TAMAMEN YIKILIP YENİDEN YAPILACAK

510

Daha önce yıkmadan yenileme kararı alınan Ressam Ahmet Yakupoğlu’nun Kütahya’ya bıraktığı eşsiz eser çinili cami için yeni karar yıkılıp yeniden yapım oldu. Yine aynı sorunun yaşanmaması için  caminin çinileri tek tek sökülerek temelinden daha sağlam ve deprem yönetmeliğine uygun olarak yeniden yapılacak

5 yıldır kapalı olan Rahmetli Ressam Ahmet Yakupoğlu’nun bırakmış olduğu eşsiz eser çinili cami için Vali Ali Çelik’in başkanlığında toplantı yapıldı. Toplantıya; Kütahya Özel İdare Genel Sekreteri Murat Koyak, Dumlupınar Üniversitesi Rektörü Kazım Uysal, Kültür Varlıklar Koruma Kurulu Başkanı Cengiz Işık, Kütahya Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu Müdürü Mehmet Ali Karakaya, Belediye Başkan Yardımcısı Abdullah Damcı, Kütahya Kültür ve Turizm Müdürü Zekeriya Ünal, Gebze Üniversitesi Bilim kurulu üyeleri, Özel İdare İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürü Osman Gürbüz katıldı.

‘10 YIL SONRA AYNI SORUNLAR YAŞANMASIN DİYE’

Toplantıda daha önce güçlendirme çalışması yapılması için yıllardır yapılan çalışmalarda olumsuz sonuç alındığı açıklandı. Toplantının ardından açıklamada bulunan Çinili Cami Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı İbrahim Güneş, “Bugün güçlendirme çalışması yapılsa bundan belki 10 yıl sonra tekrar aynı sorunların olacağı  böyle bir durumla karşılaşmamak için Bilim Kurulu yetkililerinin verdiği rapor doğrultusunda Çinili camimizin çok daha uzun yıllar hizmet edebilmesi için aslının aynısını yapmak için yıkılıp en kısa sürede tekrar ibadete açılmasına karar verilmiştir.” İfadelerini kullandı.

‘CAMİNİN ÇİNİLİ TEK TEK SÖKÜLÜP KORUNACAK’

Dernek ve mahalle adına toplantıya katıldığını ifade eden Güneş, “Birkaç gün içerisinde caminin çinilerinin tek tek sökülerek temelinden daha sağlam ve deprem yönetmeliğine uygun olarak yapılacak. Çinili Cami en kısa zamanda yani bütün çevre düzenlemesi de yapılarak önümüzdeki ramazan ayına kadar belki de daha kısa sürede bitirilip ibadete açılacak. Böylelikle camimiz daha sağlam ve uzun yıllar hizmet edecektir.” Dedi.

‘YIKILIP TEKRAR YAPILMASI DAHA UYGUN OLACAK’

Caminin bu zamana kadar neden bekletildiği hakkında da konuşan Güneş, şu ifadeleri kullandı: “Bu kararı almak inanın hiç de kolay olmadı. Çok projeler yapıldı birkaç üniversiteden çeşitli raporlar hazırlandı ama yıkılıp tekrar yapılması daha uygun olacağı kararına varıldı. Buradan Valimiz Ali Çelik’e bu zamana kadar yapmış olduğumuz paylaşımlara ve sesimize kulak vererek duyarlılığı için bu işleri hızlandırdığı için derneğimiz ve mahallemiz adına teşekkür eder. Yapılacak işleri yakından takip edeceğimizi de belirtmek isterim. Ayrıca toplantıya katılan diğer çok değerli katılımcılara da ayrıca teşekkür ederiz.”

‘BU KADAR MI SAHİPSİZ MEMLEKETİZ!’

Konu üzerine bir açıklamada Kültür ve Turizm Bakanlığı Çini Sanatçısı Nida Olçar’dan geldi. Kararın çok yanlış ve üzücü bir karar olduğunu vurgulayan Olçar, “Kesinlikle yıkılmamalı bırakın kendisi yıkılıncaya kadar ayakta kalsın yapı sadece güçlendirmesi yapılsın. Hiçbir şey aslı gibi yapılmıyor Çinili Vazo’nun başına gelenler ortada! Aslına uygun hemen bir Çinili Camiiyle başlasınlar yapsınlar da yıkmadan önce görelim. Anıtlar Kurulu ve Kültür Bakanlığımızı göreve davet ediyorum. Camiyi yıkan şehir olarak mı tarihe geçeceğiz! Bu kadar mı sahipsiz memleketiz yazık tarihi hiç bir simgemize sahip çıkamıyoruz. Verin bana Nida Olçar olarak tüm sorumluluğu restorasyonu sponsorları ben organize edeyim.3-4 yıldır karar almak için keyfe keder bekletilen bu yapıyı ben 1 yılda ayağa kaldırırım. Akıl tutulması yaşanıyor resmen, ben Kütahyalı bir vatandaş olarak bu karara karşıyım” ifadelerini kullandı.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *