BİNTEZ EYT YASASINDA İSTENEN DÜZENLEMELERE DİKKAT ÇEKTİ

1305

‘STAJYERLİK EMEĞİ

YOK GÖRÜLMEMELİ’

Vatandaşların tahsilleri döneminde iş öğrenmek için verdiği emeğin göz ardı edilmemesi gerektiğini belirten Türkiye Emekliler Derneği Kütahya Şubesi Başkanı İlhan Bintez, stajyerlere yapılan sağlık sigortasının prim gününe eklenmesi gerektiğini belirtti. Bintez, emekli maaşlarında intibakın da şart olduğuna vurgu yaptı

‘YASALAŞMASINDAN MEMNUNİYET DUYUYORUZ’

Türkiye Emekliler Derneği Kütahya Şubesi Başkanı İlhan Bintez,  emeklilikte yaşa takılanların haklı mücadelelerinin onurlu bir zaferle sonuçlanmasından dolayı kendilerini ve EYT Federasyonu temsilcilerini tebrik etti.  EYT Yasasının hayırlı olmasını temenni eden Bintez, EYT ilgili düzenlemenin yasalaşmasından dolayı memnun olduğunu ifade etti.

‘İNTİBAK ŞART’

Emeklilik için müracaat edecek bu insanların birçoğunun maaş hesaplamalarında 2000 öncesi ve 2000 sonrası için ayrı sistem uygulanacağını belirten İlhan Bintez, “Bilhassa 2000 sonrası maaş hesaplaması ortalamayı düşürüyor. Bu nedenle büyük bir kısım emeklinin maaşları düşük olacak. Aylık bağlama sistemi yeniden düzenlenmeli ve intibakları yani güncellemeleri yapılmalıdır. İntibak yasası çıkarılmadan bu şekilde maaş bağlama sistemi emekli olacakları ve mevcut emeklileri mağdur etmektedir. EYT yasası intibak kanunu çıkarıldığı takdirde emekli olanların ve mevcut 2000 sonrası emekli olmuşların aylıklarını yükseltecektir.” İfadelerini kullandı.

Staj mağduriyetine de dikkat çeken Bintez, “İnsanlar gençlik döneminde tahsilleri esnasında bir emek verdiler. Bunun karşılığı olarak devlet ya da kurumlar sadece sağlık sigortası açısından yapılsa da bu emeği yok görmemeli, sigortaları da prime eklemelidir” şeklinde konuştu.

‘YAŞ KALKTI GÜN DURUYOR’

Bu yasanın handikabı olduğunu ifade eden İlhan Bintez, “Yaşı kaldırıyorsunuz ama sonradan koyulan bu 5000 gün duruyor. Kaldırıldıysa ikisi birden kaldırılmalıydı.  Önümüzde bir seçim var malum. İnşallah yeni düzenlemeler yapılır.” Dedi.

08 Eylül 1999 Tarihinden geçerli olan 4447 sayılı yasa ile yürürlüğe giren uygulamayla da bazı vatandaşların EYT yasasında pirim gününe takıldığını vurgulayan Bintez, “506 Sayılı yasaya göre Kadınlarda 20 yıl, Erkeklerde 25 yıl sigortalılık ve 5000 gün prim ödendiğinde emeklilik hak ediliyordu. Şimdi EYT yasasıyla 4447 sayılı yasanın getirdiği yaş sınırı kaldırıldı. Aynı yasanın getirdiği 5975 güne kadar gereken prim gün talebi 5000 gün olarak düzenlenmediği için çok sayıda insan emekli olamıyor.” İfadelerini kullandı.

İş hayatına başladığınız tarihteki uygulamadan yapılan değişiklikle yaşı kaldırıp, prim gün sayısının düzeltilmediği takdirde birçok hak mağduru yaratıldığına dikkat çeken Bintez, “EYT ‘den faydalananlara yakın sayıda prim gününe takılan insan olduğunu düşünüyoruz.” Dedi. Vatandaşların 2022 yılı sona ermeden yasa çıkmak üzere diyerek doğum, askerlik borçlanmalarını yaptığını hatırlatan Bintez, “Bir kısmı kredi çekti, bir kısmı borç buldu. 5000 günden ümitlilerdi. Ümitli olmakta da çok haklılar” ifadelerini kullandı.

‘HAKLARINI ALMALARININ TEK YOLU İNTİBAK’

Uygulamanın en kısa zamanda düzeltilmesini beklediklerini açıklayan Bintez, “Aslında düzenleme yasanın tümünde istenen bir durum. İntibak düzenlemeleri de çok gerekli. 2000 öncesi emeklilerde bu intibak yapıldı. Diyelim ki onlar 1993’de emekli olmuşlardı. 2012’de o günkü para değerinin karşılığı hesaplama yapıldı. Çalıştıkları gün ve ödendikleri prim nazara alınarak maaşlarında bir miktar artış yapıldı. 2000 sonrası emeklilerde bu yok. EYT ile emekli olacaklar bu parayı alamıyorlar çünkü intibak yok. Bu vatandaşlar mağdur. EYT beklerken 10 yıldır çalışan vatandaş bu çalışmasının karşılığını ancak intibak ile alabilecek.” şeklinde konuştu.

KÜTAHYALI EYT’LİLERDEN DERNEĞE YOĞUN İLGİ

EYT yasasından yararlanan vatandaşları bir kez daha tebrik eden Bintez, “Bu Sivil Toplum Kuruluşu çatısı altında verilen mücadelenin haklı sonucunu herkese gösterdi. Kütahya’da da çok sayıda EYT’li arkadaşlarımız dernek binasına geliyor. Dernek olarak EYT ‘lilerin haklı taleplerinin her zaman destekçisi olduk ve olacağız. Emeklilik bir haktır. Biz bu hakkın eşitlik ilkesiyle uygulanmasını hep destekledik. Bu hak hem kutsal hem de toplumumuzun en büyük maddi güvencesidir.” dedi.

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *