SİNEK FARE YILAN VAKALARINDA BÜYÜK ARTIŞ KENDİMİZ KAŞINDIK!

878

Kütahya’da sinek, fare, yılan ve hemen hemen her türdeki haşerede büyük bir artış yaşandığını belirten ilaçlama firmaları, bu artışın sebebini ise iklim değişikliği ve ekosistemdeki bozulmalara bağlıyor.

Yılın en sıcak günlerini yaşayan Kütahya, bir yandan sıcaklarla bir yandan da haşerelerle boğuşuyor.   Kütahya’da hizmet veren ilaçlama firmaları bu sene sinek, fare, yılan başta olmak üzere tüm şikayetlerde büyük bir artış yaşandığını belirtti.

TÜM HAŞERELER BU SENE ÇOK FAZLA

Böceksan Kütahya Böcek İlaçlama Firma Yetkilisi Tahsin Gürcan, “Bu sene sadece sinek değil diğer tüm haşereler çok fazla. Karıncada aşırı bir artışımız var. Genelde her sene biri çok biri az olur. Bu sene hem fare hem yılan bu sene çok fazla. Birkaç gün önce de ilk kez bir kene ihbarı aldık.” Dedi.

Artışın sebebinin doğanın dengesinin değişmesi ile açıklayan Gürcan, “Yaz mevsiminin ilk ayları soğuk geçti. Örneğin kemirgenin mayısta çıkması gerekiyordu. Çıkamadı, haziranda çıktı. Böyle olunca hepsi birbirine karıştı. Biz zaten yaz aylarında standart olarak daha yoğun oluruz ama bu sene yaşanan bu artışın mevsimlerin değişmesi ile büyük bir ilgisi var.” Şeklinde konuştu.

 ‘VATANDAŞ İLAÇLAMA YAPTIRAMIYOR’

Piyasanın şartlarından dolayı bir evde sıkıntı da olsa vatandaşın bu sene ilaçlama yaptıramadığına dikkat çeken Gürcan, belki bir yoğunluk var ama insanlar masraf yapmamak için bize başvurmuyor böyle olunca haşerede artış olsa da bize talep artmıyor.” İfadelerini kullandı.

YILAN SON 5 YILIN ZİRVESİNDE!

Son bir ay bir buçuk aylık süre içerisinde karasinek vakalarının aşırı şekilde arttığına değinen Güven İlaçlama Firma Yetkilisi İbrahim Akbaş, “Son 5 yıl içinde en çok yılan vakası gördüğümüz yıl bu yıl oldu. Çoğunlukla bahçede gördüğümüz yılanı artık bazen evde bazen binada görmeye başlıyoruz. Bu artışın en büyük nedeni de ekosistemdeki değişiklik. Yılanların artık bizim yaşam alanımıza giriyor çünkü  beslenme alanlarının kalmadı. Beslenemeyen hayvan artık normal olarak bizim yakınlarımıza kadar geliyor.” İfadelerini kullandı.

‘GIDA BULAMAYAN YILANLAR

İNSANIN YAŞAM ALANINA GELİYOR’

Yılanlar ilgili şikâyetlerde de artış olduğuna dikkat çeken Akbaş, “Bu artışın pek çok nedeni var. Sıcaklık artışının da etkisi var ancak en önemli sorun artık dışarda kendine beslenecek bir şey bulmayan yılan insanın yaşam alanına gelir.” Dedi. Amaçlarının insan sağılığını tehdit eden bu

unsuların önüne geçmek olduğunu  vurgulayan Akbaş, şu ifadeleri kullandı: “2013 yılında kurdum ben şirketi şu anda 2023 yılına geldik ve tahtakurularıyla ilgili şikâyetler bu sene ilk defa bu kadar çok artmaya başladı.”

Belediyenin verdiği hizmetler bu artış karşısında çoğu zaman yeteriz kaldığına Akbaş, “İster istemez şikâyetlerin artmasına neden oldu. İş yerleri, restoranlar, gıda sektöründeki firmalar bu sene ağırlıkta. Karasinek ihbarları geçen seneye göre artışta. Yeni bir türe dair şikayet gelmedi.” Şeklinde konuştu.

FATMA SÜMER




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *