KADININ HALİNİ KADIN ANLAR

446

YARDIM SEFERBERLİĞİNDE KADINLAR BÜYÜK ROL OYNADI

Depremin ardından tüm Türkiye’de başlatılan yardım seferberliğinde kadınlar büyük bir rol üstlendi. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Kütahya’da faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının kadın öncüleri, bölgeye gönderilen yardımlara kadın eli değmesinin önemine vurgu yaptı.

6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş’ta meydana gelen iki büyük depremin ardından tüm Türkiye’de büyük bir yardım seferberliği başlatıldı. Depremden doğrudan etkilenen milyonlarca vatandaşların yarısını kadınlar oluştururken; yardım faaliyetlerinde görevli kadınlar empati ile depremzede kadınların ihtiyaçlarını da göz önünde bulundurarak yaraları sarıyor.

‘EL EMEĞİ ÖRGÜLER YOLLADIK’

İlk günden itibaren hem ayni hem nakdi desteğin bölgeye ulaştırılması için büyük gayret gösterdiklerini ifade eden Kütahya İHH İnsani Yardım Derneği Kadın Kolları Başkanı Hatice Karakaya, uzun zamandır ihtiyaç sahiplerine dağıtmak adına örgü çalışması yaptıklarını; deprem olunca tüm örgü kıyafetlerin bölgeye gönderildiğini belirtti. 

Kadınlarla empati yaparak koordine olduklarını dile getiren Karakaya, “Hepimiz kadınız ve kendi ihtiyaçlarımızdan yola çıktık. Bir kıyafet bitmez ama biten şeyler var. Çocuk bezi, kadın pedi bir kullanımdan sonra çöpe atılıyor. Bunların yokluğunda kadınların ne kadar zorluk yaşadığını; yine biz kadınlar biliyoruz. Kadının halinden kadın anlıyor. Bu yüzden yüklü miktarda kadın pedi, çocuk bezi tuvalet kağıdı, ıslak mendil gönderdik” dedi. Biten her ürünün deprem bölgesinde sürekli ihtiyaç olduğuna değinen Karakaya, bu ürünlerin devamlılığının sürmesinin önemine dikkat çekti.

KADINLARDAN KADINLARA DAYANIŞMA ÖRNEĞİ

Türkiye çapında Memur Sen kadınları ile birlikte hijyen paketi çalışmasını hayata geçirdiklerini dile getiren Karakaya,  “Bütün İHH’lar ve Memur Sen Kadın Komisyonu olarak hangi kurum hangi STK olursa olsun bir araya bileceğimizi göstererek kadınlardan kadınlara bir dayanışma organize ettik. Birkaç güne kendi paketlerimizi yapacağız.” İfadelerini kullandı.

Deprem bölgesine gönderilen yardımlarda hassasiyetle çalıştıklarını ifade eden Türk Kızılay Kütahya Kadın Kolları Başkanı Semra Sarıışık Tozaraydın, “Gönderdiğimiz tüm malzemeleri tek tek elden geçirdik, tasnifledik. Bir taraftan teyzeler bir taraftan genç kızlar ellerinden ne gelirse yaptılar” şeklinde konuştu.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Kütahya’da faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının kadın başkanları, kadın kolları başkanları yardım seferberliğinde kadınların aktif rol oynamasının önemine değindi.

Deprem olduğu günden itibaren 7-8 gün boyunca her gün merkezde toplandıklarını dile getiren Kütahya İHH İnsani Yardım Derneği Kadın Kolları Başkanı Hatice Karakaya, “Topladığımız ayni ve nakdi desteklerde hassas davranmaya çalıştık. Kesinlikle ikici el kıyafet göndermedik. Hiç kullanılmamış eşyalar gönderdik. Kadın üyelerimiz samimiyetle çaba sarf etti.” İfadelerini kullandı.

‘GENÇLER SANILDIĞI GİBİ DEĞİL ’

Son zamanlarda genç neslin duyarsızlığına dair söylenenlerin haksızlığının depremde ortaya çıktığını belirten Karakaya, “Hani diyoruz ya “Ne olacak bu genç nesil? Ne yapacağız biz bu Z kuşağı ile?” Hayır, öyle değil. Gençler ne kadar duyarlı ve fedakar olduklarını gösterdiler. Çok güzel bir şekilde emek verdiler. O samimiyeti gözlerinden okuyabildik, yüreklerinde hissettik. Hepsinden allah razı olsun.” İfadelerini kullandı.

Deprem bölgesinde kalıcı yardımların önemine değinen Karakaya, Kütahya Kadın İHH üyeleri olarak ilerleyen dönemde bölgeye gideceklerini de belirtti. Karakaya, “Oraya gidip bir şey yapmadan, işe yaramadan dönmek yerine ihtiyaç halinde vazife almak daha önemli.” Şeklinde konuştu.

‘YANAN BİRLİK ATEŞİ HEMEN SÖNMESİN’

İHH Kadın Kolları olarak dikişi atölyesinde yaptıkları çocuk kıyafetlerini tek tek özenle paketleyip bölgeye gönderdiklerini belirten Karakaya, şu ifadeleri kullandı: “Bütün ülke olarak teyakkuz halinde bu yarayı sarmalı. Bir bölgede olması ülkenin kalanını sorumsuz kılmıyor bu dert hepimizin derdi. Bu depremi afetleri aklı başında bir şekilde değerlendirmemiz lazım, ders almamız gerek. Doğal afet deyip geçmemeliyiz. Burada hem tabiatın kanunlarını öğrenmemiz gerektiği ortaya çıktı. Hem maddi kazancın mal mülk sahibi olmak yerine sağlıklı yaşamamanın daha önemli olduğunu öğrendik. Empati kurmayı öğrendik. Bütün Türkiye tek yürek olmayı öğrendi. Hangi görüşten olursa olsun, hayat tarzı, aidiyeti ne olursa olsun tüm insanlar kadını, erkeği, genci, yaşlısı tek yürek olduk inşallah bu birliktelik hemen sönmez yaraları sarmaya devam ederiz. Bu bize büyük bir ders olur hatalarımızdan vazgeçeriz; bu benim tek duam.”

Kütahya Kızılay kadın olarak depremin ilk gününden itibaren sürekli şubeden gelen yardımları tırlarla bölgelere gönderdiklerini açıklayan Türk Kızılay Kütahya Kadın Kolları Başkanı Semra Sarıışık Tozaraydın, “İlk iki haftada 19 tır gönderdik. Gelen yardımların kullanılmamış olmasına özen gösterdik. Tüm Kütahya’da büyük bir özveri ile yardım seferberliğine katıldı. Hem nakit getirdiler hem  ellerinden ne gelirse yaptılar. Tüm Kütahya esnafı da yardımları ile destek oldu.” dedi.

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *