AŞIRI YAĞIŞLAR TARIMI VURDU ‘ENDİŞELİYİZ!’

743

Son dönemdeki aşırı yağışların hububat başta olmak üzere pek çok üründe olumsuz sonuçlar doğurduğunu belirten Kütahya Ziraat Odası Başkanı Ömer Demirtaş, tüm bu olumsuzlukların ürünlerin tamamında verim ve kaliteyi düşüreceği endişesinde olduklarını vurguladı.

Kütahya Ziraat Odası Başkanı Ömer Demirtaş, son dönemdeki aşırı yağışların tarımda yol açtığı sorunlara dair bir basın açıklamasında bulundu. Yağışların hububat başta olmak üzere pek çok üründe olumsuz şartlara sebep olduğunu belirten Ömer Demirtaş, ziraat odası olarak mahalle ve köylerde muhtarlar ve delegeleri arayarak arazi kontrollerini yaptıklarını belirtti.

MANTAR HASTALIKLARINA RASTLANDI

Çalışmaları sonucunda ürünlerde mantari hastalıklar olduğunu saptadıklarını belirten Demirtaş, “Hububatta; septoria, sarı pas, kök ve kök boğazı çürüklüğü, meyve ağaçlarında; monilya, kara leke, şekerpancarında; fusarium, kök yanıklığı, nohutta; antraknoz, çilekde; yaprak lekesi, yem bitkilerinde; çürüklük gibi verimi önemli ölçüde etkileyecek mantari hastalıklara rastlandı.” İfadelerini kullandı.

‘YAĞIŞ İLAÇLAMAYA ENGEL OLDU’

Fazla yağmurun yabancı otların gelişimini hızlandırıp, ana ürünü baskıladığına dikkat çeken Demirtaş, yağışların devam etmesi nedeniyle arazilere ilaçlama için de girilemediğinden, etkin bir mücadele yapılamadığını ifade etti. Kuvvetli yağışların beraberinde; bazı köylerde, sel ve dolu felaketini de getirdiğini vurgulayan Demirtaş, arazideki ürünlerde sararmalar, yatmalar, çürümeler ve su kesmesi gözlendiğini belirtti.

‘HASAT SEZONUNDA NETLEŞECEK’

Tüm bu olumsuzlukların ürünlerin tamamında verim ve kaliteyi düşüreceği endişesinde olduklarını ifade eden Demirtaş, “Bu durum hasat sezonundan sonra daha da netleşecektir. Umudumuz bu olumsuz hava şartlarının biran evvel normale dönmesi ve en düşük zarar ile kurtarabilmemizdir.” İfadelerini kullandı.

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *