‘YAĞMUR YOKSA HAYAT YOK’ MEVSİMLER BİR AY İLERİ KAYDI

270

Kütahya’da beklenen yağışların bir türlü gelmemesini iklim değişikliği ile açıklayan Kütahya Ziraat Odası Başkanı Ömer Demirtaş, mevsimlerin bir ay ileri kaydığını bu sebeple çiftçileri ekim ayında değil Kasım ayında ekim yapmaları konusunda uyardıklarını belirtti.

ŞİDDETLİ KURAKLIK TEHDİDİ ALTINDAYIZ

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün Normalin Yüzdesi Metoduna göre açıkladığı veriler ise Kütahya’da yaşanan kuraklığı resmi olarak gözler önüne seriyor. Kuraklık haritasının 1 aylık değerlendirmesinde Kütahya’nın 2023 Ekim Ayı Meteorolojik Kuraklık Durumu Şiddetli Kuraklık (Acil Durum) olarak belirtildi.

Beklenen yağışların gelmemesi vatandaşları gelecek günler için endişelendirirken kuraklık korkusunu en çok hisseden ise çiftçiler. Kütahya Ziraat Odası Başkanı Ömer Demirtaş, “Yağmuru bekliyoruz. Biz çiftçiler olarak şu dönemde ne kadar yağmur yağarsa o kadar mutlu oluruz. Çünkü yağmurun olduğu yerde hayat olur.” İfadelerini kullandı. 

‘KAR DEĞİL YAĞMUR DAHİ YOK’

Kar yağışının da verimli bir tarım dönemi için hayati önem taşıdığına değinen Demirtaş, “Çünkü toprağı suya doyuran asıl etmen kar yağışı. Kar zaten geçen sene az yağdı. Bu sene de yağmadı eskiden Kasım 1’inde Kütahya’da kar yağardı. Ama şimdi kar değil yağmur dahi yok.” Dedi.

‘EKİM AYINDA EKİM YAPMAYIN!’

Son dönemde yaşanan iklim değişikliğine dikkat çeken Demirtaş, Ekim ayında ekilmesi gereken ekinlerin kuraklık sebebiyle geciktiğine değindi. Konya Selçuk Üniversitesi Ziraat Bölümüne yaptıkları bir ziyarette bilim insanlarının kendilerine “İklimler değişti. Bir ay ileri gitti. Ekinleri de bir ay sonra Kasım’da ekin, Ekim ayında ekmeyin” dediğini ifade eden Demirtaş, Ekim ayında ekim yapan çiftçilerin zarara uğradığını belirtti. Demirtaş, “Mesela bir çiftçi Ekim ayında ekin ekip 150 dönüm yerden aşağı yukarı 500 kilo ürün alması gerekirken 100 kilo ürün aldı. En güzel çift sürüm zamanı mart ayındadır. Bunu Mart’ta sürersen verim yüzde 30, Nisan’da yüzde 25, Mayısta sürersen yüzde 20, Haziran’da sürersen yüzde 15’e düşer.” Dedi. Kütahya Ziraat Odası olarak her köyde “ekim ayında ekin ekmeyin” dediklerini belirten Demirtaş, yaşanan iklim değişikliği hakkında çiftçileri sürekli bilgilendirdiklerini aktardı.

FATMA SÜMER




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *