NİTELİKLİ ELEMAN İHTİYACINA DÖRT KOLDAN ÇÖZÜM

179

NİTELİKLİ İŞ GÜCÜ GELİŞTİRME VE DESTEKLEME PROJESİ LANSMANI YAPILDI

Üniversitelerden mezun olmuş ancak çeşitli nedenlerle belli konularda uzmanlık sağlayamamış gençlere, iş dünyasının ihtiyacı olan belli alanlarda uzmanlık imkanı sağlayacak Nitelikli İş Gücü Geliştirme ve Destekleme Projesinin lansmanı yapıldı.

Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası (KUTSO), İŞKUR, Zafer Kalkınma Ajansı, Dumlupınar Üniversitesi birliği ile gerçekleştirilecek olan, “Nitelikli İş Gücü Geliştirme ve Destekleme Projesi (NİGDEP)” lansman toplantısı KUTSO Binasında gerçekleştirildi. Toplantıya DPÜ Rektörü Prof. Süleyman Kızıltoprak, KUTSO Yönetim Kurumu Başkanı Esin Güral Argat, İŞKUR İl Müdürü Erdoğan Şahin, Zafer Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Kutlu Eser katıldı. 

KATMA DEĞERLİ ÜRETİM İÇİN

İNSAN KAYNAĞINA ERİŞİM ŞART

Türkiye’deki ana son yılların konusunun nitelikli insan kaynağı alanında yeterli sayıda arza ulaşamamak olduğunu ifade eden KUTSO Yönetim Kurumu Başkanı Esin Güral Argat, bu yüzden üniversite sanayi işbirliğine çok önem verdiklerini belirtti. Köklü bir üniversite olan DPÜ’nün yetkinliği yüksek bölümlerden önemli sayıda mezun verdiğini dile getiren Güral Argat, “Ancak iş dünyası olarak arzu ettiğimiz nitelikteki insan kaynağına ulaşımda hep zorluklar çekiyoruz.” Dedi. Kütahya’da arzu edilen seviyeye gelmek için nitelikli insan kaynağının çözülmesi gereken konuların başında geldiğine değinen Güral Argat, “Katma değerli üretime geçmemiz gerek. Katma değerli üretime geçebilmenin temel kriteri de katma değerli insan kaynağına erişim. İkisi birlikte ancak ortalama gelir düzeyimizi arttıracak, refah düzeyimizi arttıracak noktaya getirecektir.” Şeklinde konuştu. 

‘BİR ELİN NESİ VAR İKİ ELİN SESİ VAR’

NİGDEP’in amacının üniversitelerden mezun olmuş ancak çeşitli nedenlerle belli konularda uzmanlık sağlayamamış gençlerin, iş dünyasının da ihtiyacı olan belli alanlarda uzmanlığa erişim olduğunu açıklayan Güral Argat, mezunların belli alanlarda bir uzmanlık, yetkinlik gelişimini sağlamak istediklerini aktardı. Üniversite ile bir araya gelerek hangi alanlara daha çok ihtiyaç olduğunu belirlediklerini dile getiren Güral Argat, “Üniversitemizin oluşturduğu 3 aylık temel eğitim programında eğitimler hazırlandı. İş dünyası da işin içinde olacak. Profesyonellerde gidip orada tecrübelerini paylaşacak. Katılımcılar şirketlerimize stajlarını yapma fırsatı da elde edecek. Tamamen istihdama yönelik bir proje geliştirdik.” dedi. Örnek projelerin çeşitlenmesini temenni eden Güral Argat, “Bir elin nesi var, iki elin sesi var” diyerek kurumlar arası işbirliğinin önemine dikkat çekti.  

İSTİHDAM EDİLEBİLİRLİĞİ ARTIRACAK

Nitelikli insan kaynağının geliştirilmesi ve istihdamı açısından projenin önemine vurgu yapan DPÜ Rektörü Prof. Süleyman Kızıltoprak, teknoloji ve küresel ekonominin hızla değişmesiyle iş dünyasının ihtiyaçlarının da sürekli dönüştüğünü belirtti. Projenin eğitim sistemi ve işgücü piyasası arasında uyum sağlayarak dijital öğrenme ile bireylerin istihdam edilebilirliğini arttıracağını ifade eden Kızıltoprak, eğitim ve iş dünyası arasında daha iyi bir uyum sağlanacağını dile getirdi.

Sektörün ihtiyacı olan alanların tespit edilmesine yönelik toplam 20 firmanın dahil olduğu bir saha araştırması yapıldığını ifade eden Kızıltoprak, 29 Nisan haftasında başlayacak ve 70 günlük bir süreyi kapsayacak eğitimlerin 8 Temmuz haftasında tamamlanacağını açıkladı. Dış ticaret ve yeni nesil pazarlama alanlarına odaklanan 120’şer saatlik eğitim planladıklarını belirten Kızıltoprak, projenin genç işsizlik oranlarını düşürmek, eğitim ve iş dünyası arasında daha iyi uyum sağlamak ve iş arayanların yeteneklerini daha etkili bir şekilde kullanabilmelerine imkan sağlayacağını açıkladı.

KADINLARA ÖNCELİK VERİLECEK

Projenin geleceğe dair umut verdiğini belirten İŞKUR İl Müdürü Erdoğan Şahin, iş arayan ile işveren arasında bir köprü olduklarını ancak çok çeşitli dinamikler nedeniyle arz ve talebin eşleşmesinde zaman kaybı yaşandığını aktardı. Hedef kitlenin kısmı eksikliklerinin proje ile giderileceğini değinen Şahin, “İşe ve iş yerine uyum süreci hızlanacak ve istihdam edilebilecek pozisyonların çeşitliliği artırılacaktır. Gelişen ve değişen dünyada artık meslek bazlı bir yaklaşımdan ziyade beceri ve yetkinliği temel alan bir işgücü piyasasıyla karşı karşıyayız.” Dedi. Bakanlığın yürütmüş olduğu İş Pozitif Projesi ile kadın istihdamında pozitif ayrımcılık ile kadınların iş gücüne katılmalarının artacağını dile getiren Şahin, NİGDEP’de de kadınlara ağırlık verileceğini açıkladı.

Ajansın projeye bakış açısını aktaran Zafer Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Kutlu Eser, “Ayağı yere basan, katma değer yaratan bütün projelere; maddi, manevi ve teknik olarak her türlü desteği sağlayarak gövdemizi ortaya koyuyoruz ve koymaya devam edeceğiz.” Dedi. Nitelikli eleman arzının artması için üniversite sanayi kamu işbirliğinin önemine değinen Eser, “DPÜ’de geçen yıl başlayan Siber Vatan Projesi ile 45 kişi ile başlanan kurs 25 kişiyle tamamlandı. 18 katılımcı şu anda çok nitelikli yerlerde çalışıyor, ikisi kendi işini kurdu. Bizim beklediğimiz sonuçlar bunlar, bunları duyunca çok mutlu oluyoruz.” İfadelerini kullandı. Açılış konuşmalarının ardından 4 kurumun temsilcisi protokol imzaladı.

BAŞVURULAR 1 NİSAN’DA BAŞLAYACAK

NİGDEP Başvuruları, 1-14 Nisan arasında özgeçmişlerin “ik@kutso.org.tr” adresine ya da Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası Hizmet Binasına elden iletilmesiyle gerçekleştirilecek. Ön değerlendirme sürecinde başarılı olan adaylar, 29 Nisan-8 Temmuz döneminde DPÜ’DE alanında uzman eğitmenler tarafından verilecek eğitim modüllerini tamamlayacak. Eğitimler “dış ticaret” ve “yeni nesil satış ve pazarlama” olmak üzere iki ayrı alanda gerçekleştirilecek. Başvuru sahipleri, başvurmak istedikleri eğitim modülünü, iletecekleri özgeçmişlerinde belirtecek.

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *