KÜTAHYA ÇİNİLERİ WASHİNTON CAMİSİNDE HAYAT BULDU

416

Dr. Cahit Yılmaz yaptığı çini sanatı araştırmalarında bu kez gündemine Amerika’da bulunan Washington Camisini aldı. Çinilerin üretiminin Kütahya’da Azim Çini tarafından üretildiğini aktaran Yılmaz ‘’ 700 adet çininin getirilmesi ve döşenmesine bizzat Prof. Hakkı İzzet nezaret etmiştir’’ dedi.

11 İSLAM ÜLKESİNİN

ORTAK ÇALIŞMASI

Kütahya SSK Hastanesi’nin uzun yıllar başhekimlik yapan Dr. Cahit Yılmaz, Kütahya çini sanatı üzerine yaptığı araştırmalara ara vermeden devam ediyor. Yaptığı araştırmalarla Kütahya çinisinin bilinmeyenlerini gün ışığına çıkartan Yılmaz bu defa başta Türkiye olmak üzere 11 İslam ülkesinin ortak çalışması ve katkıları ile 1951 yılında inşaatına başlanan Amerika İslam Merkezi’ndeki Washington Camisini gündemine aldı.

HERKES TALEP ETTİĞİ KISIMDA ÇALIŞTI

Caminin yapımında başta Türkiye olmak üzere Mısır, Afganistan, Endonezya, İran, Pakistan, Suudi Arabistan, Suriye, Yemen, Irak ve Ürdün’ün ortak katkılarının olduğunu söyleyen Cahit Yılmaz:”Her ülke kendilerine ayrılan veya talep ettikleri kısımların yapımını üstlenmiştir’’ diye konuştu.

ÇİNİ ÜRETİMİ KÜTAHYA’DA YAPILDI

Türklerin, mihrap, taşıyıcı sütün ve duvar çinilerinin yapımını üstlendiğini söyleyen Yılmaz, çini motiflerinin Mahmut Akok tarafından tasarlandığını aktardı. 700 adet çininin getirilmesini Prof. Hakkı İzzet’in sağladığına değinen Yılmaz, ‘’ Çini üretimini Kütahya’da Azim Çini atölyesi yapmıştır. Ve döşenmesine bizzat Prof. Hakkı İzzet nezaret etmiştir’’ dedi.

AYAKKABILARINI ÇIKARTTI

 Yılmaz, Allah, Muhammed ve dört halife hat levhalarının yapımını İstanbul Valisi Fahrettin Kerim Gökay’ın üstlendiğini söyledi. Yılmaz, caminin açılışında en dikkat çeken noktayı ise şu sözlerle anlattı; ‘’Amerika’nın o yıllardaki Başkanı Dwight David Eisenhower ve eşinin açılış sonrasında caminin içine ayakkabılarını çıkartarak girmeleri tüm basında haber olmasıdır.’’

FATMA SÜMER




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *