‘HAKLARINIZDAN MAHRUM KALMAMAK İÇİN SAĞLIK-SEN’E ÜYE OLUN’

971

Toplu sözleşme kazanımından faydalanabilmek için yüzde 2’lik üye barajı kararı hakkında konuşan Sağlık – Sen Genel Başkanı Semih Durmuş, çalışanlara haktan mahrum kalmamaları için Sağlık-Sen’e üye olmalarını tavsiye etti. Durmuş, düzenlemenin nitelikli sendikacılık için önemli bir adım olduğunu da vurguladı

‘YÜZDE İKİ BARAJI GEREKECEK’

Sadece üye sayısı yüzde 2 barajını yakalamış olan sendikaların, Memur – Sen’in elde etmiş olduğu toplu sözleşme kazanımından faydalanabilmesine imkan veren yasal düzenlemenin ardından Sağlık – Sen Genel Başkanı Semih Durmuş, Kütahya’dan önemli açıklamalarda bulundu.  Mecliste yapılan düzenleme ile beraber Türkiye’de memur sendikacılığının ikinci önemli tarihini yaşadığını belirten Durmuş, 2010 yılındaki düzenleme ile beraber memurlara toplu sözleşme hakkı verilmişti. Bu bizim için çok önemli bir tarihtir. Şimdi de ikinci önemli tarih olarak Memur – Sen’in toplu sözleşme kazanımlarından faydalanabilmek için örgütlenme barajı getiriliyor. Yüzde 2 barajını gerçekleştirmiş olan sendikalar Memur-Sen’in elde etmiş olduğu toplu sözleşme kazanımında faydalanabilecek. Bu yüzde 2’lik barajın altında kalmış olanlar ise toplu sözleşme ikramiyesinden faydalanamayacak.” İfadelerini kullandı.

Memur Sen’in kazanımı olan toplu sözleşme ikramiyesinden faydalanabilmek için Sağlık-Sen’e üye olmak gerektiğini ifade eden Durmuş, çalışanlara böyle bir haktan mahrum kalmamaları için mutlaka Sağlık-Sen’e üye olmalarını tavsiye etti.

‘ELEŞTİRİLER HAKSIZ’

Düzenlemeye karşı çıkan sonradan kurulmuş, küçük sendikaların eleştirilerinde haksız olduğunu vurgulayan Durmuş, “Bir hakkın elinden alınmış olması söz konusu değil. Sadece Memur Sen’in toplu sözleşme ikramiyesinden faydalanabilmek için yüzde 2 barajı getiriliş oluyor. Eleştiriden öte çalışmalar ile yüzde 2 barajını geçsinler ve çalışanlar için katkı sunsunlar” dedi. Durmuş, nitelikli sendikacılığın önünü açacak önemli düzenlemeyi sonuna kadar desteklediklerinin altını çizdi.

BARAJ ŞARTININ AÇIKLADI

Memur sendikacılığının kimlik kazanması, etkin ve etkili bir sendikacılık adına çok önemli bir eşik değerin yakalandığını belirten Durmuş, “Tabii ki herkes sendika kurabilir, sendika kurma Anayasal haktır. Ama burada en önemli nüans toplu sözleşme ikramiyesinden faydalanabilmek için en az yüzde 2 barajını gerçekleştirmiş olmaları. Bu barajı gerçekleştirmemiş olanlar Memur-Sen’in elde etmiş olduğu toplu sözleşme ikramiyesinden faydalanamayacaklar.” Dedi. Baraj hesaplamada 15 Mayıs 2022 verilerinin esas alınacağını açıklayan Durmuş, Türkiye’de yaklaşık 600 bin sağlık çalışanı olduğunu belirterek bunun yüzde 2’sinin 12 bin üyeye tekabül ettiğini ifade etti. Bu sayıyı bulan sendikaların toplu sözleşme ikramiyesinden faydalanabileceğini dile getiren Durmuş, barajın altında üyesi olanların faydalanamayacağını vurguladı. 

Yılbaşında yapılacak yeni yüzdelik zamlarla beraber 706 TL olan bu rakamın Bin TL’lik rakamlara yaklaşacağını belirten Durmuş, “3 ayda bir alacakları toplu sözleşme ikramiyesini alabilmeleri için çalışanların, mutlaka Sağlık-Sen’e üye olmaları gerekiyor.” Dedi. Düzenlemenin tüm dünyada, Türkiye’de de işçi sendikalarında var olduğuna dikkat çeken Durmuş, siyasi partilerin hazine yardımından faydalanmaları noktasındaki yüzde 3’lük barajı hatırlattı. 

‘3-5 TANE ÜYESİ OLAN SENDİKA VAR’

İnsanların sendikal mücadele yapmalarının önünde bir engel olmadığını dile getiren Durmuş, “Ama bunun var olan sendikalar içinde yapması daha doğru bir yöntem. Türkiye’nin memur sendikacılığına sendikal hareketine daha ciddi manada katkılar sunmuş olur. Aksi takdirde 7 kişinin bir araya gelip sendika kurduğu bir ortam Türkiye’nin sendikal hareketine bir şey katmaz. Türkiye’de şu anda sadece sağlık hizmeti kolunda 70’e yakın sendikal oluşmuş durumda. 7 kişi bir araya gelmiş sendika kurmuş ama şu an 3-5 tane üyesi olan sendika var. Kuruluşta bile 7 kişiyi muhafaza edemeyen sendikalar çıkıp yüzde 2’Lik düzenlemeye tepki gösteriyorlar. Bunlar Türkiye’nin sendikal hareketine bir şey katmıyor daha çok yozlaştırıyor. İnsanların söylediği şeylerden sorumlu olması gerekiyor ki sendikal hareket anlam kazansın.” İfadelerini kullandı.  

‘KAZANIMLARI DEĞERSİZLEŞTİRMEK

FAYDA SAĞLAMAZ’

Yüzde 2 barajı gerçekleştirdikten sonra herkesin Memur-Sen’in kazanı olan toplu sözleşmeden faydalanabileceğini dile getiren Durmuş, sözlerine şöyle son verdi: “Sendikaların önlerinde engelleyici bir şey yok ama gerçekten çalışsın ve sendikacılık yapsınlar. Klavye başında oturup sendikal mücadeleyi değersizleştirecek cümleler kurmaktan öte. Çalışanların hak ve menfaatlerinin korunup geliştirilmesi noktasında irade koysunlar. Biz nasıl bugün Türkiye’nin en büyük ve en yetkili sendikasıysak 265 bin üyeye ulaşmışsak bu bizim tırnaklarımızla kazıya kazıya geldiğimiz bir nokta bu alan herkese açık. Bizim buna eleştirimiz yok. Ama şuna karşıyız tabii biz sahada, masada mücadele edeceğiz bir takım kazanımlar elde edeceğiz sonra sendikalar çıkıp fütursuzca tüm kazanımlarımızı değersizleştirecek cümleler kuracaklar bu doğru bir şey değil. Bir başkasının kazanımını değersizleştirmek için kurulmuş cümle memur sendikacılığına bir şey katmaz.”

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *