ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNUNDA TEK BİR MADDE DAHİ YOK ‘CAN GÜVENLİĞİMİZİN KORUNMASINI İSTİYORUZ’

97

Öğretmenlik Meslek Kanununda öğretmene karşı şiddet ya da tacizle alakalı bir tane bile madde bulunmadığına dikkat çeken Türk Eğitim-Sen Kütahya Şube Başkanı Mehmet Altınok, “Bu acıyı daha ne kadar yaşayacağız? Kaç can kaybedeceğiz ki artık kanuna bu maddeler eklenecek?” ifadelerini kullandı.

İstanbul’da 17 yaşındaki Iraklı lise öğrencisi Y.K.’nın okul müdürü İbrahim Oktugan’a silahla ateş etmek suretiyle öldürmesi eğitim camiasını yasa boğdu. Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Kütahya Şube Başkanı Mehmet Altınok, yaşanan acı olayın ardından açıklamada bulundu. Okullarda güvenliğin sağlanması için daha önce İŞKUR’dan TYP ile güvenlik görevlisi alınabildiğini hatırlatan Altınok, daha sonra ekonomik sebeplerden dolayı tasarruf tedbirleri kapsamında görevlilerin geri alındığını belirtti. Veli okul işbirliğinin sağlanmasının önemine de değinen Altınok, “Tabi ki bir veli okula gelebilir, gelmesi de gerekir ama burada bir güvenlik açığı ortaya çıkabiliyor. Bunlar için kontrol sağlanması gerekiyor. Aslında konu veli de değil, bu yaşanan olayda zanlı okulun öğrencisiydi.” Şeklinde konuştu.

‘REMZİ ÖĞRETMEN İÇİN DE AYNI ŞEYLERİ SÖYLEDİK’

İki sene önce Tavşanlı’da bir öğrencinin bir öğretmeni sınıfta darp ettiğini hatırlatan Altınok, “Biz bunu Tavşanlı’da Remzi Hocamızın başına gelenlerden sonra da açıkladık. Aynısını söyledik. Kanun yapıcılara seslendik. Asıl konu burada öğretmenlik meslek kanunu. Bu kanun 2buçuk sene önce çıktı. Kanunda yaşanan bu durumlarla alakalı öğretmene karşı şiddet ya da tacizle alakalı bir tane bile madde yok. Sağlık çalışanlarımıza yapılan onca şey sonucunda bu konuda çok ciddi yaptırımlar getirildi ve kanunlaştırdılar. Sağlık çalışanlarına artık herhangi bir şiddet ya da taciz uygulandığında direkt hapse atılıyor oradan sorgusu başlatılıyor. Biz öğretmen meslek kanununda da bunların olmasını talep ediyoruz.” Dedi.

‘BU ACIYI DAHA NE KADAR YAŞAYACAĞIZ?’

“Bu acıyı daha ne kadar yaşayacağız? Kaç can kaybedeceğiz ki artık kanuna bu maddeler eklenecek?” şeklinde konuşan Altınok, eğitim çalışanlarına uygulanan şiddet ve taciz olaylarına karşı kanununa caydırıcı maddele konulması gerektiğini vurguladı. Düzenlemenin sadece öğretmen değil memurlar, hizmetliler dâhil tüm eğitim çalışanlarını kapsayacağını ifade eden Altınok, caydırıcı önlemler alırsa bütün meslektaşlarının yaşayabileceği olayları engellemiş olacaklarının altını çizdi.

ŞİDDETE TACİZE AÇIK

MESLEK MÜCADELESİ

Meslektaşlarının işini yapmaya çalışırken şehit edilmesinin televizyonlarda doğru düzgün haber dahi olmadığına dikkat çeken Altınok, şu ifadeleri kullandı: “Olaylar artarak devem ediyor. Hepimiz artık sesimizi ne kadar çıkartabilirsek çıkartacağız. Hepimizin çevresinde eğitim çalışanı vardır. Bu yaşanan olayın bir gün onun başına gelmeyeceğinin de garantisi yok. Bu kanunun çıkması gerekiyor. Kanun yapıcıları da yetiştirenler öğretmenler. Hepimizi bir öğretmen yetiştirdi. Bunlar aslından kutsal meslekler ama bu kişilerin bu kadar tacize şiddete açık halde yaşamaları ve meslekleri bu şekilde sürdürmeye devam etmeleri gerçekler içler acısı bir durum. Eskiden farklıydı ama şu an maalesef kanunlarla bunun düzeltilmesi ve caydırıcılığının olması gerekiyor. Artık özlük Hakkılarımızı ekonomiyi geçtik biz can güvenliğimizin korunmasını istiyoruz.”

ÖĞRETMENLER İŞ BIRAKACAK

Öğretmenlerin bugün ilk ders saatine girmeyeceklerini ifade eden Altınok, Cuma günü ise tüm gün iş bırakma kararı aldıklarını aynı gün Milli Eğitim Müdürlüğü önünde bir basın açıklaması yapacaklarını açıkladı. Altınok, Cuma günkü basın açıklamasında bu kanunun düzenlenmesini ve öğretmenlik meslek kanunun ismine yakışır bir şekilde tüm maddeleriyle revize gerektiğini tekrar hatırlatacaklarını duyurdu.

FATMA SÜMER




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *