YILDIZI PARLAYAN ŞEHİR/UŞAK

547

   Kütahya’nın olduğu gibi Uşak’ında kadim bir tarihi var.  M.Ö 4000 yılından itibaren yerleşim bölgesi olarak kullanıldığı anlaşılmaktadır. Hitit krallığı hakimiyetinde bulunan bölge, M.Ö. 2500’lerde Luvi istilasına uğramış, Hitit Krallığı dağıtıldıktan sonra, M.Ö. 1000 yıllarında Ege göçleri ile boğazlardan gelen Frigyalılar’ın egemenliğine girmiştir. M.Ö. 7. Yüzyıllarda Lidyalılar ile Frigyalılar arasında paylaşılmıştır. Dünyada ilk parayı kullanan Lidyalılar, Uşak’ın batısında hakimiyet sürdürmüşlerdir. Lidyalılar zamanında Ege bölgesini yakın doğuya bağlayan tarihi ” Kral yolu” Uşak’tan geçmiştir.  M.Ö. 6. Yüzyılda bütün Anadolu Pers İmparatorluğuna bağlanmıştır. Nasıl parayı ilk kullanan Lidyalıların olduğu söyleniyorsa Karahallıların ise Gayme’yi ilk kullananlar olduğu söyleniyor.

 M.Ö. 4.yüzyılda Büyük İskender’in Pers İmparatorluğunu yıkmasıyla bölge önce Makedonya Devleti daha sonra Bergama Krallığı ve M.Ö. 2. yüzyılda Roma İmparatorluğu, M.S.395 yılında Roma İmparatorluğunun ikiye ayrılmasıyla 700 yıl boyunca Bizans hakimiyetinde kalmıştır.

1071 Malazgirt zaferinden sonra Anadolu’nun fethi ile görevlendirilen 1. Süleyman Şah, Uşak’ı Selçuklu Devletin katmıştır.  Selçukluların dağılmasından sonra ki beylikler döneminde Germiyanoğulları bölgede hakimiyet sürmüş. 1391 yılında Yıldırım Beyazıt tarafından Osmanoğulları’na katılmıştır. Fetret devri boyunca Karamanlılar elinde kalmış, 1414’de tekrar Germiyanoğulları’na geçmiş. 1429 ‘da Osmanlı Devleti’ne katılmıştır. Uşak’ın İstiklal savaşında önemli bir yeri vardır. Yunan orduları komutanı General Trikopis merkez Göğem köyünde esir alınmıştır. 1 Eylül 1922’de Uşak işgalden kurtulmuş. 2 Eylül 1922’de Atatürk ve İnönü şehre gelerek karargâh kurmuşlar. Trikopis’in kılıcını bugün Atatürk ve Etnografya müzesi olan evde teslim almışlardır. Kütahya iline bağlı bir ilçe iken 15 Temmuz 1953 yılında çıkarılan 6129 Sayılı Kanun ile il statüsüne kavuşmuştur.

 Bu şirin ilimizin adı üzerine çeşitli rivayetler olsa da Uşak kelimesi, Çağatay Türkçesinde ” Oğul, Torun” Arapça ‘da ” Aşıklar” halk dilinde ise ” Esir, Köle ” olarak üç anlam ifade etmektedir. Bir yer adı olarak Uşak, ne Anadolu’da Türklerden önce yaşayanların verdiği bir adın uzantısı, ne de Türkçe bir kelimedir. Uşak adının birden çok anlamı olmasına rağmen bir yerleşim bölgesine isim olarak verilmesi arasında bir bağlantı kurmak güçtür. Evliya Çelebi Seyahatnamesinde şiddetli olarak verdiği bu yer adını verilmiş nedenini şöyle açıklamaktadır. Bazen ” Uşşak” bazen de ” Uşak ” şeklinde yazılan şehrin adı hakkında bir takım efsanevi rivayetler bulunmaktadır. 

Her ne olursa olsun Uşak şehrimiz bu ismiyle de güzeldir. Geleneklerini ve göreneklerini yaşatan Uşak’ta komşuluk ilişkilerine önem verildiği söyleniyor. Üretmeyi seven şehir konum itibariyle kalkınıp gelişmeye müsait olduğu için özel sektör bu şehre ilgi gösteriyor. Dericilikte öncü şehirlerden biri Uşak’ta Müthiş bir yapılaşma olduğu gibi şehir hastanesi ve hemen yanı başında doğum ve kadın hastanesi bitmiş bugün mükemmel şekilde hizmet veriyorlar. Uşak’tan geçecek olan Ankara, İzmir Hızlı Tren Hattı çalışması devam ediyor. Esnafın tacir anlayışıyla müşterilerine karşı saygılı davranıyorlar. Bunu halka açık pazaryerlerinde görebiliyorsunuz. Cumartesi günü kızımızın ikamet ettiği yere yakın olan Kemal Öz pazar yerine gittik. Her türlü gıda ürünlerinin satıldığı pazarda müşterinin seçme özgürlüğü var. Gezerken damadımızın bir komşusuyla tanıştık. Bana ” Pazarımızı nasıl buldunuz” diye sordu. Bende ‘gördüğüm kadarıyla alanda memnun satanda memnun. Zira müşteri her şeyi kendi seçerek alıyor, gönül rahatlığıyla alışverişini yapıyor. Kütahya’da seçemezsiniz’ diye cevap verince ” Nasıl yani pazarcı poşetinize ne koyarsa siz onu alıyorsunuz öylemi?”  ‘Evet öyle’ deyince bunu şaşkınlıkla karşılayarak, Belediye ne güne duruyor dedi. ‘ Valla Belediyede, pazarcıda yerinde duruyor’. Neden Kütahya’da bu olmuyor sorusunun cevabını veremiyorum. Bu duyguyla pazaryerini baştan başa dolaştım müşteri memnuniyeti gördüm. Çünkü ürünü kendi seçmişti. O ara pazaryerinin iki duvarına yazılmış “BEREKETLİ OLSUN” başlığı altında Ahi Evran’ın şu sözü ilişti gözüme.” HAK İLE SABIR DİLEYİP BİZE GELEN BİZDENDENDİR,AKIL VE AHLAK İLE ÇALIŞIP BİZİ GEÇEN BİZDENDEİR”.  İmza Uşak Belediye Başkanı Mehmet Cakın.  Sağlıcakla kalın bizimle kalın değerli GAZETE KIRKÜÇ okurları. 




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *