‘TEHLİKELER İLE KARŞI KARŞIYAYIZ’

331

5 Haziran Dünya Çevre Gününde Vali Ali Çelik ve Başkanı Alim Işık, son günlerde varlığını hissettiğimiz iklim değişikliğe dikkat çekerek doğaya karşı sorumluluklarımızı hatırlattı. Vali Çelik, dünyamızın iklim değişiklikleri başta olmak üzere birçok çevre felaketiyle karşı karşıya olduğunun altını çizdi.

‘YAPILACAK ÇOK İŞİMİZ VAR’

5 Haziran Dünya Çevre Günü programında konuşan Vali Ali Çelik ve Kütahya Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık önemli açıklamalarda bulundu. Son birkaç gün içerisindeki yağışların toplumların refahının; çevrenin, şehrin ve şehirde yaşayanların gelecek nesillere iyi bir vatan bırakmasıyla mümkün olduğunu gösterdiğini belirten Başakn Işık, “Yapılacak çok işimiz var. Tüm kamu kurum ve kuruluşlarımızın birlikte çalışarak daha temiz bir Dünya’ya, daha temiz bir Türkiye’ye ve daha temiz bir Kütahya’ya kavuşması için canla başla çalışacağı bir dönemdeyiz” dedi.

‘YAĞMURLARIN ETKİSİ İYİ OLMAYABİLİR’

Dünyamızın iklim değişiklikleri başta olmak üzere birçok çevre felaketiyle karşı karşıya olduğunun altını çizen Vali Çelik, “Hepimiz şu anda bu durumu yaşıyoruz” dedi. Nisan Mayıs aylarındaki İlkbahar yağmurlarının şu an etkisini gösterdiğine dikkat çeken Vali Çelik, “Belki iyi etkileri olmayacak. Buğdaylar başta olmak üzere büyümeyi etkileyecek. Bizler yaptıklarımızla çocuklarımızın yarınlarını sahip olması gereken yaşanabilir bir dünyaya karşı ciddi sorumsuzluk örneği gösteriyoruz.” Dedi.

‘İNSANLIK İÇİN EN ÖNEMLİ GÖREV’

5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle Kütahya Belediyesi Hizmet Binası bahçesinde program düzenlendi. Programa Kütahya protokolü, öğrenciler ve vatandaşlar yoğun bir katılım gösterdi.  Temiz bir çevrenin insanlık için önemli görevlerden birisi olduğunu belirten Başkan Işık, “Temiz çevre temiz toplum demek, temiz şehir demek, temiz gıda demek, temiz su demek, temiz hava demek onun için bugünü anlamlı buluyoruz. Belediyemiz bünyesinde Sıfır Atık ve İklim Değişikliği Müdürlüğünün kurulması ile birlikte bu tür etkinliklere ağırlık vermeye başladık. Bugün ve bu hafta inanıyorum ki bir farkındalık oluşturulmak üzere özellikle çocuklarımız başta olmak üzere hepimize ciddi anlamda bir ders olacak.” Dedi.

‘KÜRESEL ISINMANIN ETKİLERİNİ HİSSEDİYORUZ’

İnsanlığın dünyanın kaynaklarını hızla yok ettiğini belirten Vali Ali Çelik, küresel ısınmanın etiklerini hissettiğimizi ifade etti. Küresel ısınmayı dünyadaki karbondioksit oranının atmosferdeki varlığını artırması olarak tanımlayan Vali Çelik, Sera etkisini şu örnekle açıkladı: “Atmosferdeki güneş ışınlarının geri dönmesini engelleyecek şekilde dünyanın üzerine bir sera naylonu olduğunu düşünün. Malum seraların üzerini naylonla kapatmanın temeli yeryüzünden yansıyan ışıkların geri gitmesini engellemek ve seranın içindeki ortamı daha sıcak hale getirmek. Bizler de el birliğiyle dünyamızın üzerine bir poşet geçiriyoruz. Çevreye ve dünyaya attığımız atıkların etkisi ile dünyanın ısınmasına ve yeryüzünün daha sıcak hale gelmesine sebep oluyor.”

‘YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİLİR’

Birey olarak toplum olarak bu sorumluluğun bir parçasın üstlenmek zorunda olduğumuzu vurgulayan Vali Çelik, “Yarın çok geç olabilecek şekilde bu sorumsuz davranışlardan acilen kurtulmamız gerekiyor ki çocuklarımıza temiz yarınlar bırakalım.” Dedi. 2017 yılından hayata geçen Sıfır Atık Projesi ile yüzde 13 olan geri kazanım oranının yüzde 27.2 ye yükseltildiğini açıklayan Vali Çelik, “Plastik poşet kullanımında da ciddi bir yol kat edildi. Plastik poşetlerde küçük bir bedel alınması sonucunda yüzde 62.4 oranında bir azalma sağlamış görünüyor. Bunlar bir adım bahsettiğimiz tehlikeye karşı kullanabileceğimiz enstrümanlar” ifadelerini kullandı. Vali Çelik, 31 bin 500 ton sera gazı salınımını engelleyerek 19 milyon kişiye sıfır atık eğitimi verildiğini dile getirdi.

‘YAŞAM BİÇİMİ HALİNE GELMELİ’

Farkındalığın hayata geçmesinin önemine değinen Vali Çelik, “En uç noktadaki mahallemizden, bireyimize, hanemize; ev hanımından, çalışana zengininden, fakirine kadar bilinçlenme faaliyeti tamamlanmadıkça yaptıklarımız bizi kısır döngünün ötesine geçemez. Herkesten istirhamımız içinde bulunduğumuz tehlikenin yarınlarımıza geleceğimize sahip çıkmanın önemini birbirine anlatması ve yaşamının bir parçası haline getirmesi lazım”şeklinde konuştu. Çevreyi koruma adına alınan kararlar ve hayata geçirilen uygulamalar olduğunu dile getiren Vali Çelik, “Belediyemizin geri dönüşüm tesisleri ve atık kullanma kapasitesini artırması için çabası, üniversitelerimizde katı atık kompost makinalarının kurulması, kamu kurumlarında geri dönüşüm materyallerini kullanılması gibi ilimizde birçok farkındalık örneğinin sergilenmesi çok önemli ama yeterli değil. Hepimizin birey olarak kurumsal yönetici olarak ailedeki bir fert olarak bu hususun üzerine vurgu yapmamız gerekiyor. Önemli olan beraber yürüdüğümüz gençlere bakış açısı kazandırmak. Gençler okullarında bu eğitimi alıyorlar. Ama daha sonraki süreçlerde onların karşı karşıya kaldığı olumsuzluklar bu davranış biçimin yaşam boyu korunmasını engelliyor. Bu olumsuzluğu pekiştiren de bizim davranışlarımız. Biz büyüklere gençlerimin kazandığı edinimleri sürdürmesi için destek olmak düşüyor.  Güzel ve iyi bir yarın kazanmak için çevreyi temiz tutalım. Herkes kendi sorumluluğunu yerine getirsin” diyerek sözlerine son verdi.

ATIKLAR KOSTÜME DÖNÜŞTÜ

MİNİKLER PODYUMA ÇIKTI

Protokol konuşmalarının ardından Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yapılan İlkokullar Arası Resim Yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Kızılay Gülsüm Güral Anaokulu öğrencilerinin, atık malzemelerin kostümlere dönüştürülerek sergilediği defile ise büyük alkış aldı. Programında devamında Kütahya Belediyesi halk oyunları ekibinin gösterisi sundu. Daha sonra protokol üyeleri, kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları, firmalar ve okulların geri dönüşüm, sıfır atık ve çevre projelerini sergilediği stantları ziyaret etti.

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *