‘SÜRECİN UZAMASINDAKİ TEK SEBEP CAMİ’Yİ KORUMAK’ İHALE YAKINDA

447

Çinili Cami’de sürecin uzamasındaki tek sebebin böylesine anlamlı bir eserin korunması olduğunu belirten DPÜ Rektörü Prof. Dr. Kazım Uysal, onaylanan projenin bu seneye yetişmese de birkaç ay içinde ihaleye çıkacağını belirtti. Uysal, kamuoyuna Çinili Cami’nin yıkılmadan korunması için gösterdikleri çabayı da hatırlattı.

Geçtiğimiz günlerde Çinili Cami önünde yapılan basın açıklamasının ardından açıklamalarda bulunan Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Rektörü Prof. Dr. Kazım Uysal, Çinili Cami’nin restorasyonunda Kütahya’nın kazanımı için sürece dâhil olan tüm dinamiklerin ortak hareket etmesi gerektiğinin altını çizdi.

‘TAŞI KALDIRSAK ONAY ALMAK ZORUNDAYIZ’

Çinili Cami’nin yıkılmadan yapılması için gösterdikleri büyük çabayı özetleyen Rektör Uysal, Anıtlar Kurulu’nun projeyi onaylamasının ardından ihale için çalışıldığını belirtti.  Tarihi bir eserin yıkılmaması için gösterdikleri çaba sebebiyle sürecin uzadığına vurgu yapan Rektör Uysal, “Orası bizim uhdemizde fakat korunan bir yer. Orada bir taşı kaldırsak aldığımız tüm kararları Anıtlar Kurulu’na onaylatmak zorundayız biz. Yenileme çalışmasında ihaleye çıkacak ekibe bir ağaç dalı engel olsa Anıtlar Kurulu’na gitmek, daha sonra şadırvan engel olsa tekrar tekrar kurula gitmek zorundayız biz.” İfadelerini kullandı.

‘BU SENEYE YETİŞMEZ’

Süreçte ne üniversitenin ne de başka bir kurumun ihmali olmadığına dikkat çeken Uysal, “Keşke ilk rapordaki akademisyenler yıkmadan yapma oluru verseydi. Bizim iki ayrı üniversite heyeti yıkılsın derken gönlümüz razı olmadı Yıkmadan yapacağız inadıyla bu süreç bu kadar uzadı. Yıkıp yapacak olsaydık 10 tane cami yapardık Maksat bu değil ki. Tüm bu arayışlar bunun gayretidir” dedi. Projenin yakında ihaleye çıkacağını belirten Uysal, “Yıl değil aylar içinde ihale şartları hazırlanacak ve çıkacağız. Ancak bu yıla yetişmez yılsonuna geldik. Muhtemelen önümüzdeki yıla sarkar.” Dedi. 

‘AMACIMIZ ÜZÜM YEMEK BAĞCIYI DÖVMEK DEĞİL”

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Rektörü Prof. Dr. Kazım Uysal, geçtiğimiz günlerde Çinili Cami önünde yapılan basın açıklamasının ardından cami restorasyonundan gelinen son aşama hakkında bilgi verdi. Restorasyona bütüncül bakılmadan yapılan eleştirilerinin kendilerini üzdüğünü ifade eden Rektör Uysal, “Bilmeden konuşanlara gönül koyuyorum açıklamadan ötürü son derece üzüldüm, biz bunu hak etmedi. Biz üzüm yemek istiyoruz bağcıyı dövmek değil.” Dedi.

2016’da rahmetli Ahmet Yakupoğlu’nun tüm eserlerinin DPÜ’ye devredildiğini belirten Rektör Uydal, “2018’de zemindeki kayma sebebiyle yıkılma riskinden ötürü cami ibadete kapatıldı. DPÜ o dönem hemen faaliyete geçmiş Gazi Üniversitesi’nden bir heyet incelemiş caminin yık olmasına karar vermişler daha sonra hem Anıtla Kurulu hem de DPÜ caminin yıkılmasına razı olamamış. Daha sonra Osmangazi’den bir ekip gelmiş onlar da caminin ve minarenin yıkılmasına karar vermişler. O arada ben DPÜ’ye atandım.” İfadelerini kullandı.

‘YAKUPOĞLU İNSANLIĞIN BİR DEĞERİ’

Yakupoğlu’nun elinden çıkmış işçiliğini yapmış içinde namaz kılmış ruhaniyetinin olduğu bir yapıyı değil Yakupoğlu’nun elinden çıkan Kütahya adına ne varsa çeşmelerinin, resimlerinin her şeyin korunması taraftar olduklarını belirten Uysal, işin maddesinde değil manasında olduklarını dile getirdi. Yakupoğlu’nun sadece Kütahya’nın değil tüm insanlığın bir değeri olduğunun farkında olduklarına vurgu yapan Uysal, iki üniversitenin iki ekibi “yıkılması lazım derken zemin bina müsait değil” derken bir heyet daha kurma kararı aldıklarını hatırlattı.

KOMİSYONLARA 600 BİN TL MASRAF YAPILDI

Yeni kurulan heyetle  dünyada söz sahibi üç tane akademisyeni görevlendirdiklerini belirten Uysal, “O zamana kadar tüm bu komisyonların rapor hazırlaması için 500-600 bin TL civarında masraf etmişiz yani bir çıkış yolu arıyoruz. Dedik ki biz bu eseri yıkmadan aslına uygun korumak istiyoruz. Bize çalışın bilimin teknolojinin tüm verilerini kullanın bize bu eseri yıkmadan nasıl koruruz yolunu araştırın. Bu gerekten bir araştırmaydı. İki tane üniversite heyetinin akidemsilerin yıkılsın dediği eser hakkında bu arkadaşlarımız gerçekten çalıştılar yeni şeyler ürettiler bize rapor geldi. Cami’yi kafes içine alacağız yıkmadan koruyacağız ama minareyi yıkacağız” dediler.” Şeklinde konuştu.

‘MÜZE BİTMEK ÜZERE’

Süreçte Vali Ali Çelik’in de büyük bir emeği olduğuna değinerek şükranlarını sunan Uysal, “Biz yine kendisi ve anıtlar kurulu ile toplandık dedik ki “Hayır olmaz minare de aslına uygun korunacak.” Arkadaşlarımız dedi ki “Minare yığma biz bunu yaparsak dünyada ilk olacak”. “Olsun biz ilki yapalım” dedik. Yine üstüne düşündüler. Bakın bu kolay değil bir sürü alternatif üzerine çalışılıyor. İkinci raporda minareyi blok blok keserek koruyabiliriz dediler ve biz o projeyi kabul ettik Anıtlar Kurulu da  yaklaşık 2 ay önce onayladı.” İfadelerini kullandı. Anıtlar kurulunun onayı ardından yakında ihaleye çıkacaklarını açıklayan Uysal, Ahmet Yakupoğlu Müzesi’nde sona yaklaştıklarını belirtti. Uysal, Ahmet Yakupoğlu’nun evindeki restorasyon çalışmalarının da bitmek üzere olduğunu vurguladı.

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *