ENERJİSİZ OLMAZ

277

    Günümüzde gelişen sanayileşme de dahil hayatın neredeyse tamamını kapsayan gereksinim ENERJİDİR. Enerji olmadan tıpkı susuz bir hayat gibi her şey felç olur. Enerji alanında yapılan her yatırım ülke ekonomisine, sanayileşmesine, teknolojiye ayak uydurmasına katkı sağlar.

    Baktığımızda enerji kaynakları uzun zamandır kullanılmakta ve dünyada kullanılan bu kaynakların tükenmeye yüz tuttuğu, azaldığı, hatta yakın gelecekte biteceği aşikar.  Bu nedenle mutlaka yeni ve yenilenebilir enerjiye gereksinim duyulmaktadır.  Enerji gerçekten pahalı bir sektördür. Yani enerji kaynağı olmayan ülkeler, enerjide dışa bağımlı olduklarından ülke bütçelerinin çoğunu enerji satın almak için kullanmakta. Enerji kaynağı olan ülkeler ise çok büyük gelirler elde etmekte.

     Çağımızda temel kaynaklar, petrol, su ve diğer santral ile üretilen elektirik, doğalgaz olarak göze çarpmakta. Bu kaynaklar yavaş, yavaş tükenmekte, su kaynağı azalmakta , doğalgaz kuyuları tükenmekte. Hal böyle olunca enerji üretimi için nükleer santrallar kurulmakta, ama onlarında güvenli olduğu söylenemez.  Diğer yandan Türkiye, enerji fakiri gibi gözükse de sağımız solumuz yani dibimiz ülkelerde petrol ve doğalgaz çıkmakta bu kaynakların kolları yada gövdesi mutlak ülkemizdedir. Bu nedenle MTA nın daha çok devreye girip, daha çok yatırımla enerji kaynağı araması şarttır. Enerjide dışa bağımlılığımız azaldıkça  ülke gelirleri artacaktır. Asıl olan  konu daha çok enerji aramaktır.

   Bu tespitten sonra bizim yapmamız gereken bir diğer konuda arama dışında, yenilenebilir enerjiye yönelmemiz gerek. Ülkemiz coğrafi konumu itibarı ile dünyanın mükemmel yerindedir.   Ülkemizdeki yeni enerji kaynağı keşfetmek kadar önemli olan elimizde atıl duran iki varlığımız GÜNEŞ ve RÜZGAR dır.  Türkiye nin bu iki kaynağa yani doğal kaynağa yapacağı yatırımlar enerjide dışa bağımlılığı azaltacaktır.  Günümüzde bu iki kaynak yaygın olarak keşfedilip kullanılmaya başlandı. Ama yeterli dereceye ulaşamadık. Bir an önce bireysel çabalarla değil, devlet destekli, Belediye destekli çabalara geçmek lazım. Her il kendi enerjisini üretebilir, yada en azından yarısını üretebilir. Bu üretim her kesime fayda sağlayacaktır. Enerji maliyeti azaldıkça gelir düzeyi artacaktır. Hemen yarından başlayarak elimizdeki iki kaynak yani güneş ve rüzgardan faydalanıp yeni yatırımlarla bu tip üretim santrallerini artırmak en mantıklı yoldur. Bu alana yapılacak yatırım geleceğe yatırımdır.

    Son olarak ta yenilenebilir enerji kaynaklarında olan ve elimizde olan, KAYA TUZU ve BOR enerjisini değerlendirmek adına çaba göstermemiz gerek. Hepimizin geleceği adına bu alana yapılacak yatırımlar önemli ve geleceğimizi kurtarmaktır. Devlet ve Belediye bütçelerinden daha fazla  enerji yatırım payı ayırılması akılca yöntemdir.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *