40 KİLOMETRE YOL İÇİN 4700 LİRA SERVİS ÜCRETİ OLUR MU! ÖĞRETMENİN MAAŞI YOLDA TÜKENİYOR

161

Lojman ya da kiralık evin bulunmadığı köylerde çalışan öğretmenlerin ulaşım maliyetinin her geçen gün arttığını ifade eden Eğitim ve Bilim Gücü Dayanışma Sendikası Kütahya İl Temsilcisi Cengizhan Ülkü, köylerde lokanta bulunmadığı için yemek hakkı bulunmayan öğretmenlerin bisküvi ile açlığını gidermeye çalıştığını aktardı.

Eğitim ve Bilim Gücü Dayanışma Sendikası Kütahya İl Temsilcisi Cengizhan Ülkü öğretmenlerin ulaşım sorunlarıyla alakalı değerlendirmelerde bulundu.

SERVİS BORSASI ÇOK HAREKETLİ!

Kütahya’ya 40 kilometre uzaklıkta bulunan, merkeze bağlı bir köyde çalışan bir öğretmenin aylık 4bin 700 lira servis ücreti ödediğini belirten Ülkü, “Enflasyon ve kaybedilen alım gücü yetmiyormuş gibi fahiş yol ücretleri de eğitimcileri iyice yıpratıyor. Zaten yüksek olan servis ücretleri, yakıta gelen peşi sıra zamlardan sonra peşi sıra güncelleniyor. Normalde eğitim öğretim yılı başında fiyat belirlemesi yapılıp sene boyunca aynı fiyatın geçerli olması beklenirken, servis borsası adeta menkul kıymetler borsası ile yarışıyor. Ulaşım ücretleri eğitimcilerin en büyük ilk üç gider kaleminden birisi haline geldi. 10 ay görev yerine servisle giden bir öğretmen servis ücreti olarak yaklaşık 50bin lira ulaşım ücreti ödeyecek. Durumu daha da somutlaştırmak adına şöyle anlatalım. Öğretmenimizin sınıfına girip  “günaydın çocuklar “ diye sınıfı selamlaması için 10 ayda “bir buçuk maaşını” gözden çıkarması gerekiyor. Kısacası öğretmenin maaşı yolda tükeniyor!” şeklinde konuştu.

LOJMAN YOK, KİRALIK EV YOK!

Görev yapılan köyde konaklamanın sorunu çözebilecek seçeneklerden birisi olduğuna değinen Ülkü, “Ancak köylerimizin büyük bir kısmında öğretmenlerin kalabileceği lojman yok. Bunun yanında köylerin çoğunda kiralık ev de yok. Öğretmenlerimiz için görev yeri dışında ikamet etmek tercihten çok bir mecburiyet. Üzülerek söylüyorum ki, öğretmenlerimiz ulaşım problemiyle baş başa bırakılmış durumda. Devletimiz hali hazırda zaten ulaşılması güç köylerde ve zor şartlar altında çalışan öğretmenin ulaşım ihtiyacı ile ilgili tedbirleri acilen almalıdır. Görev yerine olan uzaklık baz alınarak öğretmenlere ulaşım ücreti tahsis edilmelidir.” İfadelerini kullandı.

KÖYDE ÇALIŞAN ÖĞRETMENİN ÖĞLE YEMEĞİ PROBLEMİ!

Köyde çalışan personel için devletin herhangi bir öğle yemeği tahsis etmediğine değinen Ülkü, taşımalı öğrenciler için gelen yemekten sadece nöbetçi öğretmenin yararlanma hakkı bulunduğunu açıkladı. Köylerin çoğunda lokanta, restoran gibi yemek hizmeti veren işletmelerin bulunmadığını dile getiren Ülkü, “Peki köyde çalışan öğretmen ne yapacak? Belki bakkal varsa bisküviyle açlığını gidermeye çalışacak belki de okuluna sefer tası taşımak zorunda kalacak. Aslında çözüm çok basit. Taşımalı öğrencilere tahsis edilen öğle yemeğinden öğretmenler de yararlandırılmalıdır.” Dedi. Öğretmenin görevini daha iyi şartlarda yapmasının sağlanması gerektiğini vurgulayan Ülkü, yol ve yemek yardımı sağlanması konusunu takip edeceklerini ifade etti.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *