1 TEMMUZ-30 EYLÜL ARASINDA ORMANA GİRİŞ VE ÇIKIŞ YASAK: YANGINLA TOPYEKÜN MÜCADELE EDİLECEK

331

Orman yangınlarıyla imkânı olan tüm kurumların mücadele edeceğini ifade eden Vali Musa Işın, 580 teknik personel ve yangın işçisi, 108 adet aracın görevlendirildiğini, 1 Temmuz-30 Eylül tarihleri arasında ormana giriş ve çıkışların yasaklandığını açıkladı.

Vali Musa Işın’ın başkanlığında toplanan Orman Yangınları ile Mücadele Komisyonu’nda Kütahya’daki 2024 yılı yangın önleme çalışmaları ve yangınlara karşı alınacak tedbirler masaya yatırıldı.

GEÇEN SENE İKİ BÜYÜK YANGIN YAŞANDI

Yangınlarla mücadelede Tarım ve Orman Bakanlığının yanı sıra tüm imkân sahibi kurumların iş birliği yapmasının önemine dikkat çeken Vali Işın, “İmkânı olan kurumların orman yangınlarıyla mücadele konusunda sunabilecekleri imkanları değerlendirme ve iş birliği sağlama amacıyla bu toplantılar deruhte ediliyor” dedi. Geçen yıl iki büyük yangınla karşılaşıldığını ve bu yangınlarda kahramanca mücadele eden Orman İşletme Şefi Murat Yıldırım’ın şehit olduğunu, dozer operatörü Hasan Hüseyin Türker’in ise gazi olduğunu hatırlatan Vali Işın, “Şehidimize tekrar Allah’tan rahmet, gazimize sağlık ve esenlikler diliyorum, Allah sağlığına kavuştursun” dedi.

‘ANINDA MÜDAHALE İÇİN GEREKLİ TEDBİRLERİ ALMALIYIZ’

Geçen yılki yangınlara hızlı bir şekilde müdahale edildiğini ve bu yıl da aynı hassasiyetle hareket edileceğini belirten Vali Işın, “Orman Bölge Müdürlüğümüz, AFAD, İl Özel İdaremiz, Jandarmamız ve diğer ilgili birimler herkes olay yerine anında intikal etti. Çok seri bir şekilde, zaman kaybı olmaksızın müdahale edildi. İnşallah bu sene orman yangını olmaz ama olursa da bizim anında müdahale etme niyetiyle gerekli tedbirleri almamız gerekir” diye konuştu.

‘TB2 İHA VE KORU431 HELİKOPTERİ KONUŞLANDIRILACAK’

2024 yılında 580 teknik personel ve yangın işçisi, 108 adet araç ve iş makinesiyle yangınlarla mücadele edileceğini ve 33 adet orman gözetleme kulesinde kameralı gözetleme sistemi mevcut olduğunu aktaran Vali Işın, yangın söndürme helikopteri Koru431 ve İnsansız Hava Aracı (TB2 İHA)’nın da yangınlarla mücadelede önemli rol oynayacağını söyledi. Zafer Havalimanında konuşlandırılacak TB2 İHA’nın 10.00-20.00 saatleri arasında uçuş ve gözetleme yapacağını belirten Vali Işın, helikopterin havada kalış süresinin 27 saat olduğunu kaydetti.

‘2023 YILINDA 230,02 HEKTAR ALAN ZARAR GÖRDÜ’

2023 yılında 32 yangında 230,02 hektar alanın zarar gördüğünü belirten Vali Işın, yangınların büyük çoğunluğunun ihmal ve tedbirsizlik sonucu meydana geldiğini söyledi. Toplantıda; orman yangınlarını önleme kapsamında 1 Temmuz-30 Eylül tarihleri arasında ormana giriş ve çıkışların yasaklanması kararı alındı. Ancak, mahalli köylülerin ormancılık ve zirai faaliyetleri ile domuz gibi zararlı hayvanların etkisiz hale getirilmesi için sürek avı yapmaları Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğünden izin alınması kaydıyla serbest olacak. Bu kapsam dışında ormanda ateşli silahlarla avlanmak yasak olacak.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *