GİRİŞİMCİ KADINLARA YOL ARKADAŞI OLACAK

697

KUTSO olarak kadın istihdamını, 2026 yılına kadar yüzde 40’a çıkarmayı hedeflediklerini hatırlatan KUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Esin Güral Argat, KUTSO Kadın Girişimcilik Ofisi’nin girişimci kadınları doğru iş kollarına, faydalı hibe ve desteklere yönlendirerek onlara bu yolcukta yol arkadaşlığı yapacağını belirtti.

Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası (KUTSO) Kadın Girişimcilik Ofisi’nin törenle açıldı. Açılış törenine Tugay Komutanı Tuğgenaral Necati Gündüz, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Murat Kırbaç, Kütahya Baro Başkanı Edip İlkay Sunay ve yönetim kurulu üyeleri katıldı.

‘KÜTAHYA’DA DAHA FAZLA KADININ

İŞGÜCÜNE KATILMASINI HEDEFLİYORUZ’

Açılıştan önce KUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Esin Güral Argat, Kadın Girişimcilik Ofisi’nin kurulun amacına dair bilgi verdi. Ülkemizde kadınların desteklenmesi için tüm paydaşların ortak çalışmasının çok önemli olduğunu belirten Güral Argat, “KUTSO olarak göreve geldiğimizde Kütahya’da daha fazla kadının işgücüne katılmasını ve ekonomik olarak güçlenmesini odağımıza alacağımızı söylemiştik. Bu doğrultuda yaptığımız çalışmalardan biri de bugün birlikte açılışını gerçekleştirdiğimiz Kadın Girişimcilik Ofisi oldu.” ifadelerini kullandı. Kadınların tüm dünyada pek çok eşitsizlik ve ayrımcılıkla mücadele ettiğini; tüm engellere rağmen iş dünyasında var olmak için pek çok kadının cesur adımlarla ilerlediğini ifade eden Güral Argat, Dünya Ekonomik Forumu’nun Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Raporuna göre, dünya genelinde toplumsal cinsiyet eşitliğine ulaşmak için önümüzde 132 yıl olduğunu belirtti.

OECD’nin 2017-2019-2020 yıllarına dair verilerine göre; Türkiye’de istihdamda olan kişilerin yüzde 8,7’sini işçi çalıştırmayan serbest meslek sahibi kadınlar olduğunu ifade eden Güral Argat, “Listedeki 35 ülkenin ortalaması ise yüzde 7,9. Bu alanda Türkiye OECD ortalamasının üstünde yer alıyor. Zirvede ise yüzde 21 ile Meksika ve yüzde 20,1 ile Şili yer alıyor.  Öte yandan Türkiye’de toplam istihdamdakilerin %1,5’i işçi çalıştıran serbest meslek sahibi kadınlar. İşveren kadın oranında zirvede %5 ile Yunanistan, son sırada ise %0,5 ile Japonya yer alıyor.” İfadelerini kullandı.

‘KALKINMANIN TAŞIYICI GÜCÜ KADINLAR OLACAK’

Cumhuriyetimizin 100. Yılını kutladığımız bir dönemde kadınlar adına kazanımları korumak ve ileri taşımanın çok değerli ve önemli olduğunun altını çizen Güral Argat, “Ülkemizde nüfusun neredeyse yarısını oluşturan kadınların işgücüne katılım oranları arzu ettiğimiz seviyede değil. TÜİK verilerine göre, 2022 yılında kadınların işgücüne katılma oranı yüzde 35,1. Geçtiğimiz yıl kadınların istihdam oranı ise yüzde 30,4 olarak gerçekleşti. Umuyorum ki, önümüzdeki yıllarda artan oranda, iş yaşamı ve sanayide kadınlarımız görev alacak ve kalkınmanın taşıyıcı gücü olacaktır.” Şeklinde konuştu.

Kadınların işgücüne katılımı ve iş dünyasında önemli rollerde temsil edilmelerinin, sosyal hayatta da kadınların güçlenmesine ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasına katkı sağladığına dikkat çeken Güral Argat, “Burada yanılgıya düşmemek gerek. Kadınları desteklemekle bir hayır işi yapmış olmuyoruz. Tam tersine bugün iş gücünde var olmadıkları için büyük bir kayıp olan pek çok iyi fikir ve yeteneğin ekonomiye kazandırılmasını amaçlıyoruz. Bu kadın girişimciler için olduğu kadar ülkemizin kalkınması için de büyük bir kazançtır. Kadın girişimciler, farklı bakış açıları, deneyimleri ve yetenekleriyle iş dünyasına önemli katkılar sağlıyor. Çeşitlilik, yaratıcılığı ve inovasyonu teşvik eder. Kadınların girişimciliği, yeni ve yenilikçi çözümlerin ortaya çıkmasını sağlar.” İfadelerini kullandı.

‘BAŞARILI KADINLAR ROL MODEL OLUYOR’

Kadın girişimcilerin desteklenmesinin ve yeni iş imkanları, istihdamı arttırırken aynı zamanda ekonomik kalkınmaya da katkı sağladığına değinen Güral Argat, “Dolayısıyla bir kadın girişimciyi desteklediğimizde sadece bir kişiyi değil, ekosistem içinde bu girişimde çalışan, faydalanan yüzlerce kişiyi desteklemiş oluruz. Kadın Girişimcilik Ofisi’nde desteklediğimiz girişimlerin başarılı olması bizim için çok önemli. Başarılı kadınlar önemli bir rol model oluyor ve girişimci olmak isteyen kadınlara ilham veriyor. Bu da kadınların kendi potansiyellerini gerçekleştirmelerini teşvik ediyor. Kadınların ekonomik olarak güçlenmesi, sürdürülebilir kalkınmanın da bir parçasıdır. Kadınların iş gücüne katılımı ve girişimcilik faaliyetleri, yoksullukla mücadelede ve toplumların sosyal ve ekonomik açıdan daha sürdürülebilir olmasında önemli bir rol oynar.” Dedi. Güral Argat, açılışa katılarak kendilerini bu yolculukta yalnız bırakmayan ve kadın çalışmalarını destekleyen herkese teşekkür etti.

Güral Argat’ın konuşmasının ardından KUTSO Kadın Girişimcilik Ofisinin açılış kurdelesi kesildi. Açılış töreninin ardından KUTSO Meclis toplantı salonunda, Ekonomi Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ ile “Ekonomide Ufuk Turu” adlı panel gerçekleştirildi. Kütahya’nın ekonomide kabuğunu kıran bir şehir olduğunu ifade eden Güldağ, ekonomik parametrelere dair önemli bilgiler aktardı.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *