KÜTAHYA FAYI 7.1’LİK DEPREM ÜRETEBİLECEK GÜÇTE: DEPREM ÖNLEMLERİ ALINDI MI?

245

AFAD verilerine göre Kütahya’da 7 büyüklüğünde bir deprem olması durumunda; 16 Bin 412 binanın yıkılacağını dile getiren CHP Kütahya İl Başkanı Dr. Zeliha Aksaz Şahbaz, Merkezde 31 Bin 500 konutun zemin sıvılaşma riskli bölgesinde olduğunu belirtti. Aksaz Şahbaz, Kütahya’da olası bir deprem için ne gibi önlemler alındığını sorguladı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kütahya İl Başkanı Dr. Zeliha Aksaz Şahbaz, Kütahya’daki deprem tehdidi hakkında uyarılarda bulundu.

Kahramanmaraş merkezli büyük depremde resmi verilere göre 40 binin üzerinde vatandaşın hayatını kaybettiğini; enkaz altında kalan ve kayıp olan vatandaşlarla rakamın kat kat üzerinde olacağını belirten Aksaz Şahbaz, hayatını kaybeden vatandaşlara Allah’tan rahmet yakınlarına baş sağlığı ve sabır, yaralılara acil şifalar diledi

Depremde yıkılan şehirlerin ranta göre değil bilimsel verilerle yeniden planlanması gerektiğini vurgulayan Aksaz Şahbaz, “2021 yılında Kütahya Valiliği il afet ve acil durum müdürlüğü AFAD tarafından hazırlanan İl Risk Azaltma Planında (İRAP) çok çarpıcı veriler dikkat çekmektedir. Kütahya fayı yaklaşık 48 km olup en az 6,5 ve üzerinde deprem üretebilecek potansiyelde diri bir faydır. Kütahya il sınırları içerisinde tanımlanmış 16 adet diri fay bulunmaktadır. Bu fayların üretebilecekleri maksimum deprem büyüklüğü 7.1 olarak öngörülmüştür” ifadelerini kullandı.

AFAD verilerine göre Kütahya’daki 134 bin 759 meskenin yüzde 58’inin 2002 sonrası iskan aldığına dikkat çeken Aksaz Şahbaz, Merkez mahallelerinin yüzde 26’sı ve 31 Bin 500 meskenin zemini sıvılaşma riskli bölgede yer aldığını vurguladı.

‘KÜTAHYA’DA 21 BİN 121 BİNA AĞIR HASAR ALIR’

AFAD verilerine göre Kütahya’da 7 büyüklüğünde  bir deprem olması durumunda; 107 Bin 465 binadan 16 Bin 412’sinin yıkılacağı,  21 Bin 121’inde ağır hasar meydana geleceği, depremden 407Bin  nüfusun etkileneceği, 3 Bin 758 can kaybı, 7 Bin 45 ağır yaralı olacağı, 145 Bin 477 geçici barınma ihtiyacı ortaya çıkacağının öngörüldüğünü dile getiren Aksaz Şahbaz, “Kütahya fayında veya çok sıklıkla deprem ürettiği  bilinen Gediz fay zonunda meydana gelebilecek bir deprem durumunda yaşanabilecek  kayıplara karşı ne gibi önlemler alınmaktadır?” sorusunu yöneltti.

Zemininin sıvılaşma riskine karşı ne gibi önlem alındığını soran Aksaz Şahbaz, “Mevcut yapılara sıvılaşma riskine karşı uygun olan zemin iyileştirme metotları uygulanmış mıdır? Kat yüksekliği zemine uygun hakim titreşim periyotları dikkate alınarak değerlendirme yapılmış mıdır? Mevcut binalarda depreme dayanıklılığı kontrol edilmekte midir? Ediliyorsa ne kadarı muayene edilerek depremde meydana gelebilecek hasar durumu belirlenmiştir?“Etigümüş madeni tesisleri ve içinde binlerce ton siyanür, arsenik ve ağır metal pasası bulunduran havuzların olası bir deprem durumunda Kütahya’ya getirebileceği riskler ve bu havuzların depreme dayanıklılık durumu kontrol edilmiş midir?” ifadelerini kullandı.

‘GÜMÜŞ HAVUZLARI KONTROL EDİLİYOR MU?’

Bu konuda raporda herhangi bir veriye rastlanılmadığını belirten Aksaz Şahbaz, “Kütahya’da olması muhtemel böyle bir depremin Etigümüş tesislerinde meydana getirebileceği olası sonuçlar,  halk sağlığına, Kütahya havzasının akarsu ve sularına getirebileceği etkiler yapabileceği etkiler değerlendirilmiş ve buna göre önlem alınmış mıdır?”

“Su depoları şehrin alt yapısı ne durumdadır? Deprem ve diğer afetlerin gerçekleşmesi durumunda halkımızın toplanacağı toplanma alanları ile  çadır ve kontenyer kurma merkezleri belirlenmiş midir? İlimizde yeterince afet çadırı bulunmakta mıdır? Geçici konaklama için çadır ve konteynır stokları ne kadardır ve nerde saklanmaktadır? Afet anında ilk yardımda bulunacak yeterli personel ve ekipman mevcut mudur?  Afet anında özel kuruluşlardan Makine ve ekipman ve ilk yardım personeli sağlanması konusunda çalışma yapılmış mıdır? İş makinası ve vinçlerin AFAD’da kaydı tutulmakta mıdır? Mevcut binaların güçlendirilmesi ve yıkılma olasılığı yüksek binaların yeniden yapılması, kentsel dönüşüm için yıllar içinde kullanılan ve kullanım için ayrılan bütçe ne kadardır? Yirmi yılı aşkın süredir toplanan deprem vergilerinden ne kadar pay ayrılmıştır? Bu bütçe ile ne yapılmıştır?” şeklinde konuştu.

‘KENTSEL DÖNÜŞÜM GECİKMEMELİ’

Mevcut raporun çok yüzeysel bir şekilde hazırlandığına dikkat çeken Aksaz Şahbaz, il genelinde birlikte ayrıntılı risk raporun bilimsel veriler ışığında tekrar hazırlanarak kurumlara bildirmesi gerektiğini ifade etti. Aksaz Şahbaz, depreme ve diğer afetlere karşı gerekli önlemlerin, bina iyileştirmelerinin ve güçlendirmelerinin, gecikilmeden yapılmasını, kentsel dönüşüm yapılan mahallelerde yerleşimin bilimsel yöntemlerle ve halk mağdur edilmeden zaman kaybedilmeden yapılması, kentsel dönüşümü rant değil insan odaklı, ve kent planlaması yapılarak mümkün olduğunca yerinde dönüşüm ile gerçekleştirilmesi, Kütahya sınırları içinde bulunan ve il etkileyecek fayların üniversiteler ve MTA gibi kurumlarla detaylı olarak incelenerek potansiyel risklerin belirlenmesini talep etti.

‘GAYBİEFENDİ’NİN İMARA AÇILMASI

YENİDEN DEĞERLENDİRİLMELİ’

Kütahya Belediyesinin afet konusunda duyarlı olmasını, deprem riski yüksek sıvılaşma riski yüksek zeminlerin imara açılmamasını, Vazokule, Yedigöller, kent meydanı gibi kozmetik projeler yerine kaynakların depreme karşı önlemler için kullanılması gerektiğini belirten Aksaz Şahbaz, taşkın ve deprem riski yüksek Gaybiefendi Mahallesi’ndeki alanın imara açılması kararının yeniden değerlendirilmesinin şart olduğunu vurguladı.

Afet senaryolarının dikkatle hazırlanması, görevli personelin eğitime tabi tutulması gerektiğini dile getiren Aksaz Şahbaz, alınacak önlemler ve yapılması gerekenler konusunda vatandaşın da bilgilendirilmesi gerektiğini söyledi.  

ŞEYMA DÖNMEZ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *