KAMPÜSTEKİ GOLETTE HIDIRELLEZ YOĞUNLUĞU: DİLEKLER SUYA DÜŞTÜ

127

Hıdırellez akşamı gül dibine gömdükleri dileklerin gerçek olması için dün, DPÜ Evliya Çelebi Yerleşkesindeki gölete koşan vatandaşlar bir sürpriz ile karşılaştı. Goldeki dilek yoğunluğundan dertli bir vatandaşın kıyıya astığı uyarı, yüzlerde gülümseme yaşattı.

Büyük bir coğrafyada baharın müjdecisi, bolluğun ve bereketin sembolü olan Hıdırellez tüm Anadolu’da olduğu gibi Kütahya’da da coşkuyla kutlandı. Vatandaşlar büyüklerinden öğrendikleri yıllardır devam ettirilen geleneklerin birçoğunu bu sene de sürdürdü.

EN POPÜLER GELENEK

Hıdırellez geleneklerinin en bilineni ise 5 Mayıs’ı 6 Mayıs’a bağlayan gece dileklerin bir kâğıda yazılarak ya da resminin çizilerek gül dalına bağlanması ya da gülfidanının toprağına gömülmesi. Bir gece dalda ya da toprak altına bekleyen dileklerin ertesi sabah geri alınarak suya atılması ile gerçek olunacağına inanılıyor.

Son dönemde sosyal medyanın da etkisiyle git gide popüler hale gelen bu gelenek, Kütahya’da Hıdırellez gecesi çok sayıda vatandaş tarafından uygulandı. Ancak dün sabah dilekler geri alınırken vatandaşları “Dileğimi suyla nasıl buluşturacağım?” endişesi sardı. Akıllara merkeze en yakın su kaynaklarından biri olan DPÜ Evliya Çelebi Yerleşkesindeki göletin gelmesiyle vatandaşlar dileklerini alıp kampüse koştu. Geleneğe, hayalleri gelecekte olan çok sayıda öğrencinin de katılmasıyla golde Hıdırellez dileği yoğunluğu oluştu. 

‘ONUN YERİNE GİDİN DUA EDİN’

Dün, gün boyunca yaşanan yoğunluktan esprili bir dille şikayet eden kim olduğu bilinmeyen bir vatandaş golün kıyısındaki demirlere, “Lütfen gole Hıdırellez ritüeli kağıdı atmayın. Hepsini çıkarıp okuyoruz. Golü kirletmeyin, lütfen saçmalamayın onu yerine gidin dua edin.” yazılı bir kağıt astı. Yüzlerde gülümseme oluşturan yazıyı okuyan kimi vatandaşlar dileklerini suya atmaktan vazgeçerken kimileri ise dileğine kıyamayıp suya bıraktı.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *