KÜTAHYA’NIN ASIRLIK RAMAZAN GELENEĞİ HALA SÜRÜYOR: HELVALARIN İSİMLERİ NEREDEN GELİYOR?

117

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte Paşa Helvası ve Bitli Helva satışlarının arttığını ifade eden Helvacı Hakkı Markasının üretime devam eden beşinci kuşak torunu Hakkı Oğuzhan Helvacıoğlu, iftardan sonra tatlı ihtiyacını karşılamak için tüketilen asrı aşan lezzeti ile Paşa Helvası ve Bitli Helvanın tarihini anlattı.

5. KUŞAK TORUN TARİHİ ANLATTTI

Kütahya’da Ramazan ayının en sevilen lezzetleri arasında bulunan helvalar, şehrin en köklü geleneklerinden biri olarak hala yaşatılıyor. Ailesi 1898 yılından beri helvacılık yapan Hakkı Helvacıoğlu’nun 5. Kuşak torunu Hakkı Oğuzhan Helvacıoğlu, asırlık geleneğe dair konuştu.

Helvanın Kütahya’da çok köklü bir tarihi bulunduğunu ifade eden Helvacıoğlu, “Ramazan ayının gelmesiyle birlikte Paşa Helvası ve Bitli Helva satışları artar. Çünkü Paşa Helvası ve Bitli Helva Ramazan’a özgü helvalardır. Önceleri sadece Ramazan’da çıkan bu helvalar günümüzde her ay bulunabilmektedir.” İfadelerini kullandı. Paşa helvasını Helvacı Mustafa Usta’nın ilk kez Fuat Paşa için yaptığını vurgulayan Helvacıoğlu, Ramazan’a özgü olarak yapılan helvanın ismini bu olaydan aldığını belirtti.  

‘İSMİ FARKLI BİR İLGİ YARATIYOR’

Ramazan ayının bir diğer lezzeti Bitli Helvanın dikkat çeken ismini üstündeki susam tanelerinden aldığını açıklayan Helvacıoğlu, “Ama susamlı helva olarak da biliniyor. Benim dedem zamanında bunun ismini susamlı helva olarak değiştirmişler. Çünkü o zaman bitli denmesi hoş karşılanmamış ama şu an bu isim farklı bir ilgi yaratıyor. O yüzden bu helva hem susamlı helva hem de bitli helva olarak biliniyor.” Şeklinde konuştu.

Paşa Helvası ve Bitli Helva’nın iftardan sonra tatlı ihtiyacını karşılamak için tüketildiğini dile getiren Helvacıoğlu, “Dedemin dedesi zamanında bu şehirde başlamış hala da devam eden bir gelenektir bu.” Dedi.

RAMAZAN AYINDA DAHA ÇOK TÜKETİLİYOR

Helvanın daha hafif bir tatlı olduğunu söyleyen Helvacıoğlu, “Tabii o dönemler yokluk dönemleri olduğu için daha şerbetli Antep fıstıklı, daha maliyetli tatlılar yok. En çok tüketilen tatlı, helva ve türevleri oluyor. O zamanda daha yoğun şekerli daha hissedilen bir etkisi olduğu için Ramazan ayında daha çok bitli helvayı paşa helvasını tercih etmişler.” İfadelerini kullandı.

1898’den beri Kütahya Merkezde helva üretimi yaptıklarını vurgulayan Helvacıoğlu, kendisinin beşinci, dedesinin üçüncü, dedesinin dedesinin birinci kuşak olduğunu belirtti. İnşaat Mühendisi olan Hakkı Oğuzhan Helvacıoğlu, Helvacı Hakkı markasının daha uzun yıllar devam edeceğini dile getirdi.

FATMA SÜMER




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *