‘ÇİVİLERİNİ DAHİ KORUYACAĞIZ’

388

Ahmet Yakupoğlu’nun eşsiz eserlerinin sergilendiği Özel Ahmet Yakupoğlu Müzesinin açılışında konuşan Rektör Uysal, “Çinili Cami’yi de en güzel şekilde ve yine bilimi ve bilim insanlarının tariflerini esas alarak inşa edeceğiz. Çinili Cami’yi Kütahya’ya yeniden kazandırırken sadece çinilerini değil çivilerini dahi korumak istiyoruz.” dedi

‘YAKUPOĞLU’NUN ESERLERİNİ BİLİMLE KORUYACAĞIZ’

Kütahya’nın yetiştirdiği en büyük değerlerden Ahmet Yakupoğlu’na ait eserler ve eşyalarla birlikte sergi salonlarının yer aldığı Özel Ahmet Yakupoğlu Müzesi, Kütahya protokolünün katıldığı törenle ziyarete açıldı. Maltepe Mahallesi Yakupoğlu Sokak’ta Ahmet Yakupoğlu’nun evinin inşa edilen müzenin açılış töreni Kur’an-ı Kerim tilaveti ve ney dinletisinin ardından Özel Ahmet Yakupoğlu Müzesi Müdürü Arş. Gör. Fatma Çağım Özcan’ın açılış konuşmasıyla başladı. Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Levent Mercin, eserlerini ve malvarlığını DPÜ’ye bağışlayan Ahmet Yakupoğlu için DPÜ ve özellikle Güzel Sanatlar Fakültesinin yürüttüğü faaliyetleri hatırlattı. DPÜ’nün bünyesinde iki müze olan nadir üniversitelerden biri olduğunu belirten Prof. Dr. Kâzım Uysal, “Biz Ahmet Yakupoğlu’na çok önem veriyoruz. Yakupoğlu’nun derinliğini, sanatını, mürşitliğini herkes kabul ediyor. Bu şahsiyetin değerlerine sahip çıkmak her kurumun görevidir ve biz de bunu yapmaya çalışıyoruz. Mürşit olan Ahmet Yakupoğlu’nun eserlerini, bizim mürşitimiz olan ilimle korumak istiyoruz. Bu müze, Ahmet Yakupoğlu Külliyesi’nin bir parçası ve bu alan Kütahya’ya gelen herkesin uğrak noktası olacak” ifadelerini kullandı.

ÇİNİLİ CAMİ’Yİ DE EN GÜZEL ŞEKİLDE VE İNŞA EDECEĞİZ

Müzenin kuruluşundan açılışına, eserlerin korunmasından güvenlik sistemlerine kadar her aşamada bilim ne derse onu yaptıklarını vurgulayan Rektör Uysal, “Çok yakında göreceksiniz, Çinili Cami’yi de en güzel şekilde ve yine bilimi ve bilim insanlarının tariflerini esas alarak inşa edeceğiz ve Kütahyamız’a, kültür dünyasına kazandıracağız. Çinili Cami’yi Kütahya’ya yeniden kazandırırken sadece çinilerini değil çivilerini dahi korumak istiyoruz. Hepimiz Yakupoğlu’nu çok seviyoruz ve onun ilimize bıraktığı tüm eserleri bilimin ışığında korumayı görev sayıyoruz.” Şeklinde konuştu. Bir dünya markası olan Ahmet Yakupoğlu’nun gelecek nesillere aktarılması gereken kültür ve sanat birikiminin böyle bir müzede toplanmasının önemine değinen Başkan Işık, “Dünyada 49 şehrin sahip olduğu UNESCO’nun Yaratıcı Şehirler Ağı unvanı, Kütahya’nın marka bir şehir olduğunu göstermektedir. Bu müze de bu marka şehire yakışır niteliktedir. Kütahya Belediyesi olarak Ahmet Yakupoğlu isminin yaşatılması için desteklerimiz sürecek.” İfadelerini kullandı.

‘ONDAN ÖĞRENDİKLERİMİZİ HAYATA GEÇİRMELİYİZ’

Müzenin, Ahmet Yakupoğlu’nun ahlakını ve faziletini yansıtan bir mekân olacağını ifade eden Vali Çelik, “Ahmet Yakupoğlu, mütevazı ama bir o kadar yetenekli ve bilgiyle, ahlakla dolu. Sonsuzluk arayışının insan yaşamıyla alakalı olmadığını idrak etmiş, varoluşunu yüce bir gayeye emanet etmiş, değerli bir insan. Bu kadar insanı bir araya getiren onun sonsuzluk arayışındaki kendi hiçliği. Hepimizin sahip olması gereken erdemin, ahlakın kıstaslarını pekiştiriyorlar. Kibirden uzak, kendine ait olanın, kendine ait olmadığını ama hepimize ait olanı aramak ve birlik olmak gerektiğini vurgulayan bir temsili olarak bize bıraktıklarıyla bu şehrin bütünleştirecek bir mümtaz şahsiyet. Bizlere bıraktığı bu sorumluluk çerçevesinde bu hikâyeyi tamamlayacak işler üretmek bir sorumluluk, bir borç. Ondan öğrenecek ya da öğrendiklerimizi hayata geçirecek birçok yükümlülüğümüz var” diye konuştu. Ahmet Yakupoğlu’nun öğrencilerinin müzik dinletisinin ardından il protokolü heyet müzedeki eserleri inceledi.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *