesi 2006 yılında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının onayına müteakip 349 Hektar alanda kurulduğunu hatırlatan OSB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mahmut Öztaş Ruhsatlandırma çalışmaları tamamlanan 26 adet parselde 2706 kişi istihdam sağlandığını belirtti. Mevcut OSB alanında elektrik, temiz su, atıksu, doğalgaz ve fiber optik hatlarının yapımının tamamlandığını aktaran Öztaş 30 Ağustos OSB’nin 3 adet Seramik, 1 adet geri dönüşüm, 2 adet porselen, 1 adet maden ürünleri, 1 adet kimya, 1 adet beton ürünleri, 4 adet metal, 1 adet tekstil, 3 adet ağaç ürünleri, 1 adet ambalaj,1 adet boya, 1 adet yapı kimyasalları, 1 adet sıvı pompaları imalatı, 1 adet sanayi tipi vantilatör imalatı, 1 adet yün ve tiftik elyaf imalatı, 1 adet kâğıt ve mukavva imalatı, 1 adet Ar-Ge olmak üzere 17 farklı iş kollarında firmalar faaliyetlerini sürdürdüğünü dile getirdi.

Öztaş 30 Ağustos OSB’nin 09 Haziran’da yer seçimi onaylanan genişleme alanının 216 hektar olmakla beraber, toplam 565 hektar alana yükseldiğini vurguladı.  Toplam 56 adet sanayi parseli oluşturulduğuna ve genişleme alanında uygulanacak olan tüm altyapı projeleri değerlendirme ve onay aşamasında olduğuna dikkat çeken Öztaş “İlave alanda bulunan 1 milyon 259 bin 788 m² hazine arazilerinin bedelsiz olarak devri tarafımıza gerçekleştirdi. 852 bin 609 m² şahıs parsellerinin rızaen kamulaştırma çalışmalarına başlanmış olup, kamulaştırma çalışmalarına devam edilmekte” dedi. Öztaş, genişleme alanındaki sanayi parsellerine gelen talepler doğrultusunda başvuru yapan firmalara ön tahsisin gerçekleştirmeye başlandığını duyurdu.

‘İŞ HAZIR, LOJMAN HAZIR’

OSB’deki firmaların kendi ihtiyaçları doğrultunda konutlarını yapmalarının ve kendi personelinin kalmasını istediklerini dile getiren Öztaş “Bu yapılar amortismana tabii yapılar oluyor. Şirketler üzerine olduğu için bunların 50 yıllık geri dönüş süresine tabii. Devlet de bizlerden gelen talepler doğrultusunda amortisman oranlarını aşağıya çekerek giderleştirme noktasında bir çalışmaya başladı. Bazı OSB’ler iş hazır lojman hazır diye paylaşım yapıyorlar. Bu olacak. İnsanlar eskiden ustalıkta kazanç olmadığını görüyorlardı. Herkes mühendisliklere doğru yöneliyorum ama son 5 yıldır bu tam tersine döndü. Seramikçi, su tesisatçısı, alçıcı, kaynakçı, tornacı bunlarda büyük sıkıntı var.” İfadelerini kullandı.

‘ÇÜNKÜ BU BİR İHTİYAÇ’

OSB’ler olarak ileri görüş olduklarını kaydeden Basın toplantısına 30 Ağustos OSB Yönetim Kurulu Başkanı Salih Çetiner “Biz şöyle bir müracaat yaptık ‘Nasıl deprem konutlarında hazine arazilerini bilabedel veriyorsanız, OSB’lere de hazine arazilerini bu konuyla ilgili yasal bir düzenleme yapın verin. OSB’deki firmalar kendi ihtiyaçları doğrultunda bu konutları yapsın, kendi personeli kalsın’ diye. Biz bunula ilgili çalışmaya başladık. Çünkü bu bir ihtiyaç.” Şeklinde konuştu.

‘GÖÇ ALAN İLLER HEP BAŞARILI OLMUŞTUR’

Kütahya’nın göç alan bir şehir olacağının altını çizen Çetiner “Bence göçü dışardan almalıyız. Bu benim kendi fikrim. Dışardan göç alan iller hep başarılı olmuştur. Kayseri, Denizli gibi. İçerden göç zaten zor. Kütahya’nın zaten nüfusu belli. İlçelerin de güçlenmesi lazım” dedi.

Bakanlığın il merkezlerindeki OSB’lere kredi vermediğini ama ilçelere desteğini sürdürdüğünü aktaran Çetiner “Buradaki amaç farklı. Artık insanları biraz daha kırsala entegre etmek gerekiyor. Mesela biz 30 Ağustos OSB olarak bakanlık kredisi kullanamıyoruz. Bakanlık İller kendi yağında kavurulur ama ilçelere kredi veririm diyor. Mesela Altıntaş OSB’ye. İlçelerdeki OSB’lerin sayısına artırmak, şu anki sistem onu emrediyor. O yüzden ilçelerden değil dışardan göç almak mantıklı olan bu. Kütahya’da da iç göç çok zor” şeklinde konuştu.

KÜTAHYALIYI HUZURSUZ

EDECEK PROBLEMLERİ YOK

Kütahya’nın göç vermesine rağmen mutluluk oranlarında 5. Sırada yer aldığını hatırlatan Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Yenipazar şu ifadeleri kullandı. “Büyük iki ilçemiz var oralarda da OSB var. Kütahya’da ticaret hareketli. Kütahya en mutlu şehirlerarasındaki ilk beşe giriyor, bence doğru. Buradaki insanların Türkiye’deki şartlara baktığımızda çok huzursuz edecek problemleri yok. Gidenlerin döndüğü, yerel dönüş önümüzdeki dönemde başlayacak.

FATMA SÜMER




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *