ESERLERİ İLE DÜNYANIN DÖRT BİR YANINDA YAŞIYOR: SITKI USTA’NIN ÇİNİLERİ VİYANA KAPILARINI AŞTI

213

2.Viyana Kuşatmasında Osmanlı subaylarının çizdiği Viyana stratejik şehir planını çini üzerine işleyen Çini Sanatçısı Merhum Sıtkı Olçar’ın eseri Viyana Büyükelçiliğinin duvarlarını süslüyor. Sıtkı Usta’nın eserleri ile dünyanın dört bir yanında yaşadığını belirten Kültür ve Turizm Bakanlığı Çini Sanatçısı Nida Olçar, eserde Kütahya imzası da bulunduğuna dikkat çekti.

BÜYÜKELÇİLİĞİN DUVARLARINI SÜSLÜYOR

UNESCO tarafından 2008 yılında Yaşayan İnsan Hazinesi Ödülüne layık görülen, 2010 yılında vefat eden Kütahyalı ünlü Çini Sanatçısı Merhum Sıtkı Olçar’ın eseri Avusturya’da Türkiye Cumhuriyeti Viyana Büyükelçiliğinin duvarlarını süslüyor

Avusturya arşivlerinde korunan 1683 yılında 2.Viyana Kuşatmasında Osmanlı subaylarının çizdiği Viyana stratejik şehir planını çini üzerine işleyen Sıtkı Olçar’ın ölümsüz eserini Viyana Büyükelçiliği resmi sayfasında da tanıttı. 

Eser hakkında bilgi veren Kültür ve Turizm Bakanlığı Çini Sanatçısı Nida Olçar, “Babam Sıtkı Olçar’ın 1999 yılında yaptığı eser, bugün Avusturya sayfalarında paylaşıldığı için gerçekten çok gururluyum. Sıtkı Ustamız, eserleri ile dünyanın dört bir yanında yaşıyor.” İfadelerini kullandı.

ESERİNİ MEMLEKETİNİN İSMİ İLE İMZALAMIŞ

Muhteşem esere dair bir ayrıntıya da dikkat çeken Nida Olçar, “Eserin içine bile çok sevdiği memleketi Kütahya’nın ismini yazmış. Kendi isim ve imzasının üzerine memleketinin ismini de yazmayı ihmal etmemiş.” Şeklinde konuştu.

Babasının izinden giderek Kütahya çinisini korumaya ve katkı sağlamaya çalıştığını dile getiren Nida Olçar, bir Kütahya sevdalısı olan Sıtkı Olçar’ın kendilerine de bu sevgiyi aşıladığını bu yüzden babasının anısına Kütahya çiniciliğine hizmet etmeye devam edeceğini belirtti. Nida Olçar, dünya üzerinde çiniciliğin mutfağı olarak tanımladığı Kütahya’dan çıkan Sıtkı markası ile tüm dünyaya üretim yapıyor.

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *