EDİT TASNÁDİ VE İSMET GÜRAL’A FAHRİ DOKTORA ÜNVANI VERİLDİ: İKİ HALK ARASINDAKİ KARDEŞLİĞİN SEMBOLÜ

264

Türk ve Macar halkının arasındaki dostluğun pekişmesinde büyük rol oynayan Türkolog ve Çevirmen Edit Tasnádi ve Macaristan Fahri Konsolosu İsmet Güral’a Fahri Doktora ünvanı verildi. Törende konuşan İsmet Güral, beşeri ilişkilerin ve dostluğun çok önemli kapılar araladığını anlattı.

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Senatosu tarafından Türkolog ve Çevirmen Edit Tasnádi ve Macaristan Fahri Konsolosu İsmet Güral’a Fahri Doktora ünvanı verildi. DPÜ’de düzenlenen Diploma Takdim Törenine Kütahya Valisi Ali Çelik, Ak Parti Kütahya Milletvekili İsmail Çağlar Bayırcı, Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık, Jandarma Komutanı Albay Murat Kırbaç, Emniyet Müdürü Hakan Sıralı, Macaristan Büyükelçiliği Müsteşarı Valeria Kicsi, AK Parti İl Başkanı Mustafa Önsay, Macaristan Fahri Konsolosu İş İnsanı İsmet Güral, eşi Nesrin Güral, çocukları Harika ve Sami Güral, Türkolog ve Çevirmen Edit Tasnadi, Kütahya Organize Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Tolga Eskioğlu, Keramika Genel Müdürü Emin Yüce, SGK İl Müdürü İsmail Sayar, İl Kültür Müdürü Zekeriya Ünal, Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Erkan Sağlam, DPÜ senato üyeleri ve akademisyenler katıldı.

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) tarafından Türkolog ve Çevirmen Edit Tasnádi ve Macaristan Fahri Konsolosu İsmet Güral’a Fahri Doktora ünvanı verildi. Kütahya’nın Macar halkına ve kültürüne hiç yabancı olmayan bir şehir olduğuna dikkat çeken DPÜ Rektörü Süleyman Kızıltoprak, Türk Macar ilişkilerine çalışma alanlarında katkı veren Edit Tasnádi ve Macaristan Fahri Konsolosu İsmet Güral’a üniversite adına fahri doktora unvanını sunmaktan gurur duyduğunu belirtti.

Türkiye’ye sığınan Macarların Türk toplumuna etkisinin önemine değinen Edit Tasnádi, Her yıl Kütahya’ya geldiklerini belirtti. Tasnádi, Macaristan Fahri Konsolosu İş İnsanı İsmet Güral’ın kendilerini hep büyük bir konukseverlikle ağırladığını vurguladı.

‘BEŞERİ İLİŞKİLER ÖNEMLİ KAPILAR ARALIYOR’

Türk Macar dostluğuna sağladığı katkıyı anılarıyla aktaran İsmet Güral, Kütahya ile Macaristan Pesc şehrinin kardeş şehir olduğunu vurguladı. İsmet Güral, “1992 yılında dönemin Macar büyükelçisi bana fahri konsolosluk önerisinde bulundu. O zaman ben ne anlama geldiğini tam olarak bilmiyordum o yüzden tereddütlü davrandım. Dedi ki “Bu çok onore bir şeydir.” Ben de araştırdım. Genelde iş insanlarına verilen bir unvan, prosedürler sonucu 1993 yılında Kütahya ve çevresindeki 8 ilin fahri konsolosu olarak dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel imzasıyla atandım. Hemen görevler başladı. 94 yılında Macaristan’a gittik. Kanuni Sultan Süleyman’ın mezarı açılacak, Budapeşte’de eserleri sergileniyor, Gül Baba Türbesi açılacak. Kütahya’dan da çiniler gönderildi. Pecs şehrine gittik. Cumhurbaşkanı Milli Eğitim Bakanına “Bu şehirdeki üniversite ile Türkiye’deki bir şehrin üniversitesini kardeş üniversite yapın” talimatını verdi. Ben de yemek arasında gittim dedim ki “Bizim DPÜ’müz olsun. Kendisi de dedi ki “Siz yeni bir üniversitesiniz ben pek olacağını sanmıyorum”. Tekrar görüştük, temaslarda bulunduk. Türkiye’ye döndüm rektörümüze durumu arz ettim ve çalışmalar sonucunda bu iki üniversite kardeş üniversiteler oldu.” ifadelerini kullandı. Beşeri ilişkilerin çok önemli kapılar araladığını ifade eden Güral, her noktada hangi mevkide olursanız insan ilişikleri ve dostluklar kurmanın önemine vurgu yaptı.

‘MACARİSTAN’IN DA EN YAKIN DOSTU TÜRKİYEDİR’

Törende ilk sözü ev sahibi olarak DPÜ Rektörü Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak aldı. Kızıltoprak, “Kütahya ilk Macar cumhurbaşkanı ya da çağdaş Macaristan’ın ünlü ismi Lajos Kossuth beyefendiye ev sahibi olmaktan onur duyan ve her zaman Kütahya şehrinde onu yâd eden bir kültüre sahiptir.” Dedi. Türkiye’nin gerek Avrupa Birliği politikalarında gerekse NATO ittifakı içindeki politikalarında en güvendiği dostunun her zaman birlikte hareket ettiği Macaristan olduğunu ifade eden Kızıltoprak, “Macaristan’ın da en yakın dostu Türkiyedir.” Dedi. Macaristan’ın Türkoloji’ye katkılarının hiç unutulmayacağını dile getiren Kızıltoprak, ülkenin hala çok kaliteli Türkologlar yetiştirmeye devam ettiğine değindi. 

‘TÜRK MACAR İLİŞKİLERİNE KATKISI BENZERSİZ’

Türkolog ve Çevirmen Edit Tasnádi’nin onlarca eseri tercüme ettiğini dile getiren Kızıltoprak, Tasnádi’nin çalışmalarının yüzyıllardır beraber yürüyen iki dost ve kardeş millet arasındaki kültürel bağları canlı tuttuğunu ifade etti. Kızıltoprak, “Kütahya’mızın medarı iftiharı olan ülkemizin önde gelen iş insanlarından olan İsmet Güral beyefendinin hem Kütahya’ya hem ülkemize hem de Türk Macar ilişkilerine katkısı benzersizdir, eşsizdir.” Dedi. Türkiye’nin bir yandan Macaristan’la ekonomik ilişkilerinin hacmini genişletirken bir yandan da iki ülke halkının kaynaşması adına pek çok alanda işbirliğini geliştirmeye gayret ettiğine vurgu yaptı.

Geçtiğimiz günlerde vefat eden Macaristan’ın Eski Ankara Büyükelçisi Janos Hovari’yi anarak sözlerine başlayan Macaristan Büyükelçiliği Müsteşarı Valeria Kicsi, Hovari Macar Türk ilişiklerini güçlendirmek için çok şey yaptığına değindi. Kütahya ve Pecs şehirlerinin kardeş şehir olduğuna vurgu yapan Kicsi, “Her Macar Lajos Kossuth ve onun zor bir zaman Kütahya’da sığındığını bilinir. Kütahya anayasası olarak bilinen anayasa taslağını burada hazırladığını öğrenir. Onun anısı hala burada yaşıyor.” Dedi. Güral soyadının Kütahya ile özdeşlemiş bir marka olduğunu ve İsmet Güral’ın şehrin modern kimliğinin inşasında kendisi büyük bir rol oynadığını ifade eden Kicsi, Edit Tasnádi’nin birçok Türkçe eseri Macar halkı, Macarca birçok eseri Türk halkı ile buluşturduğunu vurguladı.

Türkiye ile Macaristan arasında resmi diplomatik ilişkilerin kurulmasının 100 yılı olan 18 Aralıkta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Viktor Orbán başkanlığında Yüksek Düzey Stratejik İşbirliği Konsey Toplantısı gerçekleştirmeyi planladıklarını ifade eden Kicsi, 2024’de Türk Macar dostluğunun her iki ülkede de daha büyük yer edineceğini, ilişkilerin sıkılaşacağını ifade ederek fahri doktora töreninin iki halk arasındaki kardeşliğin güzel bir sembolü olduğunu belirtti.

Macaristan’da Lajos Kossuth’un adını bilmeyen hiç kimse olmadığını ifade eden Edit Tasnádi, “Hiç bilinmeyen bir özelliği ise Kossuth burada Türkçe öğreniyor bir Türk dilbilgisi kitabı hazırlıyor. 4 dilde bir sözlük hazırlıyor. Politik faaliyetlerinin yanında iki kültür için katkı sağlıyor.” Şeklinde konuştu.

‘LAYIK GÖRENLERE TEŞEKKÜRLER’

Bu ünvanı kendisine layık gören önceki dönem DPÜ Rektörü Prof. Dr. Kazım Uysal’a, bu öneriyi onaylayan senatoya ve gelir gelmez bunu hayata geçiren DPÜ Rektörü Süleyman Kızıltoprak’a teşekkür ederek sözlerine başlayan Macaristan Fahri Konsolosu İş İnsanı İsmet Güral, Türk Macar ilişkilerinin güçlenmesinde rol oynadığı anılarını katılımcılarla paylaştı. 90lı yılların başında üniversitelerin kurulması için şehirler adeta bir yarış yaşadığını dile getiren İsmet Güral, “1991 yılında Kütahya’mızda üniversiteye talip oldu. Tabii bu siyasi iradenin bir kararı o dönemde ben de Kütahya Sosyal Yardım Kültür Vakfı Başkanlığını yapıyordum. Tanıdığımız milletvekilleri ile Eskişehir milletvekilleri ile diyaloglar kurduk. Vekilleri bir araya getirmek zordur bu görev bize düştü. Sağ olsunlar vekillerimizi dernek binamızda topladık. Üniversitemizin kurulmasında da vakıf olarak destek olduk.” İfadelerini kullandı. Hayatı boyunca yürüttüğü tüm çalışmalarda kendisine destek olan ailesine ve mesai arkadaşlarına teşekkür eden İsmet Güral, istihdamı yeni eserle artırmaya devam etme temennisinde bulundu.

Türkolog ve Çevirmen Edit Tasnádi ve Macaristan Fahri Konsolosu İsmet Güral’a cübbelerini giydiren Rektör Kızıltoprak Türk Macar dostluğuna büyük katkıları bulunan iki isme Fahri Doktora Diplomalarını takdim etti, çok önemli iki şahsiyete Fahri Doktora Ünvanı verilmesinde emeği geçen herkese teşekkürlerini sundu.  

Konuşmaların ardından Türkolog ve Çevirmen Edit Tasnádi ve Macaristan Fahri Konsolosu İsmet Güral’a cübbelerini giydiren Rektör Kızıltoprak Türk Macar dostluğuna büyük katkıları bulunan iki isme Fahri Doktora Diplomalarını takdim etti.

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *