KÜTAHYA BELEDİYESİNDE YİNE BİR İLK

598

2023’DE ŞEHİRDE ULAŞIM

TAMAMEN DEĞİŞECEK

2023 yılını Kütahya’da ulaşımın rahatlatıldığı, alternatif sistemlerin devreye sokulduğu, toplu taşımada yeni modellerin devreye sokulduğu bir yıl olarak ilan ettiklerini belirten Başkan Işık, Türkiye’de ilk kez Kütahya’da kullanılacak elektrikli bisiklet uygulaması Tripy’nin toplu taşımaya alternatif olacağını vurguladı

Toplu taşımaya alternatif çözümler bulmak için çalışmalarını sürdüren Kütahya Belediyesi bir ilke imza atarak Kütahya’da alternatif ulaşım aracı olarak kullanılacak elektrikli bisiklet uygulaması Tripy’nin tanıtım toplantısını gerçekleştirdi. Gazi Üniversitesi, Tripy ve Kütahya Belediyesi iş birliğiyle elektrikli bisikletler, şehirde hem toplu taşımaya alternatif olacak hem de sürdürülebilir ve temiz enerjiye katkı sunacak. Ülkemizde Kütahya’nın ilk kez uygulanacak yerlerden biri olduğu uygulamayla kullanılacak olan elektrikli bisiklet istenilen yerden alınıp istenilen yere bırakılabilecek.

DAKİKA BAŞI 2 TL İLE ÜCRETLENDİRİLECEK

Birçok ilki yaşattıkları Kütahya’da e yeni bir ilkin yaşanacağını söyleyen Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık, “Uzaktan kontrollü, istediği yerde bırakıp oradan ilgili elemanların şarjı bittiyse şarjını değiştirip tamamladığı veya alması gerekiyorsa aldığı bir sistemle yönetiliyor. Uygulama üzerinden kredi kartıyla bir dakikalığına iki lira bir ücretle vatandaşlarımız bu hizmeti kullanabilecek. İşin bilimsel olması, ticari metadan ziyade uygulamada vatandaşın konforunu artıracak bir çalışma olması bizim için daha önemli.” dedi.

Göreve geldiklerinden beri her yıl kamuoyu memnuniyet anketi çalışmaları yaptıklarını belirten Başkan Işık, “Vatandaşımızın yeterince memnun kalmadığı üç konudan birisi şehir içi ulaşımdı. ikincisi otopark yetersizliği, üçüncüsü de Türkiye’nin her yerinde olduğu gibi sokak hayvanlarından duyulan rahatsızlık.” Dedi. Otopark ve şehir içi ulaşımın rahatlatılması konusunu ciddi olarak masaya yatırdıklarına değinen Başkan Işık, “2023 yılını Kütahya’da ulaşımın rahatlatıldığı, alternatif sistemlerin devreye sokulduğu, toplu taşımada yeni modellerin devreye sokulduğu bir yıl olarak ilan ettik” dedi

20 MİLYON LİRAYA YAKIN DESTEK

Bunun ilk uygulaması olarak 287 otobüse devletin verdiği 65 yaş üstü ve diğer serbest biniş hakkı olan vatandaşlara destek amaçlı katkının dışında kalan açık olan kısmı tam bilet üzerinden Kütahya Belediyesi’nin tamamladığı bir sistemi uygulamaya geçirdiklerini ifade eden Başkan Işık, “Bu sayede 65 yaş üstü, gazi, şehit ailesi, engelli hangi vatandaşımız varsa hizmet almaya başladı. Hem vatandaşlarımız sıkıntıdan kurtarmak hem de ulaşım hizmetini veren işletmeleri rahatlatma adına tam bilet üzerinden aylık 1 ile 1 buçuk milyon lira olmak üzere 18 ayda 20 milyon liraya yakın desteği bu şehirde ilk ve tek uygulayan şehri olarak uygulamaya koyduk. Mayıs ayı sonu itibariyle bu desteğimiz bitti, şimdi yeniden değerlendiriyoruz. Bu arada devletimiz de bu desteği arıtmaya başladı. Tabi ki bu durum şehirde sosyal barışa katkı sağladı, huzurun artmasına yol açtı” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE’DE İLK KEZ KÜTAHYA VE SAKARYA’DA”

Elektrikli bisiklet uygulamasının hem ekonomik hem de spor amaçlı kullanılabileceğini belirten Başkan Işık, “Şehrimizin değişik yerlerinde, talebin yoğun olabileceği veya kullanımın rahat olacağı yerlerde yine Gazi Üniversitemizin bilim insanları aracılığıyla yapılacak saha analizleri sonucunda şehrimizin uygun yerlerine bu bisikletleri yerleştirerek oradan vatandaşlarımızın kullanmasını sağlayacağız. Özellikle üniversitelerin açılacağı Eylül ve Ekim ayından itibaren kullanımın daha da artacağına inanıyoruz. Bazı vatandaşlarımız da en azından otobüs beklemekten ya da taksi kullanmaktansa hem spor amaçlı hem de ekonomik katkı amaçlı bu uygulamadan yararlanabilirler.” diyerek sözlerini noktaladı.

SÜRDÜRÜLEBİLİR VE TEMİZ ENERJİ

Gazi Üniversitesi Kent İçi Ulaşım Teknolojileri Erişebilirlik, Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Kürşat Çubuk, “Tripy markasıyla sürdürülebilir ve temiz enerji konusunda öncülük yaptığımız için Gazi Üniversitesi adına mutluyum. İnşallah Kütahya’da elektrikli bisikleti kullanan tüm kesimler, temiz ve sürdürülebilir ulaşımı rahatlıkla sağlayabilecek bir düzeye gelir.” dedi. Sistemin tamamen yerli olduğunu ve Kütahya’nın ilk uygulanacak yerlerden biri olduğunu belirten Tripy Genel Müdürü Kadir Akdere, “Kullandığımız yazılımımız Gazi Üniversitesi Teknokent’te ekibimiz tarafından geliştirilmiş bir yazılımdır. Tamamen yerli ekiplerle, yerli öğrencilerimizle oluşturduğumuz bir yazılım. Kısaca bu sistemde, telefonunuza indireceğiniz mobil uygulamayla herhangi bir yerden bisikleti kiralayabilirsiniz ve dilediğiniz yerde bisikleti bırakabilirsiniz. Bir istasyona ya da bir noktaya gerek duymadan. Bu dördüncü nesil bisikletlerin sağladığı bir özellik. Bundan dolayı, trafiğin yoğun olduğu yerlerde ya da dolmuştan inip evinize gitmeniz gereken yerlerde ya da üniversite civarında veya gezinti yapmak istediğiniz yerlerde bisikletleri kullanıp dilediğiniz yerde bırakabilirsiniz. Ürünlerimiz ve sistemlerimiz tamamen elektrikli olduğundan dolayı, yeşil şehir Kütahya’mız için, daha da yeşil olabilmesi için doğrudan katkı sağlamaktadır.” ifadelerini kullandı.

KÜTAHYA BELEDİYESİ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *