KÜTAHYA’DA FETİH VE HIDIRELLEZ COŞKUSU ‘HAYATTAN KIYMETLİ HİÇBİR ŞEY YOKTUR’

89

Hıdırellez ve Kütahya’nın fethinin 950. Yıldönümünün kutlandığı programda konuşan Kütahya Valisi Musa Işın, “Tarihi anlatırken kolay geliyor. Ancak hakikat şudur ki; hayattan daha kıymetli hiçbir şey yoktur. Bu topraklar bize vatan bırakılırken biricik hayatlar bizim için feda edilmiştir.” Dedi. Işın, bu topraklarda hayal kurabilmemizin hayatını feda edenler sayesinde mümkün olduğunu belirtti.  

Bolluk ve bereketin simgesi, baharın habercisi Hıdırellez ile Kütahya’nın fethinin 950. Yıldönümü Kütahya’da coşkuyla kutlandı. Kütahya Kalesi’nde düzenlenen etkinliğe Kütahya Valisi Musa Işın, Belediye Başkanı Eyüp Kahveci, İl Emniyet Müdürü Hakan Sıralı, İl Jandarma Komutanı J.Kd.Alb. Murat Kırbaç, kurum müdürleri ve Kütahyalılar yoğun katılım gösterdi.

HIDIRELLEZ GELENEKLERİNİ ANLATTI

Hıdırellez’in UNESCO tarafından insanlığın somut olmayan kültürel mirası listesine dâhil edildiğini ifade eden İl Kültür Turizm Müdürü Zekeriya Ünal, “Eskiden halk arasında kullanılan takvime göre yıl 6 Mayıs’tan 8 Kasım’a kadar olan sürede Hızır günleri adıyla yaz mevsimini, 8 Kasım’dan 6 Mayıs’a kadar olan sürede kasım günleri adıyla kış mevsimini oluşturmaktadır.” Dedi. Hıdırellez gelenekleri hakkında bilgi veren Ünal, şu ifadeleri kullandı: “Temiz olmayan eve Hızır’ın girmeyeceği inancıyla öncesinde evler temizlenir, beden temizliği yapılır güzel kokular, güzel elbiseler giyilir, kınalar yakılır. Hastaların şifa bulması sevenlerin kavuşması için dua edilir, dilek dilenir. Hızır’ın uğradığı yerlere bereket gelecek inancıyla ambarların, cüzdanların ağzı açık bırakılır. 6 Mayıs sabahı gün doğmadan doldurulan suyun şifalı olduğuna inanılır. Kapıya gelenin Hızır olduğu düşünüldüğü için kimse boş çevrilmez. Ateş yakılıp üzerinden atlanır. Salınacaklara binilir yöresel oyunlar oynanır.”

KURULUŞUN VE KURTULUŞUN

KAHRAMANLARINA MİNNETLE

Bayramları bayram gibi kutlayabilmenin o toprağın yurt olmasına bağlı olduğuna vurgu yapan Belediye Başkanı Eyüp Kahveci, “1000 yıl önce bu toprakların bir Türk yurdu haline gelmesini sağlayan ecdadımız bu toprakları bizlere yurt olarak bıraktılar. Bizler de onlara layık evlatlar olarak bu memleketi mahmur bir hale getirerek gelecek nesillere ulaştırmakla mükellefiz.” Dedi. Baharın, birlik beraberlik ve bereketin sembolü Hıdırellez’de Hızır Aleyhisselam ve İlyas Peygamberin buluştuğuna değinen Kahveci, Hıdırellez’in tüm Türk coğrafyalarında kutlanan bir gün olduğunu açıkladı. Birlik beraberlik duygularını bu topraklar üzerinde yaşatarak kıyamete kadar var olacağımızı dile getiren Kahveci, “Bin yıl önce Kütahya’mızı fethederek bir Türk yurdu haline getiren Süleyman Şahı, Hezar Dinari’yi, bu toprakları kuruluşun şehri yapan tüm ecdadımızı; bu toprakların kuruluşun şehri olmasını sağlayan başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları başta olmak üzere tüm şehitlerimizi rahmetle yad ediyorum.” Şeklinde konuştu.

‘BİRİCİK HAYATLAR BİZİM İÇİN FEDA EDİLDİ’

Bu topraklar bize kolay kolay vatan olmadığını ifade eden Vali Musa Işın, “Her dönemde çok fazla şehit verdik. Bize düşen ecdadımızın bize bıraktığı bu mirasa dört elle sarılmaktır. Aradan 950 yıl geçmiş ama bu toprağın neredeyse her karışına bir vatan evladı düşmüş. Kanla sulanmamış toprak parçası yoktur. Tarihi anlatırken kolay geliyor. Hakikat şudur ki hayattan daha kıymetli hiçbir şey yoktur. Hiçbirimizin ikinci bir hayat şansı yoktur. Ama bu topraklar bize vatan bırakılırken biricik hayatlar bizim için feda edilmiştir. Biz bugün ecdadımızın sayesinde bu topraklarda yaşıyor, eğleniyor, hayat kuruyoruz, hayallerimiz var. Tüm bunların sebebi ecdadımızın hayatını feda etmesi. Biz de bu mirasa layık olmaya çalışacak çocuklarımızı bu mana ile büyüteceğiz, vatanımıza dört elle sarılacağız.” Dedi.

101 yıl önce Cumhuriyeti kuran irade sayesinde demokratik bir devlet kurulduğunu belirten Vali Işın, “Ülkemiz milleti ile birlikte ebediyen yurt olarak kalacaktır. Bayrağımız sürekli dalgalanacak ezanımız semalarda sürekli okunacaktır.” Dedi. Gençlerin her kötü alışkanlıktan korunarak vatanını sevmeyi öğrenmesinin önemine vurgu yapan Vali Işın, bu sayede vatana ihanet edenlere fırsat verilmeyeceğini belirtti.  

‘KÜTAHYA GELECEĞİN YILDIZ ŞEHİRLERDEN OLACAK’

Kütahya’nın yeryüzünün cennet köşelerinden biri olduğuna dikkat çeken Işın, sözlerine şöyle son verdi: “Yer altı ve yer üstü zenginliklerimiz var. Borun yüzde 40’ı da burada üretiliyor. Ateşte açan çiçekler burada neşredilir. Burası çininin, seramiğin, porselen şehridir. Sanayimiz tarımımız kültürümüz tarihi değerlerimiz ile Kütahya, geleceğin yıldız şehirlerden birisi olacaktır. Gelecekte bu memlekete katkı sağlayacak herekse minnettarız.” Protokol konuşmalarının ardından Müftü Yardımcısı Bahtiyar Kargıoğlu dua etti. Halk oyunları gösterisi, Mehter Marşı konseri ile devam eden programda Kütahyalılar, şehirlerinin fethinin 950. Yıldönümünü ve Hıdırellez’i coşkuyla kutladı.

M. RIDVAN CEBECİOĞLU




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *