SIFIR ATIK MARKET BELEDİYE BİNASI ÖNÜNDE AÇILDI: ATIĞINI GETİR İSTEDİĞİNİ AL

130

Kütahya Belediye Binası önünde açılan Sıfır Atık Market’e cam, kağıt, metal, plastik ve yağ grubuna ait atığını getiren Kütahyalılar kartlarına tanımlanan puanları biriktirerek istediği temizlik ya da hijyen maddesini marketten alabilecek.

Vatandaşların evlerinde biriktirdikleri atıkların ayrı toplanarak çevreye ve doğaya vereceği zararın önüne geçilmesi ve ekonomiye ham madde olarak geri kazandırılması hedefiyle hayata geçirilen Sıfır Atık Market Kütahya Belediye Binası önünde bulunan açıldı.

‘ATIK GERİ DÖNÜŞÜM TESİSİ GÜN SAYIYOR’

Son 5 yılda sıfır atık adına çok büyük atılımlara imza attıklarını ifade eden Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık, “Önce toplanamayan çöpleri toplamaya başladık. Bir dönemi tarihe gömdük. Kendimize ait sıfır araçlarla çöpleri topladık. Ardından katı atık birliğimizin çöp döküm sahasını büyüttük. 8 – 10 yıl süreyle çöplerimizi rahat defolabileceğimiz ve depolama alanından daha fazla enerji üreteceğimiz yeni bir alana kavuştuk. Ardından ikinci sınıf atık geri dönüşüm tesisini şehrimize kazandırdık. Birinci sınıf geri atıp atık geri dönüşüm ve depolama tesisini bugünlerde açacak hale geldik.” Dedi. Sıfır atık uygulamaları başlattıklarını belirten Işık, toplam 14 sıfır atık mobil toplama merkezini ana mahalleler ağırlı olmak üzere şehre dağıttıklarını 17 yeni merkezin ise yolda olduğunu belirtti.

KÜTAHYA’DA BİR İLK OLACAK

Sıfır Atık Market’in Kütahya da yine bir ilk olacağını vurgulayan Işık, “Pil, cam, kağıt, metal, plastik ve yağ grubuna ait atığını getirip buraya teslim eden hemşerilerimiz tartılarak bir karta kayıt oluyor. Her bir grubun kendine göre 1 kg başına bir puanı var. O puanlar belli bir noktaya geldiğinde o puanın karşılığında da almak istediği temizlik ya da hijyen maddelerini marketten alabiliyor.” Şeklinde konuştu. Marketin müstecir aracılığıyla çalışacağına ve belediyenin kasasından bir kuruş para çıkmayacağına değinen Işık, “Ama akıl fikir, vizyon ve katkı şehri şehir yapıyor.” Dedi.

BİNLERCE ÖĞRENCİYE EĞİTİM VERİLDİ

İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğünü ilk kuran belediyelerden birinin Kütahya Belediyesi olduğunu vurgulayan Işık, faaliyetlerini söyle sıraladı: “Atık yağların kaynağında ayrı toplanması çevre kirliliğinin önüne geçilerek ülke ekonomisine katkı sağlanması kapsamında 2024 yılından protokol imzalandı. Atıkların kaynağında ayrı toplanması adına şehrin çeşitli noktalarına kamu kurum ve kuruluşlarımıza belediye hizmet tesislerine 300 adet geri dönüşüm sepeti şehrin muhtelif yerine de yerleştirildi. 70 adet bayat ekmek kutusu yine şehrimizin değişik yerlerine yerleştirildi. Ana hizmet binamızda yaptığımız çalışmalar ile 2023 yılında toplam 7bin 216 kg ambalaj atığı ayrı toplanarak geri dönüşüme kazandırıldı. Toplam 52 okulda 8bin 931 öğrencimize sıfır atık eğitimlerini verdik. Su verimliliği çalışmalarımızı yaptık. Sıfır atık ve geri dönüşüm farkındalığının küçük yaşta kazanılması için anaokulu ilkokul ve ortaokul seviyesindeki öğrencilerine toplam 33 bin adet kırtasiye seti dağıttık. Milli Ağaçlandırma Günü kapsamında Kütahya Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü olarak bin 111 adet fideyi toprakla buluşturduk.”

KÜTAHYA’NIN KARBON AYAK İZİ ÇIKARILIYOR

Kütahya’nın karbon ayak izinin çıkarılması çalışmalarına başlandığını ifade eden Işık, “İlk aşama olan envanter raporları yapılmış ve ikinci aşamaya geçilmiştir. Yakın gelecekte uluslararası düzeyde faaliyete geçirilecek karbon piyasasına şimdiden uyum sağlayarak şehrimizin geleceğe hazırlanması konusunda ciddi çalışmalarımız oldu.” dedi. Başkan Işık, Kütahyalılara seslenerek atıklarını ayrıştırıp geçirilen Sıfır Atık Markete getirip hem ev ekonomilerine hem de çevreye duyarlı olmalarını istedi.

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *