6 ŞUBAT DEPREMLERİ GÖSTERDİ Kİ ‘ARTIK KAÇIŞ YOK’

391

Kimyasal Ankraj ile Filiz Ekimi Tasarımı ve Uygulamada Dikkat Edilecek Noktalar Semineri ve Saha Uygulamasında konuşan Hilti Mühendislik Mevzuat Yönetim Müdürü Çağdaş Ilgaz Şenel, 6 Şubat depremlerinin büyük bir farkındalık yarattığına değinerek “Gerçekten artık kaçış yok” dedi.

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Kütahya Temsilciliği Kimyasal Ankraj ile Filiz Ekimi Tasarımı ve Uygulamada Dikkat Edilecek Noktalar Semineri ve Saha Uygulaması düzenledi. Hilti Mühendislik Mevzuat Yönetim Müdürü Çağdaş Ilgaz Şenel, Destek Mühendisi Büşra İnan Bayrak, Beyza Baçik’in sunumuyla gerçekleştirilen seminere İMO Kütahya Şube Başkanı Kadir Fırat Zeybek, oda yönetimi, İnşaat Mühendisleri, İnşaat Mühendisliği öğrencileri katıldı.

HEDEF MESLEĞİ GELİŞTİRMEK

Programın açılış konuşmasını yapan İMO Kütahya Şube Başkanı Kadir Fırat Zeybek, Hilti Şirketi ile ilki webinar şeklinde olmak üzere; üçüncü etkinliğe imza attıklarını belirterek Hilti ekibine teşekkür etti. İnşaat Mühendisleri odası olarak hedeflerini sıralayan Zeybek, “Hedeflerimizden biri mesleği geliştirmek, mühendisliği güncel tutmak, biri şehrin sorunlarıyla ilgilenmek, biri de mühendislik sürecini devamlı takip etmektir.” Dedi.

SPONSORLARA TEŞEKKÜR ETTİ

Bunun için göreve geldikleri günden beri çalışmalar yaptıklarını ifade eden Zeybek, çalışmalarının başta Bursa Şubenin destekleriyle sürdürdüklerini belirtti. Geri kalan şubelerden ve gerekirse genel merkezden de destek alarak çalışmalar yaptıklarına değinen Zeybek son dönemde Kütahya’da odalar seçim sürecine girdiğini belirterek bu odalardan biri olan Mimarlar Odası Kütahya Şubesinin Genel Kurulunu düzenlediğini hatırlattı. Temsilci seçilen Yasin Karakuzu ve tüm ekibini tebrik edip başarılar dileyen Zeybek, her etkinliği gelirlerinin kısıtlı olması sebebiyle oda bütçesinden gerçekleştiremediklerini kimi zaman bursa şubeden kimi zaman sektörden sponsor desteği aldıklarını ifade etti ve etkinlik sponsorları Oğulbeyli İnşaat  Mustafa Sarıkaya ve Atlas Emlak Serkan Muştuer’e teşekkürlerini sundu.

DÜNYADAKİ EN SİSMİK AKTİF ÜLKELERDEN TÜRKİYE

Sözlerine kendini tanıtarak başlayan Hilti Mühendislik Mevzuat Yönetim Müdürü Çağdaş Ilgaz Şenel, Klasikleşen AFAD Deprem Tehlike Haritası’nın daha büyük ölçeklisi olan Dünya Haritası Üzerindeki  Sismik Tehlike Haritasını sunarak Türkiye’nin dünyadaki  en sismik aktif ülkelerden biri olduğuna dikkat çekti.

DEPREMZELER UZAYDA GİBİ HİSSETTİ

2023’ün başında çok büyük depremler yaşadığımızı hatırlatan Şenel, “Yapay yer ivmesi olarak İzmit Depremi ve Elazığ Depremi 0.4 g, 0.3 g iken; Maraş depremlerinde 1,37 g gibi yatay yer ivmesi ölçüldü. Daha da çarpıcı olanı ise düşey yer ivmesiydi. Daha önce 0,32, 018g gibi değerler görürken burada yer çekimini yenecek kadar düşey yönde bir deprem ivmesi gördük. Bu şu demek; insanlar depremin bir anında yer çekimi hissetmediler. Uzayda gibi oldular.” İfadelerini kullandı.

‘YAZI TURA ATMAK GİBİ’

Yaşanan depremlerin büyüklüğünü gözler önüne seren Şenel şu ifadeleri kullandı: “Bu çok büyük bir farkındalık yarattı. İzmit depreminde de çok büyük, İstanbul da bir deprem bekleniyor demiştik. Yıl 2023 oldu aynı şeyleri yine konuşuyoruz ama şöyle bir farkındalık oluştu gerçekten artık kaçış yok. Çok yakın bir zamanda böyle bir deprem olma ihtimali çok yüksek bir olasılıkta. Hatta en son Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür “Yazı tura atmak gibi bir şey” demişti.”




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *