BANDIRMA TAMAM SIRA EMET’TE

450

Ülke olarak 6 Şubattan buyana afet üstüne afet, acı üstüne acı yaşıyoruz. Depremlerin ve sellerin açtığı yaraları sarmak için gece gündüz demeden çalışan devletimiz yatırımları ertelemiyor önemli tesisleri üretime açıyor. İşte bor karbür tesisi de sadece bunlardan biri. Türkiye’nin ilk bor karbür tesisi 19 Mart Pazar günü Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla Balıkesir Bandırma’da açıldı. Böylelikle AK Parti iktidarı bir ilke daha imzasını attı. Darısı boruyla bereketli gazi Emet’im izin başına.

 Dünya genelinde Rusya, Çin, ABD ve Almanya’dan sonra Türkiye’nin de bor karbür üreten nadir ülkeler arasına girmesiyle madencilikte çağ atladığımızı gösteriyor.  Stratejik önemi olan bor karbür savunma sanayinin gücüne güç katacak katma değeri yüksek bir ürün. Dünya bor rezervinin yüzde 73’üne sahip olan ülkemizde bor karbür tesislerinin olmaması hem ciddi bir eksiklikti hemde ekonomik kayıptı. Önceden bor çıkarıldığı gibi cevher olarak çok düşük fiyata ihraç edilirken, şimdi bor cevherini borik asite, atıklarını da lityuma dönüştürüp satarak ekonomiye değer katıyoruz. Cevherden mücevhere anlayışıyla çalışan iktidar, bunlarla yetinmeyerek ürün çeşitliliğini artırmak, daha farklı alanlar da kullanılmak için gerekli araştırmalarını da sürdürüyor. Bütün bu çalışmalar ışığında attığımız adımlar sayesinde 2 yıl üst üste bor ihracatında rekorlar kırdık. Yeni rekorlar için katma değerli ürünleri artırmamız gerekiyordu. İşte bu tesisle bunu yapmış olacağız.

 Enerji ve Tabii kaynaklar Bakanlığı öncülüğünde, Eti Maden tarafından yapılan çalışmalarla bor madeninin katma değerli yolculuğu hız kesmeden devam ediyor. Ülkemiz ekonomisine değer katacak olan bu ilerleyiş yerli ve milli duyguları olan herkesi sevindiriyor. Son yıllarda hızla gelişen ve dünyada adından söz ettiren savunma sanayinde bu ürüne ihtiyaç duyulunca iktidar zaman yitirmeden ihtiyacın yurt içinden karşılanması için harekete geçti. Türkiye’nin savunma sanayisinin gelişimine büyük katkı sağlayacak olan bor karbür üretimine start verdi.

 Bandırmada açılışı yapılan tesis tam kapasite çalıştığında 279 kişi istihdam edilecek ve yılda 1000 ton bor karbür üreterek 35-40 milyon dolar kazandıracak. Elmas ve kübik bordan sonra en sert üçüncü madde olan bor karbür, başta savunma sanayisi olmak üzere birçok alanda kullanılıyor. Topraklarında büyük bor rezervi barındıran Kütahya, böylesine değerli bir tesise sahip olamamanın üzüntüsünü yaşıyor. Bu beklentimiz devam ederken Bandırma’da bor asit tesisinin açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın “Emet’te yıllık 5 bin ton kapasiteli yeni bir bor karbür tesisi kuracağız” sözünü vermesi biz Kūtahyalıları ziyadesiyle sevindirmiştir.

 Bor cevherinin katma değerini artıracak olan ürünlerin önemini ve değerini görmeye başladığımız son yıllarda borda attığımız adımların sayesinde ülkemizin ulaştığı yeri göstermesi bakımından önemlidir. Borun işlenmesiyle cevherin değerinin daha da artacağına işaret eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, ” Bor cevherindeki katma değer borik asit gibi rafine ürünlerde 7 katına, bor karbür gibi ürünlerde 300  katına, bor karbür bileşeninin kullanıldığı zırh sektöründe 2 bin katına, hatta roket nozul yapımı sektöründe 35 bin katına çıkmış oluyor” ifadesini kullandı.

  Ülkemizin ekonomisine ve sanayisine değer katacak olan bu kadar önemsediğimiz bor karbür nedir? Bor karbür endüstriyel, savunma sanayi ve nükleer enerji santrallerinde kullanılan ve kullanım alanı her geçen gün artan kimyasal bir bileşendir. Bor karbür bileşenlerinden sertlik değeri yüksek, korozyon çeşitlerine karşı direnci olan, yüksek ısıya dayanıklı, hafif ve sağlam zırhlar üretilir. Savunma sanayisinde hafifliğin ön planda olduğu yelek ve helikopter zırhlarında da kullanılır. Yerli ve milli olan Altay tankında çelik zırhta da bor karbür bulunur. Görüldüğü gibi dayanıklık isteyen yerlerde kullanılan bor karbür, yapımı hızla devam eden Mersin Akkuyu nükleer güç santralinde de kullanılacağını sanıyorum. Eğer bu ürünü bugün biz üretmeseydik yarın deste deste dolar vererek dışarıdan ithal edecektik. Her açıdan çok önemli ve değerli olan bor karbür tesisinin Emet ilçemizde kurulmasını bekleyen Kütahyalılar hemen harekete geçilmesini istiyor. Bütün bunlar ve daha fazlası tek parti iktidarında gerçekleşiyor olması, 14 Mayıs seçimlerinin ne kadar önemli olduğunu işaret ediyor. 2002 öncesi koalisyonlardan ve iktidar olup ta muktedir olamayanlardan çok çeken ülkemiz tekrar o günlere dönmek istemiyor. Çünkü koalisyon demek resesyon yani ekonominin duraksaması ve kötüleşmesi demek. Allah, her türlü afetten ülkemizi koruması duasıyla mübarek Ramazan ayının ülkemize ve İslam ümmetine hayırlar, bereketler, huzur ve barış getirmesi dileğiyle sağlıcakla kalın bizimle kalın değerli GAZETE KIRKÜÇ okurları.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *