PORSELEN ZİRKONYUM DİŞLER KSBÜ’DE ÜRETİLECEK

1377

KSBÜ ve DPÜ işbirliği ZAFER desteği ile hayata geçirilen Ağız Sağlığında Di(ş)ital Üretimi Destekliyoruz, İstihdamı ve Sosyal İçermeyi Artırıyoruz”  projesi meyvelerini veriyor. Kütahya’yı, zirkonyum diş tasarımı ve üretiminde söz sahibi yapacak Eğitim ve Üretim Merkezi’nde, 3 boyutlu cihazla diş porselen, seramik kaplama üretilecek.

ÜNİVERSİTELER HAZIRLADI, BAKANLIK DESTEKLEDİ

Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi,  (KSBÜ) Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) ve T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Zafer Kalkınma Ajansı desteği ile “Ağız Sağlığında Di(ş)ital Üretimi Destekliyoruz, İstihdamı ve Sosyal İçermeyi Artırıyoruz”  isimli projenin açılışı gerçekleşti. Ağız ve Diş Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezinde gerçekleşen açılış programında; Kütahya Valisi Ali Çelik, KSBÜ Rektörü Prof. Dr. Vural Kavuncu, Zafer Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Veli Oğuz, DPÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Göçmez, KSBÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. M. Cem Algın, Prof. Dr. Duygu Perçin Renders ve Prof. Dr. Ahmet Çekirdekçi,  Genel Sekreter Kutlu Önal, akademisyenler, idari personeller ve öğrenciler yer aldı.

T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Zafer Kalkınma Ajansı desteği ve KSBÜ-DPÜ ortaklığı ile 2022 yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında üç boyutlu cihazla diş porselen/seramik kaplama KSBÜ Ağız Diş Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezinde üretilebilecek. Bu kapsamda bilgisayar ortamına aktarılan modeller bilgisayarda tasarlanacak ve bu tasarımlar üç boyutlu cihaza aktarılarak üretim yapılacak. Başka bir yerdeki hastadan gelen diş ölçümüne uygun protezler burada basılabilecek.

Üretilen projelerin kendileri için çok önemli olduğunu söyleyen ZAFER Genel Sekreteri Veli Oğuz, , “Kütahya’da 12 proje destek aldı. 36 milyon TL bu bağlamda yatırıma dönüştü. Her iki üniversitemiz bir araya geldi. Bu projenin sağlık alanında ülkemize kazandırılması için bir gayret sarf ettik.” şeklinde konuştu.

“ TÜRKİYE’DE SAĞLIK TURİZM BELGESİNİ ALAN 3. ÜNİVERSİTEYİZ”

Ağız ve Diş Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi hakkında bilgiler veren, Rektör Prof. Dr. Kavuncu ise yaptığı konuşmada “Merkezimizde 71 ünit 55 doktor var. Türkiye’de ilk ruhsatlı merkez oldu. Buradaki idarecilerimizin çok yüksek gayretleri ile 91 gibi çok yüksek bir kalite puanı aldık. Sağlık Turizm Belgesini aldık ve biz bunu Türkiye’de alan 3. üniversiteyiz. Diş ünitelerimizin cihazları yeni ve modern cihazlar.” ifadelerini kullandı.

“KÜTAHYA’NIN DİŞ HASTANESİNE İHTİYACI VAR”

DPÜ ile yürütülen söz konusu proje neticesinde bugünlere gelindiğini ifade eden Rektör Kavuncu şunları söyledi: “Kullanılmayan 3D yazıcının kullanılabilir hale gelmesiyle birlikte tasarım ve üretim merkezi şeklinde bir alan oluşturduk. Sayın Valimizin destekleri ile bu proje kabul edildi. Hastamızın dişi ile ilgili aldığımız ölçüye göre gerekli üretimi biz burada yapacağız. Bizim buradaki hayalimiz çok daha büyük. Burası sağlık teknolojileri itibariyle de kurgulandı. Bu sektöre can vermek, ufuk açmak bizim görevimizdir. Artık burası bize yetmemeye başladı. Gelen talepleri karşılayamaz olduk. Kütahya’nın diş hastanesine ihtiyacı var. Kabuğuna sığmayan yetkin ekibimizin de yeni bir diş hastanesi kurulması durumunda burada gereken gayret ve çaba ile çalışacaklarına ben inanıyorum.”

“KSBÜ’NÜN KURULMUŞ OLMASI KÜTAHYA AÇISINDAN BÜYÜK ŞANS”

KSBÜ’nün kurulmuş olmasının Kütahya açısından büyük bir şans olduğunu vurgulayarak, burada yetişen öğrencilerin ülkemizin geleceğine katkı sunmalarının da önemli olduğunu beliren Vali Çelik sözlerine şöyle devam etti: “Uygulama Araştırma Merkezinin kapasitesinin geliştirilmesi ve ihtiyaç duyulan bazı alanlarda dışa bağımlılığı azaltarak kendi bünyesinde faaliyetlere devam etmesi için bir dijital laboratuvar kurma süreci ve bu sürecin üretime dönüşmesi porselen kaplama ve zirkonyum kaplama ile birlikte bir süreç analizi olarak sonuçlanacak. Burada işin güzelliğinin yanı sıra iş birliğinin güzelliği de çok değerli. Hem iki ayrı üniversitemizin, içinde Kalkınma Ajansımızın, değişik kurumların, günün sonunda uluslararası anlamda bir sağlık turizmine evirilecek süreci başlatması için bir irade koymuşlar. Bu değerli projenin uygulaması da umarım başarılı olur.” dedi.

Ağız ve diş sağlığı uygulamaları sektörüne dijital/sertifikalı diş teknikerleri (CDT) yetiştirmeye yönelik eğitimlerin de verileceği projeyle 5 gence istihdam ve 60 öğrenciye eğitim/staj imkânı sunulacak. Proje süresince sosyal yardım alan 500 vatandaşa ücretsiz hizmet sunulacak. Proje sonrasında ise merkez sayesinde bir yandan sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli elemanların yetiştirilmesi diğer yandan da vatandaşların sağlık sektöründe daha hızlı ve kaliteli bir kamu hizmeti alması sağlanacak.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *