KÜTAHYA’DA BİR MAHALLE MÜLTECİYE KAPANACAK

576

İçişleri Bakanlığı tarafından başlatılan ‘seyreltme’ projesi ile şehirlerin bazı mahallelerinde ikamet eden yabancıların, yerli nüfusa oranının yüzde 25’i geçmemesi esas alınacak. Kütahya’da da bir mahallenin yabancılar için nüfus kaydına kapanacağı öğrenildi

İÇİŞLERİ BAKANLIĞINDAN ‘SEYRELTME’ POLİTİKASI

Geçtiğimiz günlerde İçişleri Bakanlığı tarafından yabancıların mekansal yoğunlaşmasını önlemek için ‘seyreltme’ projesi başlatıldı. Ankara’nın pilot bölge olarak seçildiği projenin ülke genelinde uygulanacak.

Suriye’de 10 yılı aşkın bir süredir devam eden iç savaş nedeniyle tarihin en büyük mülteci akımı yaşandı ve yaşanmaya da devam ediyor. Diğer ülkelerden gelen farklı statüdeki sığınmacıların eklenmesi ile bu akımın en büyük yükünü ise Türkiye karşılıyor. Türkiye’de kayıt altına alınmış geçici koruma statüsündeki Suriyeli sayısı 24 Mart 2022 tarihi itibarıyla bir önceki aya göre 7 bin 917 kişi artarak toplam 3 milyon 754 bin 591 kişi oldu. Açıklanan verilere göre Türkiye’de en fazla Suriyeli mülteci İstanbul, Gaziantep, Hatay, Şanlıurfa, Adana’da bulunuyor. Kütahya ise Türkiye’de en az Suriyeli nüfusuna sahip şehirlerden biri.

YERLİ NÜFUSUN YÜZDE 25’İNİ GEÇEMEYECEK

İçişleri Bakanlığı Türkiye’de nüfusun demografik yapısını korumak için geçici statüdeki sığınmacılara yönelik “Mekansal Yoğunlaşma ile Mücadele” planı başlattı. Plan ile başta yabancıların yoğun olduğu 16 ilde ve şehirlerin bazı mahallelerinde ikamet eden yabancıların, yerli nüfusa oranının yüzde 25’i geçmemesi esas alınacak.

Edinilen bilgiye göre Kütahya’da yaklaşık 15 bin mülteci yer alırken bir mahalle yabancılar için nüfus kaydına kapanacak.

Mahalle nüfusunun yüzde 25’ini aşılması durumunda 2 yöntem izleniyor. Ya bu yerleşim yerleri yabancılar için kayda kapatılıyor, ya da yoğunluğun bulunduğu bölgelerdeki sığınmacılar gönüllülük esasıyla farklı il ve ilçelere yerleştiriliyor.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *