AĞAÇLI KÖYÜ SEL BASMAZ *

186

 Ülkemiz, özellikle son yıllarda yaz aylarının gelmesiyle, bir çoğuna şüpheyle bakılan, Hatay’dan Çanakkale’ye kıyı şeridi boyunca ortaya çıkan orman yangınlarıyla boğuşur oldu.

Televizyon haberlerinde, gazete manşetlerinde hiç de masum görünmeyen bu yangın haberlerini okuyup dinledikçe insanın içi kararıyor, yüreği daralıyor.

☆☆

Sadece geçtiğimiz 2022 yılında ülke genelinde 2 bin 163 orman yangını çıkmış.                               

Bu yangınlarda 12 bin 798 hektar ormanlık alan yanıp kül olmuş.                                             

Ve yine 2022 yılında 234 orman yangını Muğla’da çıkmış.    İzmir’de 168, Manisa’da 128, Çanakkale’de 118, Mersin’de de 99 yangın..!   Bu rakamlar abartı da şaka da değil.

☆☆

3 Temmuz tarihli “Bayramın Ardı Sıra “ başlıklı yazımızın bir bölümünde orman yangınlarına kısa bir bakışla;  Ülke olarak bir başka sorunumuz da Orman yangınları. Havaların ısınmasıyla bayram önü, eş zamanlı, iki gün içinde Adana Çukurova, Antalya Alanya, Manavgat, Kaş, Muğla Marmaris..  Bilahare Datça ve Menemen de.. Tabirimi mazur görün “sezon açılışı “ gibi orman yangınlarının birden başlaması düşündürücü ! Ekiplerin önceden hazırlıklı, donanımların yenilenmiş ve artırılmış olması, zamanında müdahale ile daha fazla büyümeden kontrol altına alınarak söndürülmesi en büyük tesellimiz. diyerek konuya dikkat çekmiştik.

☆☆

Orman varlığı zengin bir ülke değiliz. Ancak bir çok ülkenin de gıpta ile baktığı harika ormanlara sahibiz. Tarihi, tabiî, kültürel bir çok değerlerimiz gibi ormanlarımız da gelecek nesillerin bizlere emaneti.

Uzmanlar bulunduğumuz coğrafya itibariyle orman varlığımızın yüzde 75 olması görüşünde. Geçmişte belki de öyleydi. Gelin görün ki, elimizde kala kala yüzde 28-29 orman kalmış. Avrupa’da bu oranın yüzde 43 olduğu ifade ediliyor.

Kütahya özeline baktığımızda ise kısmetli illerden olduğumuzu görüyoruz. Zira orman varlığımız yüzde 54. Ülke ortalamasının iki katı. Avrupa ortalamasının da üzerinde. Bu zenginliğin kıymetini çok iyi bilmek zorundayız. Geçtiğimiz yıllarda; Tavşanlı Domaniç ekseninde Koca Yaylada, Emet, Hisarcık ve Simav’da günler süren orman yangınlarını maalesef hep birlikte endişe ve üzülerek yaşadık. İnşaallah bir daha yaşanmaz.

☆☆

Bu yangınlarda yalnız ormanlar yanmıyor !  Doğal hayatta ne kadar canlı varsa.. Buralarda hayatını sürdüren, bağı bahçesi, tarlası olan bir çok insanımızın geleceği.. Gençlerimizin umutları, büyüklerimizin hatıralarıda yanıp kül oluyor.

Tekrar hatırlamakta fayda var.. Yangın riskine karşı bütün illerde olduğu gibi Kütahya’da da Valilik kararıyla 31 Ekim’e kadar ormanlara girişler yasak.

*Bir atalar sözü.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *