EMEKLİNİN İHTİYACI OLMASA ÇALIŞMAZ

706

Emeklilere 5 bin lira ikramiye ödemesi yapılacağı müjdesini değerlendiren Emekliler Derneği Başkanı İlhan Bintez, çalışan emekliye ikramiye verilmeyecek olmasının doğru bir karar olmadığını söyledi. Emeklilerin mağdur edildiğini söyleyen Bintez “emeklinin geçinemediği için çalışmak zorunda olduğuna vurgu yaptı.

Cumhuriyet’in 100. Yılı dolayısıyla, 5 bin lira ikramiye ödemesi yapılacak. Emekli aylığı alıp sigortalı olarak çalışanlarını, ikramiyenin dışında tutulması kararını GAZETE KIRKÜÇ’e değerlendiren Emekliler Derneği Başkanı İlhan Bintez, kararın yanlış olduğunu savunarak, çalışan emeklinin geçinemediği için çalışmak zorunda olduğuna vurgu yaptı.

‘ÇALIŞAN EMEKLİ İHTİYACI

OLMASA ÇALIŞMAZ’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı açıklamasında emekliye verilecek 5 bin liralık ikramiyeden sadece çalışmayan emeklilerin yaralanacağını söylediğinin altını çizen Emekliler Derneği Başkanı İlhan Bintez bu kararın doğru bir karar olmadığını vurgulayarak “Zaten çalışan emekli ihtiyacı olmasa çalışmaz. Bu demek değildir ki öbürlerinin ihtiyacı yok. Hayır, onlar da iş bulamadıkları için çalışmıyorlar. Bir de işin kötü tarafı dul ve yetimler var. Onlar kök maaşlarının bağlanma oranı kadar bu ikramiyeden yararlanacaklar. Dul kadın veya yetim bir çocuk kalan maaşın yüzde 25’ini alıyor. Yani bin 250 lira alacak.  Yüzde 30 alıyorsa ona göre bu paradan yararlanacak” ifadelerini kullandı.

BİZİ UNUTANLARI

BİZ DE UNUTURUZ

Beklentilerinin maaşlarda yapılacak iyileştirme olduğuna dikkat çeken Bintez, seyyanen herkesin maaşının yükseltilmesi gerektiğini belirtti. Asgari ücretin altında emekli maaşı olmasını istemediklerini kaydeden Bintez “Bu zaten seçim vaadiydi ama herhâlde bizi yaşlı diye baya bir unutkan zannediyorlar. Ama bizi unutanı da biz emekliler unutmak üzereyiz. Bizi yok kabul edenleri biz de unutacağız” şeklinde konuştu.

KÜTAHYA’DA EMEKLİLERİN

YÜZDE 30’U ÇALIŞIYOR

Kütahya’da emeklilerin çoğunun inşaatlarda çalıştığının altını çizen Bintez, Kütahya’da emeklilerin yüzde 30’u çalıştığını dile getirdi. İş bulamayan çalışamadığına vurgu yapan Bintez şu ifadeleri kullandı; “Bu oran daha da fazla olabilir ama geçinemeyen birçok emekli iş bulamıyor. Bu yüzden çalışmıyor. Bize de danışanlar çok oluyor. ‘Bildiğiniz bir iş var mı? Bizim çalışabileceğimiz bir iş olursa haber verin’ bir sürü arkadaşımız var. Bir defaya mahsus verilen bir ikramiyeden bu arkadaşlarımızın yararlanamayacak olması büyük mağduriyet yaratacak.”

EMEKLİ ESNAF DA AYNI

MAĞDURİYETİ YAŞAYACAK

Çalışan emekliye de ikramiye verilmesinin çok makul olacağını dile getiren Bintez “Çünkü emekli çalıştığı için bin 6 lira sigorta primi ödüyor. 150 lira vergi ödüyor. 3 bin 286 lira işveren sigorta primi yatırıyor.  Toplam 4 bin 453 lira zaten devlet kendiliğinden bu parayı alıyor. 5 bin lira bu insana vermesi çok mu? 550 lira fark var arada. Bir kereye mahsus sen bu vatandaşına 550 lira için bunu yapmasaydın, ikramiyeden yararlandırsaydın olmaz mıydı? Emekli esnaf da aynı mağduriyeti yaşayacak. BAĞ-KUR’dan emekli olmuş ama işyerini kapatmamış çalışıyor. Bu 5 binden onlarda yararlanamayacak. Ama sen bu insanlardan gelir vergisi alıyorsun” ifadelerini kullandı.

ONLAR CUMHURİYETİN 100.

YILINDAN MEMNUN DEĞİLLER Mİ?

Verilen ikramiye müjdesinin emekliyi mutlu etmediğini birçok emeklinin mağdur edildiğini kaydeden Bintez “Çünkü zaten bizim beklediğimiz bu değildi. Bunun haricinde 8 bin 77 lira var. Biz aslında onu istiyoruz. Bu 100. Yıl ikramiyesi emekli olana veriliyor da emekli olmayana verilmiyor. Onlar cumhuriyetin 100. Yılından memnun değiller mi? Onları neden ayırıyoruz. Onlar Yunanistan ya da başka bir ülkenin insanı değil ki. Onlar da diğer çalışanlar veya çalışmayanlar gibi prim vermişler, emekli olmuşlar yine de çalışmaya devam etmek zorunda kalmışlar” şeklinde konuştu.

KİMSENİN İSTEĞİ BU DEĞİLDİ

Çalışan emeklinin mecbur olduğu için çalıştığına vurgu yapan Bintez “Bu insanlar mecbur kalmasalar gidip 65 yaşını geçmiş 70 yaşına gelmiş halde çalışmak istemez. Bu insanlar inşaattan tutun sanayide yancılığa kadar pek çok işte çalışıyorlar. Bu arkadaşlarımız keyiften mi çalışıyor? Kimsenin isteği bu değildi. Biz 8 bin 77 lira seyyanen verilecekti. Emekliler o zaman memnun olacaktı. Ama şimdi 8 bin 77 yok gibi düşünüyorlar. Ocak bayında enflasyon oranına göre zam yaparlarsa yaparlar. O da ya yüzde 5 olur ya yüzde 7-8 olur” ifadelerine yer verdi.

FATMA SÜMER




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *