REKTÖR UYSAL’DAN ÇİNİLİ CAMİ MÜJDESİ ‘İHALEYE ÇIKACAĞIZ’

454

Duayen Sanatçı Ahmet Yakupoğlu vefatının yıldönümünde DPÜ Rektörü Kazım Uysal, Kütahya kamuoyunun ibadete açılması için gün saydığı Çinili Camii hakkında konuştu. Uysal, “Geçen hafta Anıtlar Kurulu’ndan beklediğimiz onayı aldık. Şimdi en kısa sürede ihaleye çıkacağız ve Çinili Cami’yi kentimize kazandıracağız” dedi

Kütahyalı merhum ressam, neyzen, tezhip ve minyatür sanatçısı Ahmet Yakupoğlu ölümünün 6. yıl dönümünde anıldı.

Merhum sanatçı için Kütahya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü kabri başında anma töreni düzenledi. Merhum Yakupoğlu’nun Kütahya için büyük bir değer olduğunu belirten Kütahya İl Kültür ve Turizm Müdürü Zekeriya Ünal, “Ahmet Yakupoğlu, 96 yıllık hayatını Kütahya’ya adamış değerli bir büyüğümüzdür, Kütahya tarihinde önemli bir yer teşkil etmektedir. ” dedi.

‘HAKKINI ÖDEYEMEYİZ’

KÜTAHYALI MERHUM RESSAM, NEYZEN, TEZHİP VE MİNYATÜR SANATÇISI AHMET YAKUPOĞLU ÖLÜMÜNÜN 6. YIL DÖNÜMÜNDE AHİ ERBASAN MEZARLIĞI’NDAKİ KABRİ BAŞINDA DUALARLA ANILDI. (HÜSEYİN EFE/KÜTAHYA-İHA) Kütahyalı merhum ressam, neyzen, tezhip ve minyatür sanatçısı Ahmet Yakupoğlu ölümünün 6. yıl dönümünde Ahi Erbasan Mezarlığı’ndaki kabri başında dualarla anıldı.

Ahmet Yakupoğlu’nun talebelerinden sanatçı Meral Erdoğmuş, “6 yıl önce kaybettiğimiz değerli hocamızı kabri başında minnet ve şükran ile andık. Onun hakkını ödeyemeyiz.”ifadelerini kullandı. Ahmet Yakupoğlu’nun anma programı çerçevesinde, Kütahya Ulu Camii’nde Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından toplu olarak dua edildi.

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Kütahya’nın yetiştirdiği en önemli sanatçılardan Ahmet Yakupoğlu’nun adını taşıyan panel ve resim sergisi gerçekleştirildi. Güzel Sanatlar Fakültesi Ahmet Yakupoğlu Amfisi’nde düzenlenen etkinliklerin açılış törenine Kütahya Garnizon Komutanı Hv. Tuğg. Necati Gündüz, Kütahya Belediye Başkanı Âlim Işık, Rektör Prof. Dr. Kâzım Uysal, Kütahya İl Genel Meclis Başkanı Musa Yılmaz, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Levent Mercin, Kütahya İl Müftüsü Hüseyin Demirtaş katıldı.

‘İKİ AHMET’İN ŞEHRİ’

Başkan Işık, “Bir şehri aslına sadık kalarak geliştirmek, o şehirde görev yapan herkesin ortak hedefi olmalıdır. Sadece belediye başkanlarının ve yerel yöneticilerin değil, bilim insanlarımızın, sanatçılarımızın ve o şehrin gerçek sahipleri vatandaşlarımızın o şehre sahip çıkması lazım. Ben Kütahya’yı sanatçı iki Ahmet’in şehri olarak tanıtıyorum. Birisi bugün andığımız Ahmet Yakupoğlu, diğeri de Hisarlı Ahmet. Bu iki isim evrensel sanatçılarımız.” dedi.

70 yıl boyunca binlerce eser üreten Yakupoğlu’nun çevreci yönünde dikkat çeken Prof. Dr. Levent Mercin, neredeyse tüm mal varlığını DPÜ’ya bağışlayan Yakupoğlu’nun İstanbul’da dostları ve sanat ortamında belirli bir yeri olmasına rağmen o Kütahya’ya geri döndüğünü ve adeta Kütahya’nın görsel haritasını çıkartarak Kütahya’yı belgelediğini belirtti. Mercin, DPÜ’nün Yakupoğlu için gerçekleştirdiği 3 uluslararası sempozyum, 5 resim yarışması, 6 karma sergi, 1 tez çalışması, 1 belgesel, 100’e yakın makale ve bildiri, 6 kitap ve bir sanal galerinin ayrıntılarını paylaştı.

‘AHMET YAKUPOĞLU MÜZESİ AÇILACAK’

Ahmet Yakupoğlu Müzesinin açılış müjdesini veren DPÜ Rektörü Kazım Uysal, Çinili Cami konusuna da değindi. Uysal, “Bugüne kadar yavaş kalmamızın nedeni Anıtlar Kurulu ile anlaşamamamızdı. Projelerimiz kabul görmemişti. Geçen hafta Anıtlar Kurulu’ndan beklediğimiz onayı aldık. Şimdi en kısa sürede ihaleye çıkacağız ve Çinili Cami’yi kentimize kazandıracağız. Öte yandan Yakupoğlu’nun Maltepe’deki evinin de restorasyonu bitiyor. Yakında orayı da tamamlayıp açılışını yapacağız.” Dedi.

10 EKİM’E KADAR SERGİLENECEK

Panelde Prof. Dr. Adnan Tepecik, Prof. Dr. Fatih Başbuğ, Prof. Serkan İlden, Prof. Dr. Erol Kılıç ve Prof. Dr. Fikri Salman, Yakupoğlu ve onun sanatını çeşitli açılardan ele alan konularda sunumlarını gerçekleştirdi. Panelin ardından değerlendirme kurulunun onayından geçen ve farklı tekniklerle hazırlanmış 89 eserin yer aldığı Ahmet Yakupoğlu Anısına Uluslararası Jürili Karma Sergisi için Frigya Sergi Salonu’nda açılış töreni gerçekleştirildi. Söz konusu sergi 10 Ekim’e kadar sanatseverlerin ziyaretine açık olacak.

Ahmet Yakupoğlu için, DPÜ bir anma törenini de dünyaca ünlü sanatçının evinde gerçekleştirdi. Etkinliğe Rektör Prof. Dr. Kâzım Uysal, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Levent Mercin, akademik personel ile Ahmet Yakupoğlu’nun sevenleri katıldı.

Ahmet Yakupoğlu’nun evinin camisiyle, müzesiyle adeta bir külliye olacağını ifade eden Uysal, “İnşallah yeni nesiller bunlardan istifade edecek” dedi. Tören neyzenlerin ney dinletisi ile sona erdi.

DPÜ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *