‘OLAĞANÜSTÜ BİR ARTIŞ YOK’

1933

Şu anda grip vakalarında yaşanan artışın mevsim gereği olağan bir artış olduğuna değinen İl Sağlık Müdürü Dr. Eser Şenkul, paniğe gerek olmadığını belirterek vatandaşlara her bulaşıcı hastalıktan korunmayı sağlayan olağan önemleri tavsiye etti.

İl Sağlık Müdürü Dr. Eser Şenkul, Kütahya’da artan grip vakalarının mevsimsel ve beklenen bir artış olduğunu açıkladı. Gribin genellikle yıl içerisinde Ekim ayından başlayarak Mart sonu Nisan başına kadar sık görülen, oldukça bulaşıcı bir solunum yolu hastalığı olduğunu belirten Şenkul, “Aslında bu mevsimsel her zaman gördüğümüz bir hastalık. Şu anda bizim gördüğümüz de bu yıla özgü bir artış değil. Mevsim gereği olağan, beklediğimiz bir artıştan bahsediyoruz. Kış döneminde bir yoğunluk oluyor özellikle çocuklarımız hastalanıyor, büyüklerimiz, kronik rahatsızlığı olan vatandaşlarımız rahatsızlanıyor ama şu an için “aman salgın var, bir kriz söz konusu” diyeceğimiz bir durum yok. Olağanüstü bir artış söz konusu değil.” Dedi.

‘FARKINDA OLMADAN GRİPTEN KORUNDUK’

Koronavirüs salgının sürecinde insanların sürekli bir virüsten korunma içgüdüsü içinde hareket ettiğine dikkat çeken Şenkul, insanların bu süreçte covid’den korunurken farkında olmadan gripten de, diğer bulaşıcı hastalıklardan da korunduğunu vurguladı. 

Dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında da tavsiye veren Şenkul, “Pandemi bize birçok şeyi öğretti aslında. Nasıl o dönemde “bireysel önlemelere önem verin” dediysek. Yine bu tedbirleri alarak kendimizi koruyabiliriz. Eğer rahatsızsanız mesafeye önem verin. Ben kendi adıma söyleyeyim, -bu maske takılması zorunlu gibi bir tavsiye değil- özellikle kronik hastalıkları da varsa kişiler maske takabilirler. Yanlış anlaşılmasın maske takın maskesiz bulaş arttı uyarısı değil söylediğim. Hem kendinizi hem çevrenizdekileri korumak adına isteğe bağlı bir önlem” ifadelerini kullandı.

‘BOL SU TÜKETİN’

Ev istirahati ve bol su tüketiminin önemine de değinen Şenkul,  “Çocuklarımızı, yaşlılarımızı, kronik hastalığı olan vatandaşları koruma amaçlı bulaşı önleme adına kendini izole edebilirsiniz. İzole etmek zaten evde kalıp istirahat etmek vücut direncinin güçlenmesini sağlamak demek.” dedi.

‘YORGUN HİSSETME GÜNLERCE SÜREBİLİR’

Grip vakalarının bu mevsimde olağan bir şekilde arttığını ifade eden İl Sağlık Müdürü Dr. Eser Şenkul, “Bu aslında mevsimle birlikte beklenilen bir artış, bu süreç Ekim ayında başlar Mart sonunda biter. Korkulacak telaş edilecek bir durum söz konusu değil.” Dedi. Grip virüsünün vücuda alındıktan sonra ortalama 1-7 gün içerisinde hastalık belirtilerinin ortaya çıktığını ifade eden Şenkul, “İlk belirti genellikle 38 derece üzerinde ateştir. Bunun yanında halsizlik, bitkinlik, titreme, baş ağrısı, kuru öksürük ile kas ve eklem ağrıları ile birlikte özellikle çocuklarda bulantı ve kusma da görülebilir. Ateş ve ağrılar 2-4 gün içinde azalırken kuru öksürük, burun akıntısı, boğaz ağrısı ve solunumla ilgili problemler ortaya çıkar. Çoğu belirti 7 gün içinde kaybolurken yorgun hissetme günlerce sürebilir.” İfadelerini kullandı.

Gribe yol açan influenza virüsünün çok kolay ve hızlı bulaştığına dikkat çeken Şenkul, “Başlıca bulaşma yolları öksürük ve hapşırık ile etrafa saçılan damlacıkların hava yoluyla bulaşması, hasta kişiler ile direkt temas edilmesi ve hasta kişilerin ağız-burun akıntıları ile temas etmiş eşyalar ile temas etmektir. Bu nedenle kişisel korunma önlemleri ile hastalıktan korunmak da çok önemlidir.” Dedi.

‘GRİP AŞISI BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR’

Gripten korunmada en etkili yöntemi Grip Aşısı olarak açıklayan Şenkul, 65 yaş üstü ve altta yatan hastalığı olan bireylerin daha büyük risk altında olması nedeniyle grip aşısı konusunda gerekli duyarlılığın gösterilmesinin büyük önem taşıdığına vurgu yaptı. Şenkul risk gruplarını ise; “65 yaş üstü, 2 yaş altı bireyler, Bakımevi/huzurevinde kalanlar, Kronik böbrek yetmezliği, Astım dahil kronik akciğer hastalığı olanlar, Koroner arter hastalığı olanlar, kalp damar sistemi hastalığı olanlar, Bağışıklık sistemi baskılanmış olanlar, Kan hastalığı, Nörolojik ve metabolizma hastalığı olanlar, Kronik karaciğer hastalığı olanlar, Obezler, Sağlık çalışanları, 6 ay-18 yaş arasında uzun süre aspirin kullanması gereken kişiler, Gebeler olarak açıkladı.

‘TÜRKİYEMİZ GÜZEL SEVİYEDE’

İki yılı aşkın sürede koronavirüs salgını ile uğraşıldığını belirten Şenkul, “Bizim odağımız salgındı haliyle insanlar biraz daha titiz davranıyorlardı bu hususta. Biliyorsunuz maskeyi çıkarmıyorduk. Şu an çok şükür covid konusunda iyi gidiyoruz Türkiyemiz güzel seviyede ama biz sadece covidle mücadele etmiyoruz diğer pek çok hastalık var.” dedi. Grip salgının şu an olağan seyrinde olduğunu belirten Şenkul, “Mevsimde beklediğimiz bir artış söz konusu.” Şeklinde konuştu.

‘OLAĞAN SÜRECİ YAŞIYORUZ’

Türk halkının naif ve saygılı yapısı sebebiyle kişisel mesafeyi zaman zaman ihlal edebildiğini belirten Şenkul, “Ama bunlara önlem getirmemiz gerek belki de bir süre el sıkışmaya hastalık sürecinde ara verilebilir. Hem kendini hem başkalarını korumak için rahatsız olan maske takabilir. Ama şu an kesinkes covid önlemeleri gibi önlemlerimiz yok. Olağan süreci yaşıyoruz.” Dedi. Aile hekimleri, 2. ve 3. basamak hastanelerdeki sağlık çalışanlarına başvurulabileceğini ifade eden Şenkul, Düzenli beslenme bol sıvı, gıda önerilerinde bulundu.

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *