KUTSO MECLİS BAŞKANI NAFİ GÜRAL KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN ÖNEMİNE DEĞİNDİ: ‘KÜTAHYA DAĞDAN OVALARA YAYILDI’

379

Kütahya’da yüksek yerlerde olan yerleşimin zamanla ovalara yayıldığını ifade eden KUTSO Meclis Başkanı Nafi Güral, “Şu an yerleşim alanlarının çok önemli bölümü ovada ve bazı yerlerde çok eski binalar var, buraları gördüğümde inanın ürküyorum.” Dedi. Nafi Güral, şehirde kentsel dönüşümün şart olduğuna da değindi

Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası (KUTSO) Şubat ayı meslek komiteleri toplantısı, KUTSO Meclis Başkanı Nafi Güral, KUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Esin Güral Argat, Meclis ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Meslek Komitesi Başkanları ve üyelerinin katılımıyla, KUTSO toplantı salonunda gerçekleştirildi.

Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası (KUTSO) Şubat ayı meslek komiteleri toplantısı deprem gündemi ile yapıldı. Toplantıda konuşan KUTSO Meclis Başkanı Nafi Güral, önemli açıklamalarda bulundu. Geçmişte Kütahya’da, bütün yerleşimin yüksek yerlerde olduğunu ifade eden Nafi Güral, “Taban yerlerde yani ovada yapılaşma yoktu, o tarihlerde büyüklerimiz de “Yerleşim yüksek yerlerde olacak, zemin yerlerde ziraate ayrılacak” derlerdi, demek ki. Ova yerler sadece ziraat için değil, aynı zamanda depremden korunmuş olmak için önemliydi.” Dedi.

‘BİNALARI GÖRDÜĞÜMDE ÜRKÜYORUM’

Kütahya’nın şu an önemli ölçüde ovaya yayılmış durumda olduğuna da dikkat çeken Güral, “Semt semt isimlerini söylemek istemiyorum, panik olmasın diye, gözünüzü o istikametlere çevirin göreceksiniz. Kütahya yerleşim alanlarının çok önemli bölümü ovada ve bazı yerlerde çok eski binalar var, buraları gördüğümde inanın ürküyorum.” Şeklinde konuştu.

‘KENTSEL DÖNÜŞÜME RAZI OLUNMALI’

Kütahyalının böyle bir ortamda yaşamaya mahkûm olmaması gerektiğini belirten Güral, bunun için kentsel dönüşümün desteklenmesinin önemine vurgu yaptı. Kütahya Belediyesi’nin bu konuda çok kapsamlı çalışmalarının olduğunu hatırlatan Nafi Güral, insanların kentsel dönüşüme razı edilmesi gerektiğini açıkladı. 

  • Depremin ülkemizin engellenemez, somut bir gerçeği olduğunu belirten KUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Esin Güral Argat, “Ancak depremin etkilerini ve yıkıcılığını bilimi çözümün ortasına alan politikalarla en aza indirmemiz mümkün. Bunun hızlıca oluşturduğumuz aksiyon planlarını hayata geçirmeliyiz. Bu konuda önlem almadığımız her dakikanın yerine konulamayacak zararlar verdiğini unutmamalıyız. Bilinçli vatandaş refleksi ile ilerlemeliyiz.” İfadelerini kullandı.

‘1 MİLYON KONTEYNER İHTİYACI VAR’

Depremin ardından hızlıca yardım kampanyası başlattıklarını belirten Esin Güral Argat, “Birkaç gün sonra da bölgede görev yapan Sayın Valimiz arayarak konteyner ihtiyacı olduğunu belirtti. Hızlıca organize olduk. KUTSO olarak afetzedelerimizin barınma ihtiyacını giderebilmek amacıyla Kütahya Valiliği himayelerinde, Kütahya Belediyesi, KÜTBO, Gediz TSO, Tavşanlı TSO ve Simav TSO’nun katkılarıyla Hatay’da 1000 konteynerden oluşan kardeş konteyner kent kurma hedefi belirledik. Kampanyamıza bağışlar sürüyor. Depreme ilişkin ilk hasar tahminlerine göre, bölgede acil barınma ihtiyacı bulunan hane halkı sayısı 4 milyonu aşıyor, konteyner ihtiyacı da yaklaşık bir milyon olarak gösteriliyor. Sadece üyelerimiz nezdinde değil, Kütahya genelinde ve Kütahya dışından da önemli destekler aldık, almaya da devam ediyoruz, yardım kampanyamız da devam ediyor”dedi.

‘KENTSEL DÖNÜŞÜM ACİL ÖNEM KAZANDI’

Ülke olarak bir an önce toparlanmak için, çalışabilen, değer üretebilen kesimin gerekli destekleri alarak üretime devam etmesi gerektiğinin altını çizen Güral Argat, görüş ve önerilerini hem TOBB’a, hem de gerekli bakanlıklara ilettiklerini ifade etti. Kütahya nezdinde depremle ilgili alınacak önlemler için de öncelikle Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık ile görüş alışverişinde bulunduklarını ifade eden Güral Argat, Kütahya’da özellikle kentsel dönüşümün acil önem kazandığına dikkat çekerek “Kentsel dönüşümle ilgili, parsel bazında değil, ada bazında değerlendirilmesi, bunun hızla hayata geçirilmesi konusunda Belediye Başkanımızın da son derece kararlı olduğunu gördük.” Dedi. Güral Argat, OSB’lerde toplanma alanlarının ayrılması, depremle ilgili malzemelerin, ilk yardım araç ve gereçlerinin depolanması ve çadır kentlerin, konteyner kentlerin kurulması için zeminlerin altyapısının hazırlanarak hazır halde bekletilmesi gibi önerileri de ilgili mercilere ilettiklerini dile getirdi.

KUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Esin Güral Argat’ın konuşmasının ardından, KUTSO Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Alkış tarafından komite üyelerinin, yönetmelik gereğince toplantılara katılım durumlarına ve komitelerden iletilen konularda yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Üyelerin fuar vb. devlet desteklerinden yararlanmasının artırılması amacıyla uluslararası katılım etkinlikleri düzenleneceği bildirildi. KUTSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Emin Yüce tarafından, 25-29 Nisan tarihlerinde üyelerin katılımıyla düzenlenecek olan Özbekistan ziyareti hakkında bilgi paylaşıldı.

Gündemde yer alan bu bilgilendirmelerin ardından, KUTSO Meclis Başkanı Nafi Güral, “Odamız her ne kadar ekonomik ve ticari olarak üyelerimize hizmet etmekle görevli olsa da, görevlerimizin arasında sosyal sorumluluk yükümlülüklerimiz var. Kütahya’da kentsel dönüşümün mutlak surette hayata geçirilmesinin sizler gibi kanaat önderleri tarafından dile getirilmesi ve kentsel dönüşümün gerçekleşmesinin sağlanmasında önemli katkılarınızın olması bekleniyor.” Şeklinde konuştu.

Kütahya’da kentsel dönüşümün önemine vurgu yapan Nafi Güral, “Paran mı canın mı diye bir tabir vardır, şimdi Türkiye bu noktada. Eğer biz bunu beceremezsek sıkıntı yaşarız, Kütahya’da yüksek kesimlerde bulunan evlerin, ovaya göre daha emniyetli olduğunu düşünmemiz lazım.” Dedi.

NAFİ GÜRAL 15 YIL ÖNCEKİ ÖNERİSİNİ HATIRLATTI

Nafi Güral, ilk olarak yaklaşık 10, 15 yıl önce dile getirdiği önerisinden de şu sözlerle bahsetti: “Kümaş’tan Yoncalı’ya doğru ve Kümaş’tan 1.OSB önünden geçip Afyon yoluna doğru açılacak çevre yolu oluşturulsun. Bu çevre yolunun Afyon istikametinde olan yerinde, küçük sanayi çarşısı, KOBİ OSB gibi sanayi kuruluşları yer alsın Yoncalı istikametinde Yoncalı’ya kadar olan yaklaşık 15, 20 kilometre yol çevresi yerleşim olarak planlansın.

İstikamet 17 km. uzunluk 4 km. derinlik tahmin edersek yaklaşık 60/70 km2 alanın tahminen %70 %80 kadarı kamu arazisi, devletten sembolik bedelle belediye tarafından satın alınsın, şahıs arazileri ile birlikte imar uygulaması yapılsın, belediyemiz hem çok önemli bir hizmet yapmış olur, aynı zamanda çok uzun yıllar arsa satışlarından gelir temin eder.

O tarihlerde Vilayet, Belediye, Adliye, Emniyet Müdürlüğü, Kültür Sarayı binaları için yer lazımdı. Bu bölge şehir plancıları tarafından planlansın, En kıymetli bölümü resmi daireler kampüsü olsun.  Kampüs merkezinin tam karşısında devletin büyüklüğünü temsil edecek devasa bir hükümet binası, Hükümet binasının bir yanında Belediye ve Kültür Sarayı Diğer tarafında Adliye ve Emniyet Müdürlüğü, Kampüsün merkezindeki devasa alan rekreasyon ve tören alanı olsun, bütün törenler etkinlikler o meydanda yapılsın.

Bir başka alan eğitim kampüsü olarak planlansın, taşımalı eğitime geçelim, eğitim kampüsünün merkezinde çocuklara öğle saatlerinde yemek verebileceğimiz bir imkân yaratılsın, çünkü bizim çocuklarımızın beslenme konusunda desteğe ihtiyacı var. Bir başka alan sağlık kampüsü olsun. Şurası ticaret merkezi, şurası yüksek yapılar, burası tek katlı yapılar olarak planlanabilirdi. Olabildiğince geniş bulvarlar, geniş sokaklar, geniş caddeler yapılsın, dolayısıyla yepyeni bir Kütahya olsun düşüncelerimiz maalesef olamadı. Belki bugün bu gündeme gelebilir.

‘OVADAN KURTULMAMIZ LAZIM

O bölge ova değil dağ olduğu için, özellikle deprem anlamında yeni bir Kütahya için uygun bir alan olabilir. Mutlak surette bizim ovadan kurtulmamız lazım, deprem yönetmeliğine uygun binalar yapmamız lazımdır. Deprem yönetmeliği yeniden değişecek, nasıl olacak, neler gelecek, bilemiyoruz, ama en önemlisi de bizim insanlarımızın sağlamlık konusunda kendilerini eğitmeleri lazım.”

Kentsel dönüşümün gelişmesi konusunda herkesin görevi olduğuna dikkat çeken Nafi Güral, “Bu konuda dirençler oluyor, bu dirençlerin de kırılması için onlara her kişinin anlayacağı şekilde gerçekleri açıklamak, kentsel dönüşümün önemini inandırmak zorundayız. İnşallah böyle sıkıntılı günler konuşulması yerine, ferah, güzel günleri konuşuruz, güzellikleri paylaşırız.” Dedi.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *