SIRADA KAZ TİRİDİVAR

1036

Coğrafi İşaret Belgeli ürün sayımız Simav’ın Eynal Domatesi, Emet’in Kebabı ve Gediz’in Höşmerimiyle 18 oldu.

Sırada bütün bir bölgemizin en yaygın özel yemeği/ürünü  “Kaz Tiridi” var.

Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Necati Gültekin bugünlerde Kaz Tiridinin de Coğrafi İşaret Belgesini heyecanla beklediklerini, onun da tescil edilmesiyle İşaret Belgeli Ürün sayımızın 19 olacağını söyledi. Sayın Gültekin’ in bu konudaki samimi ve gayretli çalışmalarını bu şehrin bir ferdi olarak takdirle karşılıyor ve kutluyorum.

Yöresel Ürünlerin geleneksellik ve kalite bakımından tescil edilmesi Coğrafi İşaret olarak ifade ediliyor.

Böylece ürünün marka değeri yükseliyor, prestiji artıyor, pazarı da genişliyor.

**

Kütahya gezip dolaşmayı, yeni yerler görmeyi sevenler için tarihi ve doğal güzellikleri, sanatı ve sanatçılarının yanı sıra bir türlü gün yüzüne çıkartamadığımız, anlatıp tanıtamadığımız zengin/yöresel/mutfak kültürümüzle de Saklı Bir Gastronomi Şehri.

Her şeye rağmen son zamanlarda güzel işlerin de yapıldığını söylemem lâzım. Meselâ TRT’de Turgay Başyayla, Beyaz TV’de Belma Belen’ nin ve Ülke TV’ nin Kütahya’ yı ve Yöresel Yemekleri tanıtıp anlattıkları programlar çok güzeldi ve beğeniyle izlendi. Bu yapımların gerçekleşmesinde emeği geçen, katkısı ola herkese  teşekkür ediyoruz.

Bu tür programlar devam etmeli. Bir çok şehrin yaptığı gibi Ankara, İstanbul başta olmak üzere önemli merkezlerde “Kütahya Günleri” adıyla festivaller de düzenlenebilir. Kütahyalılar Federasyonunun İzmir’de yaptığı program gibi.

**

Bugüne kadar Coğrafi İşaret Belgesi alan 18 ürünümüz:     Kütahya merkezin Çinisi, Cimcik Aşı, Bitli Helvası, Köpük Helvası, Paşa Helvası, Kızılcık Tarhanası. Tavşanlı’nın  Leblebisi, Güveci. Simav’ın  Halısı, Kestanesi, Eynal Domatesi. Gediz’ in Tarhanası, Güveci, Höşmerimi. Emet’in  Pidesi, Kebabı. Şaphane’nin Vişnesi. Pazarlar ‘ın  Kirazı.

Kütahya bölgemizin “Kaz Tiridi” nin de listeye eklenmesiyle işaret belgeli ürün sayımız 19 olacak. Darısı diğerlerinin başına.

**

Bu işin bir de Avrupa ayağı, AB  Coğrafi İşaret listesi var. Ticaret Borsası Başkanı Gültekin AB’nin Coğrafi İşaret Listesinde Türkiye’ den Antep Baklavası, Aydın İnciri, Malatya Kayısısı, Taşköprü Sarımsağı, Milas Zeytin Yağı ve Bayramiç Beyazı olmak üzere 7 tescilli ürünün yer aldığını, AB listesine Türkiye ‘den 8.nci  ürün olarak Pazarlar Kirazının girmesi için çalışmalara başladıklarını söyledi. Pazarlar Kirazının bu listeye dahil olması Kütahya ve Pazarlar için büyük bir prestij olacaktır.

**

Bize özgü yöresel yemek ve ürünlerimizi tescilletip coğrafi işaret almanın bir adım ötesine taşıyabilirsek, ürünlerimiz, esas o zaman daha bir değerlenecek, kıymetlenecek ve anlam kazanacaktır.

Kütahya bu potansiyele sahip.

Galın salıcakla.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *