‘ÜCRETSİZ ÖĞÜN ACİL İHTİYAÇTIR’

220

Ekonomik kriz nedeniyle gıda fiyatlarındaki artışa dikkat çeken beslenme çantasının doldurmanın maliyetinin haftalık 175 TL’yi bulduğunu ifade eden CHP Kadın Kolları Kütahya İl Başkanı Sevinç Şenol, “Okullarda ücretsiz öğün acil ihtiyaçtır ve bu konu derhal çözülmelidir.” İfadelerini kullandı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kadın Kolları Kütahya İl Başkanı Sevinç Şenol okullarda ücretsiz öğün verilmemesine ilişkin basın açıklamasında bulundu.

‘ÜCRETSİZ BİR ÖĞÜN KESİLDİ’

Ülkemizin en acil çözülmesi gereken sorunlarından birinin, çocuk yoksulluğu olduğunu belirten Sevinç Şenol, “Ekonomik kriz nedeniyle gıda fiyatlarındaki artış özellikle dar gelirli aileleri vurdu. Bu da çocukların sağlıklı, dengeli beslenmesini engelledi, çocuklarda yetersiz beslenme yaygınlaştı. Araştırmalara göre de Türkiye’de 5 yaş altı çocukların bodurluk oranı yüzde 10’lara kadar yükseldi. Üstelik bu sayılar her geçen gün artıyor. Çocuklar açlık kıskacına hapsolmuşken, AK Parti çocukların bir öğün yemeğine dahi göz dikti. Seçim öncesinde, okullarda ‘1 öğün ücretsiz yemek’ verdiği öğrenci sayısını 5 milyona çıkaracağını vadeden tek adam iktidarı, okul öncesi ve yatılı okullarda verdiği ücretsiz öğünü kesti. 1 milyon 400 bin öğrenciyi tek öğün doyurmak bile gözlerine battı. Deprem bölgesi hariç tutularak ücretsiz öğün kaldırıldı. Hem de bir genelge ile… Bu elimde gördüğünüz genelgede ne mi var? Açlığa sürüklenen çocuklar var. Bu çocuklar hepimizin. Tasarruf yapacaksınız, Saray harcamalarından yapın.” Şeklinde konuştu.

‘SEÇİM BİTTİ ÇOCUKLAR UNUTULDU’

Kasım 2022’de Milli Eğitim Bakanlığı bütçesi görüşülürken, CHP’nin de içinde bulunduğu muhalefet partilerinin okullarda 1 öğün ücretsiz yemek verilmesi için sunduğu ek bütçe teklifinin AK Parti ve MHP’nin oylarıyla reddedildiğini hatırlatan Şenol, “Israrlarımız ve konuyu sürekli gündemde tutmamız neticesinde eski Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, okul öncesi eğitimdeki tüm okullarda ücretsiz olarak yemek verileceğini açıklamıştı. Hatta bakan bu uygulamanın kapsamının genişleyerek, pansiyonlu okullardaki tüm öğrencilere de ücretsiz olarak yemek vereceğini “müjde” diye duyurmuştu. Bu adımlarla, 5 milyonun üzerinde öğrenciye ücretsiz öğün verilecekti. Fakat okul öncesi ve yatılı okullarda 1 öğün ücretsiz yemek verme kararı sadece yarım dönem sürdü. Seçim bitti, çocuklar unutuldu. İşte bu nedenle “bu iktidarın, ahlaki ve siyasi meşruiyeti yoktur” diyoruz!” dedi.

‘BU UTANÇ ÜLKEYİ YÖNETENLERİN’

Okul çağındaki çocukların sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenmesinin önemine vurgu yapan Şenol, “Beslenme çantasını doldurmanın maliyeti haftalık 175 TL’yi buluyor. Bir evden üç çocuk okula gittiğinde haftalık maliyet 525 TL’ye çıkıyor. Okullardan verilen listeye göre, birinci sınıfa giden bir öğrencinin beslenme çantasına; ceviz, fındık, badem gibi kuruyemiş, bir meyve, içecek olarak süt, ayran veya meyve suyu konulması isteniyor. Bir adet muzun fiyatı ortalama 15 lira, bir adet elmanın fiyatı 7 lira, küçük sütün fiyatı 9.5 lira, küçük ayranın fiyatı 5 lira, küçük meyve suyunun fiyatı 7.5 lira, bir simit 15 lira iken bu beslenme çantası nasıl dolacak? Annelerin beslenme çantasına bayat ekmeği ıslatıp koyduğunu biliyoruz. Veliler, lise çağındaki çocuklara dahi harçlık veremiyor, akşamdan kalan yemekle çocuklarını okula gönderiyor. Bu utanç ülkeyi yönetenlerindir. Durum bu kadar korkunç iken okullarda ücretsiz öğün olmaması kabul edilemez.” İfadelerini kullandı.

‘BU KONU DERHAL ÇÖZÜLMELİ’

Bu sorunun acilen çözülmesi gerektiğini ifade eden Şenol, şöyle dedi: “Ülkemizi ekonomik krize sürükleyen, derin yoksulluğu yaygınlaştıran iktidar, sosyal devlet olmanın gereğini yerine getirmelidir. Her fırsatta partimiz üzerinden kara propaganda yapanlar, Cumhuriyet Halk Partili Belediyelerin uygulamalarını örnek almalıdır. Belediyelerimiz çocuklarımız için beslenme seferberliği başlattı. İlk ve orta öğretim öğrencilerine yönelik “beslenme çantası” projeleri kapsamında, her gün, on binlerce öğrencimize gıda desteği veriyoruz. Ayrıca üniversite öğrencilerine sıcak çorba ve bir öğün ücretsiz yemek veriyoruz.  Hiçbir çocuk yatağa aç girmeyene, çocuklarımız okulda karnını doyurana dek verdiğimiz mücadeleden asla vazgeçmeyeceğiz. Geleceğimiz olan çocukların hayatının göz göre göre karartılmasına izin vermeyeceğiz. Bugün ülke genelinde tek ses olduk, iktidara sesleniyoruz: Ücretsiz öğün acil ihtiyaçtır ve bu konu derhal çözülmelidir.”

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *